SOSYALİSTLER, SAVAŞLARA NASIL BAKAR?

ABONE OL
13:55 - 02/02/2023 13:55
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Ne yazık ki dünyada savaş eksik olmuyor. Savaşları çıkaran başta ABD olmak üzere bazı Avrupalı emperyalistler. İnsanları köleleştirmek, ülkeleri yağmalamaktır bu emperyalistlerin amacı. Bu duruma kabullenmeyen uluslar, emperyalizmin saldırısına karşı çıkmakta doğal olarak.

Silahlı saldırıya uğrayan halklar, silahla karşılık vermekteler saldırgan emperyalistlere. Bunun adı da savaş oluyor. Ülkemizde, yıllardır sosyalist geçinen kimileri hemen ön alıp “Savaşa hayır!” kampanyaları açmaktalar bu durum karşısında. Savaşa karşı çıkarken emperyalist saldırganlığa küçük de olsa bir karşı çıkış yok! Savaşı, saldırıya uğrayan ulus çıkarıyormuş gibi bir algı oluşturmakta bu kampanyalar.

Amerika’nın Demokratik Sosyalistleri (DSA), Rusya’nın NATO’nun kuşatmasına karşı başlattığı askerî harekâtın sorumlusunun ABD emperyalizmi olduğunu açıkladı.

DSA, yaptığı açıklamada üç önemli noktaya dikkat çekti.

“DSA olarak ABD’ye, NATO’dan çekilme ve bu çatışmaya zemin hazırlayan emperyalist yayılmacılığı sona erdirme çağrısını yineliyoruz.

ABD’deki ve dünyadaki savaş karşıtı eylemcileri şiddet içeren tırmanışlara karşı çıkmaya, kalıcı diplomatik çözüm talep etmeye ve bu krizden kaynaklanan tüm sığınmacıları kabul etmenin hayati önemini vurgulamaya çağırıyoruz.

Bu saldırıyla gelecek on yılın büyük kısmı görünür hale geliyor. Neoliberal düzenin başarısızlıkları herkes için malum olsa da egemen sınıf; militarizm, emperyalizm ve savaşa dayalı dispotik bir geçiş yoluyla yeni bir dünya inşa etmeye çalışıyor. Sosyalistlerin buna bir seçenek oluşturma görevi vardır. (2 Mart 2022, Aydınlık gazetesi)”

Sosyalist olmak nerede olursa olsun emperyalizme karşı çıkmayı gerektirir. Onun yayılmacılığına, sömürüsüne, saldırganlığına karşı çıkmalı sosyalistler ki sosyalist oldukları anlaşılsın. ABD’deki sosyalistler, kendi ülkelerinin emperyalist uygulamalarına karşı çıkmakta ve bunlara karşı savaşım vermekte. Her şeyden önce dürüst olmalı sosyalistler. İkiyüzlü bir siyaset yakışmaz onlara. Bu nedenle hangi koşullarda olursa olsun gerçeği söylemek ve bu uğurda savaşım vermek sosyalistlerin görevi değil mi?

Kurdun kuzuyu yemek istediği bir ortamda yansız olmak kimin işine yarar? Tabi ki kurdun… Emperyalistlerle ezilen uluslar arasındaki bir savaşta yansızlık da emperyalistlerin işine kolaylaştırır. Açıkça emperyalizmin yanında yer almaktır bu tavır.

Atatürk: “Önce sosyalist olmalı, maddeyi anlamalı.” demişti 1904’te. Sosyalistlerse “Somut koşulların somut tahlilini yapmak” sözünü bakış açısı, olaylar karşısında tavır belirlemek için simgeleşti.   “Maddeyi anlamak” nesnel düşünmektir. Tabi ki kendi kafamızla düşüneceğiz. Emperyalist odakların yönlendirmesiyle düşünce oluşturursak bunun sosyalizmle bir ilişkisi olmaz.

Sosyalistler, emperyalist saldırganlıkla yağmalama savaşlarına, yani haksız savaşlara karşı çıkar. Ulusların kendi varlığını savunmasının, yani haklı savaşların yanında olur.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.