SPORBİLİMİ VE ADNAN ORHUN

ABONE OL
20:21 - 05/11/2022 20:21
1

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Ülkemiz sporuna akademik anlamda büyük katkılar koyan onlarca kişi var ve bu insanları aslında yaşarken değerlerini anlayamamak öldüklerinden sonra mumla arar duruma düşmemiz içimizi acıtıyor dogrusu. Bugün buradan 13 yıl önce göçüp giden değerli büyüğüm Spor bilim adamı saygı değer Adnan Orhun hocamızı böylesi bir yazıyla anmak bana kısa bir huzur verecek biliyorum ama onu hiçbir zaman unutmayacağımızı ve onu her zaman şükranla anacağımızı siz değerli okurlarımla paylaşmak istiyorum. Sevgili Adnan hocamın küçük oğlunun babasına ilişkin söyledikleri kulaklarımdan silinmiyor, Oytun ile konuşmalarımızda ‘’Babam bizimle olan ilişkilerinde, öğrencilerine gösterdiği sevgi ve yakınlığı bize hiç göstermedi ve bu ilişkiyi kendisiyle hiçbir zaman yaşayamadık’’ demesi onun öğrencilerine ve mesleğine ne kadar bağlı olduğunun bir göstergesi olarak hatıralarda kalacaktır.

Değerli hocam dünyalar tatlısı spor bilim adamı Adnan Orhun’un aramızdan ayrılışının 13. Yılında saygı ile anıyorum. Maalesef Adnan Orhun hocamızı 13 yıl önce kaybetmiştik mekânı cennet olsun, ona böylesine bir yazı ile yeniden anmak en başta benim boynumun borcu olduğunu yeniden belirtmek istiyorum.

Adnan Orhun Sivasın Kangal ilçesinde doğup büyüyen mükemmel bir Anadolu insanıydı, alçak gönüllülüğü, sevecenliği, yardım severliği gözlerimin önünde hala ve her seyden dahada önemlisi hayatını spora adamış bir spor elçisiydi, Spordan önce Beden Eğitimini savunan çağdaş bir insandı. Beden eğitimi ve spor eğitimini tamamladıktan, öğretmenlik ve daha sonrada Viyana’da kendi alanında daha da gelişmek ve hele o yıllarda ülkemizde spor biliminden söz bile edilmediği bir zamanda kendini geliştirmek amacı ile Viyana üniversitesi Spor Bilimleri enstitüsünde eğitim görerek ülkemize geri döndü.

Adnan Orhun hocamla ilk kez 1978 yılında Ege Üniversitesi Spor Yüksek Okuluna Asistan olarak atandığım gün tanıştım ve onu tanımış olduğuma hep sevindim. Onun öğütleri ve teşviği ile önceleri hiç düşünmediğim yurt dışına çıkma ve farklı kültürlerde bulunarak bilgi dagarcığımı genişletme şansını onun sayesinde buldum.

Bugün; Spor Biliminde beş farklı ana bilim dalının açılmasına da ön ayak olan değerli bir insandı ve bu dallarda eğitim görerek türkiyenin muhtelif üniversitelerinde Dr. Doçent ve Profesör olark çalışan yüzlerce arkadaşımızın önünü açan bir kahramandı sevgili Orhon.

Zaman çok çabuk geçti Adnan Orhun Hocamla çok şeyi aynı ortamda paylaştım tartıştım ve dogruyu bulmaya çalıştm, bunun çoğunu başardığımı düşünüyorum. Onun unutamıyacağım iki anısını buradan sizlerle paylaşarak onu bir kez daha anmak istiyorum.

Birincisi; malüm ya üniversitede akademik hiyerarşi vardır, kendisi 60 yaşından sonra doktorasını yazarak yardımcı doçent olan nadir insanlardan biri olmuştu, ardından Doçent olabilmek için tüm koşulları yerine getirerek, bilim sınavına girmesi gerekirdi. Bir dizi profesörün jürisinde olduğu sınavdan geçmesi gerekliydi! Bilim sınavına heyecanla girdi (Orhun hocanın şu anda spor bilimleri alanında yardımı ile Profesör olan birçok öğrencisi olmasına rağmen) kendisi sınavı geçemedi! Sınav jürisine dönerek tek tek sordu; siz hangi alanın profesörüsünüz diye? Jüri üyelerinden; Tıp, Ziraat, Kimya, Hukuk profesörü, cevabını alınca! Gülümsiyerek eh ne yapalım bu ülkenin sporunun bu düzeyde olmasının nedenlerini şimdi daha iyi anlıyorum diyerek buruk bir şekilde jüri salonunu terketti.

Okula döndü ve emekli olmak istiyordu artık ama böylesi bilgi dolu bir insanı emekli etmek hic bir akıllı idarecinin yapacağı iş değildi. Hoca ikna edildi ve çalışmaya yine dört elle sarıldı! O kadar çok çalıştıki 67 yaşına kadar devam etti ve 65 yaşında emekli olmak zorunda olduğunu unutmuştu adeta! 2 yıllık fazla çalışmadan aldığı paraları Devlete tazminatıyla geri ödemek zorunda kaldı. Adnan Orhun Hoca mutsuz ayrıldı sanırım okuldan ve dünyamızdan! birazda küskündü! ama onu böyle anmak bile ona görevimi yerine getirmiş olmanın mutluluğunu yaşattı bana. Acılar ancak düştüğü yeri yakar, her ölümün ardında bıraktığı kişilere ve sevgili Adnan Orhun Hocamın iki oğlu Oytuna ve Mustafa Kemale selamlarımı iletiyorum! ve tekrar Toprağın bol olsun sevgili Adnan Orhun hocam, huzur içinde uyu sizin ektiğiniz tohumlar bu ülkenin spor biliminde meyvesiz kalmayacak.

Saygıyla

Prof. Dr. Seyhan Hasırcı

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.