SPOR PSİKOLOJİSİ ZİRVESİ

ABONE OL
22:56 - 23/03/2022 22:56
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Uzun bir süredir ülkemizde tartışma konusu olan ve kimlerin spor psikoloğu olarak bu alanda çalışma yapabileceği konusuna ışık tutacak bir çalıştay, Gençlik ve Spor Bakanlığımızın katkı ve öncülüğünde yapıldı. Bu çalıştaya; Muhtelif üniversitelerimizde görev yapan bilim insanları, birçok Federasyon Başkanı, Milli sporcular, milli takım antrenörleri ve farklı bölgelerde bu alanda çalışmalar yapan 150 ye yakın spor insanı katıldı.

Bilindiği üzere Dünyada bu alanda çalışmalar yapan kişiler üç ayrı kökenden gelmektedir. Buna göre Spor Bilimlerinde spor, Eğitim Fakültelerinde psikoloji ve Tıp Fakültelerinde psikiyatri eğitimi gören kişilerin yararlı çalışmalar yaptıkları (ancak Spor bilimlerinde eğitim görenlerin mutlak surette belirlenmiş olan temel psikoloji derslerini, Psikoloji eğitimini yapanlarında mutlak surette Spor bilimlerinde bazı temel dersleri görmesi koşulu ile) bilinmektedir.

İşte bu bağlamda bu karmaşaya ülkemizde de bir çözüm bulmak amacı ile Spor Psikolojisi Zirvesi 19-21 Mart 2021 tarihleri arasında Antalya’da yapıldı. İlk kez Bakanlık düzeyinde yapılan bu zirve Türk sporunun gelişimine katkı koymasının yanı sıra bu alanda çalışmalar yapan birçok bilim insanının yaptıkları işle ilgili bilgi dağarcıklarının genişlemesine katkı koyduğunu düşünmekteyiz.  Bu nedenle Spor Psikolojisi alanında emek veren insanlar için oldukça sevindirici bir sonuç olmuştur.

Ülkemizde eksikliği uzun süredir tartışılan Spor Psikoloğu kavramına da bir nebze de olsa katkı koymuştur. Bugüne kadar farklı kurum ve kuruluşlar tarafından paylaşılamayan bir alan olan Spor Psikolojisi konusunda böylesi bir çalıştayın yapılması bir ihtiyaç haline gelmişti. Bu çalıştaya konunun paydaşlarının Gençlik ve Spor Bakanlığının katkı ve öncülüğünde davet edilerek masaya yatırılmış olması ayrıca sevindiricidir.

Spor Psikolojisinin Yetkinlikleri, Spor Psikolojisinin Etik İlkeleri, Takım Sporlarında, Bireysel sporlarda ve Çift Kariyer yapan sporcularda Spor Psikolojisinin Rolü ve son olarak Spor Psikolojisinin Farklı Bireyler (Federasyon, Sporcu, Antrenör, Spor Psikoloğu ve diğer) etkileşimi konu başlıkları altında, üç gün süren bu çalıştayın sonucunda bu alana ilişkin tüm eksikliklere çözüm önerileri ile ortaya konmuştur.

Kimler Spor Psikoloğudur?

Bu konuda özellikle Spor bakanlığının böyle bir iş kolu ülkemizde yokken ve de Spor Psikoloğu kriterlerini tamamlamadan bu ünvanı kullanmak hem etik açıdan hem de sistem olarak sakıncalıdır. Dünya ve Avrupa Spor Psikolojisi otoriteleri bu konuyu çok açık bir şekilde tanımlamışlardır.

Buna göre bu alanda çalışmalar yapan kişiler yukarıda da belirttiğim gibi üç farklı alandan gelirler; Birincisi Tıp fakültelerinde Psikiyatri eğitimi alanlar, Psikoloji eğitimi almış olanlar ve Spor Bilimlerinde eğitim almış olan kişiler bu alanda çalışmaktadırlar.

Ancak bu eğitimleri almak yeterli değildir Psikoloji ve Psikiyatri eğitimi alanların Spor Bilimleri ile ilgili temel dersleri almak, Spor Bilimlerinden mezun olan kişiler mutlak surette Temel Psikoloji ile ilgili dersleri almakla yükümlüdür. Spor Psikoloğu ünvanını kullanabilmek için bunlar da yeterli değildir, şöyle ki bu alanla ilgili olarak o ülkede varsa Master Eğitimini tamamlamak ve ardından en az 2 yıl sürecek olan alan çalışması yapmakla yükümlüdür.  Son olarakta o ülkede Spor Psikoloğu ile ilgili bir iş kolunun olması sonucunda kişiler bu ünvanı taşıma hakkını elde ederler.

Sonuç olarak yapılan bu zirve en azından bu alanın ilgili kurumlar tarafından dikkate alındığı ve önümüzdeki günlerde bu alanda daha etkili çalışmalar yapılabileceği umutlarını güçlendirdi

Saygılarımla

Prof. Dr. Seyhan HASIRCI

 

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.