Tabutsuz, kefenle defin nasıl yapılacak?

Tabutsuz, kefenle defin nasıl yapılacak?

ABONE OL
11:53 - 16/11/2022 11:53
Tabutsuz, kefenle defin nasıl yapılacak?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Hoffman, tabutla defin işleminin 4 kişiyle, ancak kefenle defin işleminin en az 6 kişiyle yapılması gerektiğini söyledi: “Kefenle defin işleminde mezar içinde özel eğimli bir bölüm oluyor. Mevta mezarda yan tarafa konulduktan sonra özel hazırlanmış tahta konuluyor. Ayrıca önce küreklerle yarıya kadar toprakla doldurup sonra kapatıyoruz. Tabutla definde kürek yerine iş makinası ile toprak hemen kapatılmakta. Kısacası Müslümanların kefenle defin işlemi biraz daha uzun sürüyor. Kefenle definde tabut olmadığından mevtanın tabutu tahta ise yakılıyor ve alüminyum ise dezenfekte edildikten sonra tekrar kullanılıyor. Mevtanın mezara yerleştirilmesi sırasında aile yakınlarının herhangi bir kaza durumunda sigorta ödemediği için buna izin veremiyoruz. Bunu anlayışla karşılayacaklarını düşünüyoruz.”

 

Tabutsuz, kefenle defin nasıl yapılacak

Tabutsuz, kefenle defini gündeme taşıyan ve 1 Nisan 2021’de Meclis’ten onay almasında büyük payı olan SPD milletvekili Arif Taşdelen, çok mutlu olduğunu söyledi.

Taşdelen, “Verdiğim çabaların sonucu artık kendi yaşadığım şehirde de görülmeye başlandı. Nürnberg’de bugüne kadar olmayan kefenle, tabutsuz defin olayının artık mümkün olacağını öğrendik. Nürnberg Belediyesi çok düşünerek ve uzmanlarla görüşerek bu provayı cami başkanlarımıza ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerine gösterdi. Beni sevindiren bir konu da defin işlemleri yapılırken Müslüman sivil toplum kuruluşlarının başkan ve temsilcilerinin de görüşlerinin alınarak uygulamaya konulmasıydı. Bu prova ile toplantıya katılanların düşünceleri de alınarak eksiklerin tamamlanmasına karar verildi” dedi.

Tabutsuz, kefenle defin nasıl yapılacak

‘BURAYA AİT HİSSETTİRİR’

Nürnberg Din Hizmetleri Ataşesi Fuat Gökçebay, “Almanya’da tabutsuz, kefenle defin olayı biz Müslümanlar için önemli bir konu. Müslümanlar da Almanya’nın bir parçası deniliyorsa, beşikten mezara kadar ait oldukları kültür, din ve sahip oldukları geçmişe bağlı kalarak yaşamaları ve hayatlarını sonlandırmaları, burada İslami usullere göre defnedilmeleri bizlere verilen değeri, önemi gösterir. Burada yaşayan insanın buraya ait olduğunu daha iyi hissettirir. Aksi halde Müslüman vatandaşlarımız kendilerini bu topluma ait hissetmeyerek gönlü hep ülkesinde kalacaktır yani bir tarafı yarım kalacaktır. Tabutsuz, kefenle defin olayı entegrasyona da katkı sağlayacaktır” dedi.

DİTİB Kuzey Bavyera Eyalet Birliği Başkan Yardımcısı Cemil Kimyacıoğlu, ‘tabutsuz, kefenle defin’ işleminin dinler arasındaki diyaloğun ve insanlar arasındaki dostlukların pekişmesine yönelik olumlu bir gelişme olduğunu söyledi. Kimyacıoğlu, “Defin işlemleri sırasında ufak tefek pürüzler varsa hocalarımızın da görüşleri alınarak düzeltilecektir. Alman makamları tarafından kefenle, tabutsuz defin işleminin kabul edildiğini ve Müslümanların gönül rahatlığıyla bu uygulamadan yararlanabileceği biz Müslümanları sevindirmiştir” dedi.

 

Tabutsuz, kefenle defin nasıl yapılacak

‘MÜSLÜMAN MEZARLIĞI TAHSİS EDİLMELİ’

Nürnberg DİTİB Eyüp Sultan Camii Başkanı Hasan Aslan ise şunları söyledi: “60 yıllık Almanya’daki serüveni sonucunda kefenle tabutsuz, defin durumu önemli bir kazanımdır. Esas sıkıntılarımız arasında yer alan bir durum da kendimize ait bir Müslüman mezarlığımızın olmamasıdır. Bu kazanımlarımıza ek olarak kendimize ait bir Müslüman mezarlığı belediye tarafından tahsis edilirse daha iyi olacaktır. Bugün yapılan provada gördük ki, mevtanın kabir içerisine kendi yakınları tarafından konulmasına sigorta açısından izin verilmeyecek. Bence özel bir sigorta yapılarak kabir içerisine mevtanın yakınları girebilmeli ve kabre giriş çıkışta bir problem olursa sigorta ödeyebilmelidir. İnşallah bu eksikler de zamanla giderilir.”

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.