*** Stres kalp ritmini bozuyor

*** Stres kalp ritmini bozuyor

ABONE OL
14:48 - 19/11/2008 14:48
*** Stres kalp ritmini bozuyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

 

Stres kalp ritmini bozuyor

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şah Topçuoğlu, stresin kalp ritmini bozduğunu söyledi

Topçuoğlu, dünyada ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alan kalp damar hasatlıklarına artık ileri yaşlarda değil, çocuk ve gençlik çağlarında da sıkça rastlandığını, bunun doğumsal anomaliler, ailesel geçiş, çevresel faktörler ve değişen beslenme alışkanlıkları olmak üzere çeşitli nedenlerin yanı sıra stresten de kaynaklandığını belirtti.
Günümüzde stressiz bir yaşamın düşünülemeyeceğini belirten Topçuoğlu, ”ancak, kalbini seven çağın vebası denilen bu durumu mümkün olduğunca frenlemeli. Tempolu yürüme, koşma ya da spor sırasında daha çabuk hissedilen bu durum, kalbin idare merkezinde yapısal bir sorun ya da ileti yolları olan yani kalbi besleyen damarlarda problem olduğunu gösteriyor.” dedi.

Topçuoğlu, kalp rahatsızlıklarının erken teşhisinde ailelere önemli görev düştüğünü belirterek, ”çabuk yorulan, efor sırasında çarpıntı yaşayan çocuk ya da gençlerin mutlaka kalp hastalıkları uzmanına başvurması sağlanmalı” diye konuştu.
Adana Kardiyoloi Merkezi uzmanlarından Dr. Farşit Farşidfar, aşırı heyecan, öğrencilerdeki sınav kaygısı ve stresin de kalpte ritm boukluğuna neden olduğunu belirterek, hiçbir rahatsızlık hissetmeyenlerin de yılda bir kez de olsa rutin kontrolden geçmesinin olası bir rahatsızlığın erken teşhisi açısından büyük önem taşıdığını kaydetti. (A.A)
 

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.