“Suriye Sınırında Uyuşturucu Savaşı Var”

“Suriye Sınırında Uyuşturucu Savaşı Var”

ABONE OL
14:38 - 24/05/2022 14:38
“Suriye Sınırında Uyuşturucu Savaşı Var”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Ürdünlü yetkililer, Suriye sınırındakı İran yanlısı milisler nedeniyle uyuşturucu kaçakçılığı girişimlerinin arttığını söylüyor.

Ürdünlü bir üst düzey askeri yetkili dün yaptığı açıklamada, İran yanlısı Suriye ordusu birliklerinin ve Tahran’a bağlı milislerin, Ürdün sınırından zengin Körfez pazarlarına yüz milyonlarca dolar değerinde uyuşturucu kaçakçılığı girişimlerini arttırdığını söyledi.

Ürdün ordu sözcüsü, Suriye ile engebeli sınır arazisi boyunca büyük miktarda uyuşturucu bırakmaya çalışan silahlı kaçakçılarla çatışmalarda bir artışa hazırlandıklarını duyurdu.

Sözcü Albay Mustafa Hiari resmi Al Mamlaka televizyonuna yaptığı açıklamada, “Sınırlarımızda bir savaşla, bir uyuşturucu savaşıyla karşı karşıyayız. Yabancı taraflarca desteklenen örgütler tarafından yönetilen bir uyuşturucu savaşıyla karşı karşıyayız. Bu İranlı milisler en tehlikeliler çünkü Ürdün’ün ulusal güvenliğini hedef alıyorlar” ifadelerini kullandı.

Ürdünlü yetkililer, Pazar günü sınırdaki son çatışmada, dört kaçakçının ordu tarafından öldürüldüğünü duyurmuştu.

Ürdün’ün Suriye ile sınırında sene başından bu yana, çoğu Suriye’nin güneyinde hüküm süren İran bağlantılı milisler tarafından çalıştırılan göçebeler olmak üzere, en az 40 ajan öldürüldü ve yüzlerce kişi yaralandı.

Ürdün, captagon olarak bilinen Suriye yapımı ucuz amfetamin için hem varış noktası hem de bu uyuşturucuyu petrol zengini Körfez ülkelerine satmak için ana geçiş yolu durumunda.

Savaşın parçaladığı Suriye, aynı zamanda Avrupa pazarını hedefleyen milyarlarca dolarlık bir uyuşturucu ticareti için bölgenin ana üretim yeri haline geldi.

Suriye iddiaları reddediyor

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat hükümetiyse, ülkesinin uyuşturucu yapımı ve kaçakçılığına karıştığını reddediyor.

Kaçakçılık girişimlerindeki keskin artış, Ürdün’ü, ordusuna ezici güç kullanma yetkisi verdiği sınır boyunca ordunun angajman kurallarını değiştirmeye zorladı.

Ürdün Kralı Abdullah geçen hafta, Ukrayna savaşının bir sonucu olarak Rusya’nın güney Suriye’den çekilmesinin, İran destekli milislerin boşluğu doldurmasına izin vermesinden endişe duyduğunu söyledi.

Lübnan’daki Hizbullah grubu da dahil olmak üzere İran destekli milislerin son yıllarda Suriye’nın güneyinde artan etkisi, hem Ürdün’ü hem de İsrail’i şimdiden alarma geçirdi.

Ürdünlü yetkililer, endişe yaratan artışla ilgili Suriyeli yetkililerin de açıklamalar yaptıklarını, ancak yasadışı ticareti durdurmak için Suriye tarafından gerçek bir girişim görmediklerini söylüyorlar.

Al Glad gazetesine konuşan sınır güvenliği şefi Tuğgeneral Ahmed Khleifat, Suriye tarafı için, “Taleplerimiz her zaman güçlerin işini yapmasıydı, ancak şimdiye kadar sınırların korunmasında gerçek bir ortağımız olduğunu hissetmedik” ifadelerini kullandı.

Khleifat, “Kaçakçılık operasyonları, Suriye ordusu ve güvenlik teşkilatlarındaki unsurlar ile Suriye’nin güneyinde bulunan Hizbullah milisleri ve İranlı milislerden destek alıyor” dedi.

Ürdün, son beş ayda el konulan captagon haplarının sayısının 20 milyonu aştığını söyledi. Geçen yılın tamamında ülkede 14 milyon captagon hapına el konulmuştu.

VOA tarafından geçilen “Suriye Sınırında Uyuşturucu Savaşı Var” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Suriye Sınırında Uyuşturucu Savaşı Var” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Suriye Sınırında Uyuşturucu Savaşı Var” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.