Suriyeliler’in Ülkelerinde Bayramlaşması Yasaklandı

Suriyeliler’in Ülkelerinde Bayramlaşması Yasaklandı

ABONE OL
22:53 - 22/04/2022 22:53
Suriyeliler’in Ülkelerinde Bayramlaşması Yasaklandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Başta Suriyeliler olmak üzere sığınmacıların varlığı ve geleceği Türkiye’de siyasetin ekonomik sorunlarla birlikte en önemli iki gündem maddesinden biri haline geldi.

Özellikle yeni kurulan Zafer Partisi’nin lideri Ümit Özdağ’ın göçmen karşıtı söyleminin toplumda karşılık bulması, iktidarın sığınmacılarla ilgili politikalarını gözden geçirmesine neden oluyor.

Bugün NTV’de özel yayına katılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, pandemiye kadar her yıl bayramlaşma için ülkelerine gitmelerine izin verilen Suriyeliler’in 2 Mayıs’ta başlayacak Şeker Bayram’ında ülkelerine gidemeyeceklerini açıkladı.

Soylu: ‘‘Bayram için gidip dönmek isteyenlere izin verilmeyecek’’

İçişleri Bakanı, ‘‘İdlib, Cerablus bölgesinde briket ev projesi yapıldı. Aileler yerleştirildi. Onurlu geri dönüşte güvenli bölgelere dönecekler. Güvenli bölgeyi Türkiye’deki Suriyeliler’in yaşayabileceği, ekmek paralarını kazanabileceği bir yer haline getirmeye çalışıyoruz. Bir ülkenin göçmen politikası konusunda ne yapması gerekiyorsa hepsini yapıyoruz. Sınırımızın içinde kamplar oluşturduk. Göç merkezlerimizi ve geri gönderme merkezlerimizi kurduk. Bizim orada iç içe olduğumuz bölgeler var. Ticaret yapılan bölgeler var. Bahçeli’nin de ifade ettiği ‘madem bayramda gidiyorlar orada kalsınlar’ görüşü var. Milletimiz tarafından da bu söyleniyor. Yaklaşık iki üç bayramdır pandemi nedeniyle biz bu gidişleri durdurmuştuk zaten. Öncesinde açmamızın sebebiyse şuydu, gitsinler güvenli bölgeleri görsünler. Ve yüzde 60’ı kaldı. Valiliklerimize bildirdik, bayram için gidip dönmek isteyenlere izin verilmeyecek’’ dedi.

Suriyeliler en son 2019’da bayramlaşma için ülkelerine gitmişti

Türkiye’de sığınmacı olarak bulunan Suriyeliler, en son 2019 yılının yaz aylarında Kurban Bayramı’nı geçirmek üzere Azez, Mare, Afrin Cerablus, El Bab gibi Suriye şehirlerine gitmişlerdi.

O dönem Öncüpınar sınır kapısından alınan verilere göre 40 bin sığınmacı bayramı Suriye’de geçirmişti.

Bahçeli: ‘‘Ülkelerine gidebilen Suriyeli sığınmacıların tekrar geri dönmelerine de hiç gerek yoktur’’

Soylu’nun konuşmasına atıfta bulunduğu Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Salı günü partinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada Suriyeli sığınmacıların bayramlaşma ziyaretlerine değinmişti.

MHP lideri, ‘‘Türkiye’de geçici koruma statüsüyle bulunuyorken asayişi ve toplumsal huzuru kim ya da kimler bozuyorsa derhal, gözünün yaşına bakılmadan sınır dışı edilmelidir. Türkiye onun bunun elinde oyuncak olmayacaktır. Türkiye’de hakim güç ve irade Türk milletidir. Eşkıyalığa hiç kimse heves etmemelidir. Huzur bozucu fiillerin failleri de yaptıklarının bedelini misliyle ödemelidir. Düzensiz göç adı konmamış bir istiladır. Esasen Suriyeli sığınmacıları sabahtan akşama ülkelerine göndermek hem doğru hem de mümkün değildir. Uluslararası hukuktan doğan sorumluluklarımız vardır. Fakat misafirin ve misafirliğin süresi sınırlıdır. Özellikle önümüzdeki bayram günlerinde ülkelerine gidebilen Suriyeli sığınmacıların tekrar geri dönmelerine de hiç gerek yoktur. Suriye’de ateş söner sönmez herkes evine barkına Türkiye’nin güvencesi altında kavuşmalıdır’’ dedi.

Soylu: ‘‘Türkiye’de 3 milyon 768 bin Suriyeli geçici sığınmacı var, 200 bin 950 Suriyeli Türk vatandaşı oldu’’

Muhalefetin toplumu kışkırtmak için sığınmacı düşmanlığı yaptığını dile getiren İçişleri Bakanı, Türkiye’den ülkelerine dönen sığınmacı sayısı, vatandaş olan Suriyeli sayısı ve seçimelerde oy kullanan Suriyeli sayısını da açıkladı.

Süleyman Soylu, ‘‘2019 seçimlerinde gündemde sanki Türkiye sığınmacıları kendi üretmiş gibi seçimin konusu haline getirildi. Muhalefet toplumu provoke etmek için bunu bir siyaset haline getiriyor. Alenen sığınmacı düşmanlığı yapılıyor. Türkiye’de 3 milyon 768 bin Suriyeli geçici sığınmacı var. Biz tedbir almamış olsaydık bugün Türkiye’deki kaçak göçmen sayısı 10 milyonun üzerine çıkardı. Türkiye’den Avrupa’ya geçen kaçak göçmen sayısı toplam 638 bin kişi. Yaklaşık 500 bin sığınmacı gönüllü döndü. Sığınmacılar gönüllü olarak geri dönmeli. Suriye uyruklu 31 Mart itibarıyla 200 bin 950 kişi Türk vatandaşı oldu. Bunun 87 bin 296’sı çocuktur. 2018 ve 2019 seçimlerinde yüzde 30 ila 35’i oy kullandı. Türkiye’de tımarhanede olması gereken adamlar bugün ‘900 bin Suriyeli vatandaş yapıldı’ diyor. Bu nasıl bir sayıdır? Oy kullanabilecek kişi sayısı 113 bin 654’’ dedi.

Özdağ’dan Soylu’ya yanıt: ‘‘Asıl delilik 8 milyon sığınmacı ve kaçağı Türkiye’ye doldurmak’’

Soylu’nun ‘‘tımarhanede olması gereken adamlar’’ sözlerine yanıt Gaziantep milletvekili ve Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’dan yanıt geldi.

Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Özdağ, ‘‘Birlikte gidelim Süleyman! Ancak, doktorlar seni görünce dışarı bırakmazlar, ben seni bırakır ayrılırım. Asıl delilik, 8 milyon ‘sığınmacı’ ve ‘kaçağı’ Türkiye’ye doldurup Türk Milleti’nin varlığı ve güvenliğini tehlikeye atmaktır’’ ifadelerini kullandı.

Soylu: ‘‘Terör örgütü ses getirecek eylem peşinde’’

İçişleri Bakanı, bu hafta içinde Bursa’da cezaevi servis aracı ile İstanbul’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın yüksek istişare konseyi üyesi olduğu Türkiye Gençlik Vakfı’na yönelik saldırıların terör saldırıları olduğunu açıkladı.

Soylu, ‘‘Bursa’daki eylemi MLKP, İstanbul’daki eylemi DKP-BÖG gerçekleştirdi. Bunlar PKK’ya taşeronluk yapan iki örgüt. Terör örgütünün talimatı şudur, ‘kırsalda bu eylemleri gerçekleştirebilme kabiliyetini kaybettiniz, bunları metropollerde yapın, bize bir alan açmaya çalışın’. Terör örgütü ses getirecek eylem peşinde. Bazı hücreler var’’ dedi.

VOA tarafından geçilen Suriyeliler’in Ülkelerinde Bayramlaşması Yasaklandı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Suriyeliler’in Ülkelerinde Bayramlaşması Yasaklandı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Suriyeliler’in Ülkelerinde Bayramlaşması Yasaklandı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.