*** Süper Lig’de 3 Alman hoca

*** Süper Lig’de 3 Alman hoca

ABONE OL
20:40 - 24/06/2009 20:40
*** Süper Lig’de 3 Alman hoca
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

 

Süper Lig’de 3 Alman hoca

Turkcell Süper Lig’de yeni sezonun şampiyon adaylarından Fenerbahçe ve Başkent temsilcilerinden Gençlerbirliği ile Ankaraspor, Alman teknik adamlara emanet

Fenerbahçe, Türkiye’deki 5. sezonunu yaşayacak Daum ile yeni sezonda şampiyonluk ipini göğüslemeyi hesaplarken, Ankara takımlarından Gençlerbirliği, küme düşmekten son maçta kurtulduğu sezonun ardından Alman teknik adam Doll ile anlaştı.

Başkent takımlarından Ankaraspor da istikrarsız bir sezonun ardından Aykut Kocaman’dan boşalan teknik direktörlük görevine yeni sezon için Fenerbahçe ve Gençlerbirliği gibi bir Alman teknik direktör, Röber’i getirdi.

Bu arada Galatasaray, geçen sezona Alman teknik direktör Michael Skibbe ile başlamış, daha sonra da danışman olarak, daha önce hem Galatasaray hem de Beşiktaş’ta görev almış, Karl Heinz Feldkamp’ı getirmişti. Sarı-kırmızılılar bu iki teknik adamla da 2007-2008 sezonu tamamlanmadan yollarını ayırmıştı.

”BİZDEN BİRİ” DAUM

Fenerbahçe’nin teknik direktörlük için anlaştığı, ancak Aragones ile resmi olarak yollarını ayırmadığı için henüz sözleşme imzalayamadığı Christoph Daum, Türkiye’deki 5 yıllık kariyerine, 1’i Beşiktaş’ta ve 2 sezon üst üste Fenerbahçe’de olmak üzere, toplam 3 şampiyonluk sığdırdı. 1953 Doğu Almanya doğumlu Daum’un kariyerinde Beşiktaş ile kazandığı bir de kupa şampiyonluğu bulunuyor.

Daum, antrenörlük kariyerine 1981 yılında FC Köln’ün genç takımını çalıştırarak başladı. FC Köln’ün (A) takımında 1986 yılında 33 yaşındayken görev almaya başlayan Daum, FC Köln ile Bundesliga’da 2 ikincilik, 1 üçüncülük elde etti ve UEFA Kupası’nda da yarı final gördü.

Alman teknik adamın kariyerinin 2. durağı VfB Stuttgart oldu. 1990 yılında zor durumda aldığı VfB Stuttgart’ı UEFA Kupası’na taşıyan Daum, 1991-1992 sezonunda ise takımını şampiyon yaptı.

Daum’un Türkiye macerası, VfB Stuttgart’ta bir sezon daha kaldıktan sonra 1993 yılında Beşiktaş ile anlaşarak başladı. Türkiye’de siyah-beyazlı takımla ilk sezonunda Türkiye Kupası, sonraki sezon da lig şampiyonluğu kazanan Daum, tekrar Almanya’ya döndü ve lige yeni çıkan Bayer Leverkursen ile anlaştı.

Bundesliga’daki ilk sezonunda Leverkursen’i lig ikincisi yapma başarısı gösteren Daum, sonraki 2 sezonu da 2. sırada tamamladı ve 2001 yılının nisan ayında ”2. Beşiktaş serüvenine” atıldı.

2002-2003 sezonunun ortasında Beşiktaş’tan ayrılarak Avusturya’nın Austria Wien takımını çalıştırmaya başlayan Daum, bu ekiple de lig şampiyonluğu ve kupa sevinci yaşadı.

Avustria Wien’den sonra Fenerbahçe ile anlaşarak ”3. Türkiye yolculuğuna” çıkan Daum, sarı-lacivertlilerle 2003-2004 ve 2004-2005 sezonlarında üst üste 2 lig şampiyonluğu yaşadı. Alman teknik adam Fenerbahçe’deki 3. yılındaki son maçında Denizlispor ile berabere kalarak ligi 2. sırada tamamladığı sezonun ardından, Almanya’ya (futbolculuk ve de teknik direktörlük kariyerine başladığı FC Köln’e) geri döndü.

Alman Milli Takımı Teknik Direktörlüğü için de zaman zaman ismi geçen Daum, başarısız bir Köln sürecinden sonra ”4. Türkiye dönemi” için tekrar Fenerbahçe ile anlaştı. 2009-2010 sezonunda şampiyonluklar yaşadığı sarı-lacivertli takımda görev alacak Daum’un, Almanya’daki lakabı ”motivatör”. Daum, Almanya’da bilgisayarı kullanan, mentörlerle çalışan, 4-4-2 sistemini uygulayan ilk teknik direktör olarak gösteriliyor.

”KÜÇÜK DİKTATÖR” RÖBER

Jürgen Röber, 1987’de antrenör, 1991’de teknik direktör oldu. 2. lige çıkardığı Rot-Weiss Essen ve VfB Stuttgart’ta görev yaptıktan sonra 1996 yılında 2. ligde başına geçtiği Hertha Berlin’i de Bundesliga’ya çıkardı. 1999’da Bundesliga’da Hertha Berlin ile üçüncü olarak Şampiyonlar Ligi’ne kalma başarısı gösteren Röber, 2002’de Hertha’dan ayrıldı.

Wolfsburg’da geçirdiği bir sezonun ardından, Sırbistan takımlarından Partizan ile lig ikinciliğini elde etti. 2006 sezonu için Borussia Dortmund ile anlaşan, ancak 8 haftada sadece 2 maç kazanınca sözleşmesi feshedilen Röber’e futbolcular, ”küçük diktatör” lakabını taktı.

Alman spor kamuoyunda motivasyon özelliği ile kendinden söz ettiren Röber, 2008’de Rusya’nın Saturn takımıyla anlaştı. Saturn, 2009’un Mart ayında, 8 maçta 5 puan toplayabilen Alman teknik adam ile sondan 2. durumdayken yollarını ayırdı. Jürgen Röber, Saturn’de ancak 10 ay görev yapabildi.

”GÜLER YÜZLÜ” DOLL

Almanya’da parlak bir futbolculuk geçmişi olan 43 yaşındaki Thomas Doll, Hamburg ve Lazio’da futbol oynadı. Doğu Almanya formasıyla 43, Almanya formasıyla 18 maça çıkan Doll, Almanya’daki antrenörlük kursunu birincilikle tamamladı.

2004 yılında Hamburger SV takımında teknik direktörlük kariyerine başlayan Doll, lig sonuncusuyken devraldığı Hamburger SV ile İntertoto Kupası’na katılma hakkı elde etti. Doll, yönetiminde 2005-2006 sezonunda İntertoto’dan UEFA’ya terfi eden Hamburger SV, o sezon ligi de 3. bitirdi. Hamburger SV ile Şampiyonlar Ligi’nde mücadele eden Thomas Doll, 3. sezonunda Alman takımından ayrıldı.

2007’de sezon devam ederken zor durumdaki Dortmund’u, Ankaraspor’un bu sezon için sözleşme imzaladığı Jürgen Röber’den devralan Doll, Dortmund’un ligi rahat bir pozisyonda bitirmesini sağladı.

Sonraki sezon Borussia Dortmund, Doll yönetiminde ligi 13. sırada bitirdi, ancak kupa finali oynama başarısı gösterdi. Dortmund ile finalde Bayern Münih’e uzatma dakikalarında yenilen Tomass Doll, takımdan ayrıldı ve bir sezon başka takım çalıştırmadı.

Alman futbol kamuoyunda ”güleç yüzlü adam” olarak nitelenen Doll, otoriter olmadığı için eleştiriliyor. (A.A)

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.