“Suyu Anlaşmazlık Değil İşbirliği Unsuru Olarak Görüyoruz”

“Suyu Anlaşmazlık Değil İşbirliği Unsuru Olarak Görüyoruz”

ABONE OL
23:10 - 24/03/2023 23:10
“Suyu Anlaşmazlık Değil İşbirliği Unsuru Olarak Görüyoruz”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, New York ‘ta uzun bir süre sonra ilk kez düzenlenen ve üst düzey katılımla gerçekleşen “Birleşmiş Milletler Su Konferansı” kapsamında temaslarda bulunuyor.

“Su Konferansı “ kapsamında BM Genel Kurul kürsüsünde bir konuşma yapan Kirişci, Türkiye’nin su konusuna bütünüyle insani açıdan yaklaştığını ve sınırı aşan suları kıyıdaş ülkeler arasında anlaşmazlıktan ziyade bir işbirliği unsuru olarak gördüğünü vurguladı. Kirişçi, Türkiye’nin kıyıdaş ülkelerin ihtiyaçlarını daima gözeten bir anlayışla hareket ettiğini söyledi.

Bakan Kirişçi, BM’nin su özel temsilcisi ataması girişimlerini önemsediklerini belirterek, “Sözkonusu temsilcinin 6 numaralı sürdürülebilir kalkınma hedefine ilişkin farkındalık yaratılması ve suyla ilgili yatırımlara odaklanan bir görev yönergesinin uygun olacağını düşünüyoruz. BM su özel temsilcisinin tarafsız ve bütün ülkelerin bakış açısını dikkate alan bir yaklaşım sergilemesi ve en önemlisi sınırı aşan sular meselelerine müdahil olmaktan ve arabulucu rolü oynamaktan imtina etmesi gerektiğini özellikle belirtmek istiyoruz” dedi.

Vahit Kirişçi, 6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketinin 11 ilde 13 milyon kişiyi etkilediğini, ülkedeki zor günlerin birlik ve beraberlik içinde atlatılacağına inandığını belirterek, uluslararası topluma Türkiye’nin yalnız olmadığını hissettirdikleri için teşekkür etti.

Kirişci, sözkonusu felaketin, insanlığın karşı karşıya kaldığı tüm afetlerde küresel çapta birlik ve beraberliğin önemini gösterdiğini vurgulayarak, “İklim değişikliğinin yanısıra salgın hastalık, Rusya ile Ukrayna savaşı ve doğal afetler bize gıda arzı güvenliğinin önemini tekrar hatırlattı” dedi.

Bakan Kirişçi, Türkiye ve BM’nin öncülük ettiği tahıl koridoru anlaşmasının, uluslararası dayanışma adına ne kadar önemli olduğunun görüldüğünü vurguladı, bireysel çözümlerin yanısıra küresel çabaların da gerekliliğinin önemine dikkat çekti.

Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, Türkiye’nin iklim değişikliğinden en fazla etkilenen Akdeniz havzasında yer aldığına belirterek, “Türkiye kuraklığın yanısıra taşkınlarla daha sık ve şiddetli şekilde karşı karşıya kalıyor. Su stresi altında olan Türkiye su kaynaklarının akılcı ve bütüncül bir yaklaşımla yönetilmesi adına sistemler kurdu. Ulusal ölçekte hidroloji ve iklime dayalı su gözlem ağlarının geliştirilmesini de önemsiyoruz. Tarım başta olmak üzere su verimliliğinin arttırılması için kararlı adımlar atıyoruz” dedi.

Kirişçi, BM’nin 2030 yılına kadar küresel hedeflere ulaşılabilmesi için ilave finansman kaynaklarının harekete geçirilmesi ve teknik işbirliğinin arttırılmasının önemli olduğunu belirterek, “Suyun etkin kullanımıyla ilgili gelişmiş ülkelerin gelişmekte olan ülkelere finansal ve teknolojik destek sağlamalarının önemini vurgulamak isterim “dedi.

“Su konusunu barışa tehdit algısıyla ele almamalıyız”

Sınırı aşan sular konusunda kıyıdaş ülkelerle yapıcı işbirliğine açık olduklarının altını çizen Kirişci, “Karmaşık su meselelerinin doğrudan uluslararası barış ve güvenliği tehdit ettiği algısıyla ele alınmasının işbirliğine ve karşılıklı güven çerçevesinde iyi komşuluk ilişkilerine zarar vereceğini düşünüyoruz. Her sınırı aşan nehir havzasının kendine has özellikleri ve dinamikleri bulunduğundan meselelerin sadece kıyıdaş ülkeler arasında ele alınması gerektiği görüşündeyiz. Bu konuda üçüncü tarafların arabuluculuk yaklaşımlarının veya bu konuda alınabilecek uluslararası zorlayıcı tedbirlerin sınırı aşan sulardaki ortak işbirliği hedeflerine katkı sağlayacağını asla düşünmüyoruz” diye konuştu.

Kirişçi, BM su sözleşmelerinin uluslararası toplumun bütününün iradesini yansıtmaktan uzak olduğunu ifade ederek, sınırı aşan nehirlerde sadece menba ülkelerinin değil mansap ülkelerinin de sorumlulukları bulunduğunu, bu nedenle tüm kıyıdaş ülkelerin suyu verimli ve akılcı kullanmaları gerektiğini belirtti.

Bakan Kirişçi, Türkiye’nin mili gelire oranla en fazla insani yardımda bulunan ülkelerden biri olduğunu, başta Afrika olmak üzere dünyanın farklı bölgelerinde çeşitli su projelerini hayata geçirdiklerini vurguladı.

BM Su Konferansı’na beraberindeki heyetle katılan Kirişçi, Türkevi’nde Azerbaycan Ekoloji ve Doğal Kaynaklar Bakanı Muhtar Babayev ve heyetiyle biraraya geldi. Kirişçi” Ortak dil, kültür ve tarihten güç alan kardeşliğimize dayalı ilişkilerimiz, her alanda birçok ülkeye örnek olacak düzeyde gelişmeye devam edecek” dedi.

Bakan Kirişçi, Etiyopya Su ve Enerji Bakanı Habtamu Itefa ve heyetiyle de Türkevi’nde bir araya geldi.

VOA tarafından geçilen “Suyu Anlaşmazlık Değil İşbirliği Unsuru Olarak Görüyoruz” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Suyu Anlaşmazlık Değil İşbirliği Unsuru Olarak Görüyoruz” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Suyu Anlaşmazlık Değil İşbirliği Unsuru Olarak Görüyoruz” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.