DOLAR

32,5821

0.09%
EURO

34,9480

0.27%
ALTIN(gr)

2.421,76

-0,02%
BİST 100

9722.09

-0,02%
Suudi Arabistanlı yatırımcılar Türkiye’den vazgeçiyor

Suudi Arabistanlı yatırımcılar Türkiye’den vazgeçiyor

ABONE OL
21:06 - 28/09/2020 21:06
Suudi Arabistanlı yatırımcılar Türkiye’den vazgeçiyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best
ha-ber.com/Fikri Cinokur/Antalya

Suudi Arabistan’da iş yapan Türk Seyahat Acentelerinin en az 15 milyon dolar alacağı bulunuyor

Suudi Arabistan Krallığının 1 Ekim’den itibaren Türk mallarına ambargo koyması üzerine Suudlu yatırımcılar, Türkiye’de bulunan milyonlarca dolarlık yatırımları, kral korkusundan elden çıkarmaya çalışıyor. Suudlu yatırımcılar, satın aldıkları villaları, fabrikaları ve gayrimenkulleri satmak için harekete geçti.

Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde Temsilci Başkanları bulunan Ortadoğu Turizm ve Seyahat Acenteleri Derneği  (OTSAD) Genel Başkanı ve zincir şubeleri olan Kırkzade Kahvecisi sahibi Hüseyin Kırk, Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin 2017 yılından itibaren bozulmaya başladığını belirterek, 1 Ekim 2020 tarihinden sonra da bu ülkenin Türkiye’ye ve Türk mallarına ambargo koyduğunu kaydetti.

Suudi Arabistan’da iş yapan Türk Seyahat Acentelerinin en az 15 milyon dolar alacağı bulunduğunu ve bu şirketlerin çok zor durumda kaldığını belirten Kırk, Türkiye’nin bu ülkeye yıllık 3,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini de söyledi.

Sadece Suudi Arabistan’dan geçen yıl Türkiye’ye 750 bin turist geldiğini ve bu turistlerin kişi başı harcamasının en az 15 bin dolar civarında olduğunu vurgulayan Kırk, şöyle devam etti.

‘’Arap ülkelerinden Türkiye’ye gelen turist sayısı 2017 yılından itibaren artışa geçti. 2018’de ise rekor kırılarak Arap turist sayı 3.8 milyona ulaştı. İstanbul’da 2010 yılında toplam ziyaretçiler içinde yüzde 10 olan Arap turistlerin payı 2018 yılında yeni bir rekorla yüzde 25’e yükseldi.’’

Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin 2017 yılına kadar çok iyi yürüdüğünü ifade eden Hüseyin Kırk, ‘’2017 yılından sonra ilişkiler bozulmaya başladı. Ve bugün son noktaya geldi. Suudi Arabistan Türkiye’ye ambargo koymaya başladı. 1 Ekim 2020 tarihinden sonra Türk mallarını satın almayacak. Hem turizm hem de ihracatımız bu ülkeye duracak’’ dedi.

Suudlu ve Arap sermayesi milyonlarca dolarlık yatırımdan vazgeçiyor

Başta Suudlar olmak üzere Katar ,Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri’nden Türkiye’ye 3,8 milyon turistin başta İstanbul olmak üzere, Yalova, Bursa ve Trabzon ile diğer Karadeniz illerini tercih ettiğini anlatan Hüseyin Kırk, şöyle devam etti.

‘’Suudlu ve Arap yatırımcılar İstanbul, Bursa ve Yalova’da bulunan fabrikalarını, tesislerini, satın aldıkları villaları ve gayrimenkulleri ve otellerini elden çıkarmak için harekete geçti. Suudlu bazı yatırımcılar benden bu konuda destek istiyor. Bursa’da çelik ve cam sektöründe fabrikaları bulunan Türk ortaklı  Suudlu yatırımcılar bunları satmak istiyor. Suudlu ve diğer Arap yatırımcılar Türkiye’de milyonlarca dolarlık yatırımlarından vazgeçmek istiyor. Suudlu ve Arap sermayesi artık kralın korkusundan Türkiye’ye gelmek istemiyor.’’

En çok İstanbul, Bursa ve Yalova etkilenecek

Suudi Arabistan’ın Türkiye’ye koyduğu ambargodan en çok İstanbul’da Laleli, Fatih, Mısır Çarşısı, Kapalı Çarşı ve Taksim bölgesindeki esnafın etkileneceğini anlatan Hüseyin Kırk, şunları kaydetti.

‘’Çünkü Suudlu ve Arap turistlerin harcama düzeyi çok yüksek. Türkiye’nin yaş meyve sebze ihracatı bu ülkeye ve diğer Arap ülkelerine duracak; İstanbul, Bursa ve Yalova’dan sonra en fazla etkilenecek illerin arasında Hatay, Diyarbakır, Urfa ve Mardin ile Mersin illeri gelecek. İskenderun Limanı olumsuz etkilenecek.’’

Suudi Arabistan da bulunan -Türk isimli restoran ve şirketler rahat değil

OSTAD Genel Başkanı Hüseyin Kırk, 2017 yılından itibaren Suudi Arabistan’da faaliyette bulunan Türk isimli restoranlara isimlerini değiştirmeleri konusunda baskı yaptığını bildirdi. Kırk, sözlerini şöyle sürdürdü.

‘’Suudi Arabistan’da Türk malları alınırsa yüzde 15 gümrük vergisi almaya başladılar. Türk firmalarının restoran ve şirketlerin isimlerini değiştirmelerini istedikleri haberleri geliyor. Suudi Krallığının Türkiye’ye ambargosu resmileşti. Siyasi ilişkilerdeki bozulma ekonomiyi de etkisi altına aldı. Suudi krallığı, gayri resmi olarak başlattığı ambargoyu bu ayın sonunda ‘’Made in Turkey’’ menşeli malları almayacağını açıklayarak resmi hale getirdi. Suudi Arabistan en önemli pazarımız. Ama Suudi müşterilerimiz artık mal alamıyor. Korkuyorlar. Çünkü hükümeti uyardı. Bu ayın sonunda ticaret duruyor. Son yüklemeleri yapıyoruz.  Ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız. Morallerimiz Turizm sektörünün çöküşü ile zaten bozuk. Türkiye ile Suudi Arabistan arasında iş yapan küçük ve orta ölçekli Seyahat Acenteleri an itibariyle batık durumda. Ticaret bir nebze yapılıyordu şimdi yapılamayacak.’’

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.