“Sorunlar dijital ekonomiye yatırım ile çözülür”

“Sorunlar dijital ekonomiye yatırım ile çözülür”

ABONE OL
21:03 - 08/08/2019 21:03
“Sorunlar dijital ekonomiye yatırım ile çözülür”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Vodafone ve Akbank işbirliği ile düzenlenen Antalya Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde gerçekleştirilen TOBB Teknoloji Buluşmaları’nın 66.’ncısı Antalya’da gerçekleştirildi.
 
TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve ATSO Başkanı Davut Çetin toplantının açılışında yaptığı konuşmada Teknoloji Buluşmalarına iki yıl önce başlandığını, Antalya’da da bu yıl üçüncüsünü gerçekleştirdiklerini anımsattı.
 
TOBB’un Türk özel sektörünün çatı kuruluşu olarak, hem geleneksel sektörlerdeki güncel sorunların çözülmesi hem de Türk özel sektörünün dijital geleceğe hazırlanması için çok sayıda faaliyeti yürüttüğünü belirten Çetin, Teknoloji Buluşmaları’nın yanı sıra Türkiye Dijital Dönüşüm Programı içerisinde ve elektrikli otomobil projesi gibi teknoloji projelerinde de TOBB’un bizzat aktif oyuncu olarak yer aldığına dikkat çekti.
 
”Dijital dönüşüm” ve ”E-Ticaret Eğitimleri”nin 81 ilde 93 eğitim hedefiyle devam eden büyük bir program olduğunu vurgulayan Davut Çetin, ”Türkiye’nin dört bir yanındaki Odalarımız bu dönüşüme destek vermektedir. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası olarak da ‘e-ticarete ilk adım’ ve ‘e-ihracata ilk adım’ programlarımızı başarı ile yürütüyoruz” dedi.


 
SORUNLARI DİGİTAL EKONOMİ İLE ÇÖZERİZ
 
Türkiye’nin ekonomide sıkıntılar yaşadığına ifade eden Çetin, bu sorunları yine Türkiye’nin çözme kabiliyetinde olduğunu kaydetti. Davut Çetin, şöyle devam etti.
 
”Türkiye’nin cari açık ve işsizlik sorunlarını dijital ekonomiye, e-ticarete ve özellikle e-ihracata yatırım yaparak çözmesi mümkündür. Ülke olarak, gündemde yer tutan sığ konularla vakit kaybetmek yerine, bu konulara odaklanarak başarılı olacağımıza inanıyorum.
 
Bildiğiniz gibi dünyada e-ticaret hacminin 2,8 trilyon dolara yaklaştığı tahmin ediliyor. Bu hacmin yaklaşık dörtte biri de e-ihracat şeklindedir, yani uluslararası satıştır. Yakın bir zaman içerisinde küresel e-ticaret 4 trilyon dolara, e-ihracat 1 trilyon dolara ulaşacaktır. Türkiye ekonomisi şu anda bir daralma yaşamaktayken, e-ticaret hacminin artmaya devam ettiğini, 2019’da 70 milyarlık bir hacmin söz konusu olduğunu görüyoruz.
 
Artık hedefimiz küresel e-ticaret pastasından pay almak olmalıdır. Türkiye ekonomisinde geleneksel sektörlerde yüksek büyüme hızlarına ulaşmak zordur, çünkü ekonomide bir kaynak sorunu yaşıyoruz. Bu durumda dış pazarlara açılmak, özellikle de dünyanın bir yerinden alıp, diğer yerine satmayı öğrenmek en iyi yoldur.”
 
Türkiye’nin Dünya ekonomisinde ve ticaretindeki payının yüzde 1 civarında ve bunu artırmak zorunda olduğunu vurgulayan Çetin, şunları kaydetti.
 
”E-ticarette daha yüksek bir pay hedeflemeliyiz. Yani 4 trilyon dolarlık dünya pazarında en az yüzde 1 pay almayı, hatta Avrupa-Rusya-Orta Doğu-Kuzey Afrika bölgesinde hâkim oyuncular çıkarmayı hedeflemeliyiz. Yanı başımızda sadece Rusya, 20 milyar dolarlık bir e-ticaret pazarıdır.
 
Bazı sektör oyuncularımız Orta Doğu pazarlarına açılmaya başlamıştır, bu sevindirici bir gelişmedir. Sektörde 2023’de 350 milyar lira e-ticaret, 70 milyar lira e-ihracat hedefleri telaffuz edilmektedir. 2023’te 10 milyar dolardan daha az bir e-ihracat hedefi çok iddialı bir hedef değildir. Başarılı girişimcilerimizin, gençlerimizin bu hedefi aşacağına inanıyorum.”


 
TÜRKİYE DİGİTAL DEVLET OLMALI
 
Dünyada e-ticaretin geleceğinde yapay zekâ, artırılmış gerçeklik gibi endüstri 4.0 teknolojilerinin önemli bir rolü olacağını, dolayısıyla Türkiye olarak bu alanlara da daha fazla yatırım yapması gerektiğini anlatan ATSO Başkanı Davut Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü.
 
”Asıl meselemiz ise Türkiye’nin dijital yetkinliklerini geliştirmektir. Dün TÜİK bir seri istatistik yayınladı. Dijital yetkinlik alanında birkaç veri üzerinde düşünmemiz gerekiyor. Örneğin 16-24 yaş grubunda bilgisayarda sunum hazırlama oranı yüzde 51 görünüyor. Dijital kod yazma oranımız yüzde 5. Bu oranlar genç grubuna ait, bir de bunun çalışan nüfus ayağı var. Bu verilere bakarak dijital yetkinlik alanında hepimiz yeni adımlar atmalıyız.
 
Türkiye e-devlet alanında başarılı olmuştur, artık dijital devlet hedefi konmalıdır. E-belediyeler dijital belediyeye geçmelidir. Her kurum ve her şirket çalışanlarına dijital yetkinlik desteği vermelidir. Asıl önemli husus ise anaokulundan üniversiteye kadar bütün eğitim sistemimizin dijital çağa uyum sağlamasıdır.”
 
ANTALYA 4.0
 
ATSO olarak ‘Antalya 4.0’ projesi ile bu konuda hem kent hem sektörler düzeyinde farkındalık olmasını arzu ettiklerini hem de gerekli projeleri ortaya koyduklarını anlatan Çetin, sözlerini şöyle tamamladı.
 
”Dijital teknoloji sadece cep telefonu kullanmanın ötesinde, bir yeni kültürü de beraberinde getirmektedir. Herkes bunun farkında olmalıdır. Bu vizyonla ATSO olarak, girişimci fikri olanların fikirlerini katma değere dönüştürebilecekleri bir inovasyon merkezi açtık. Girişimcilere mekanik, elektronik ve yazılım atölyelerinde fikirlerini prototiplere dönüştürme imkânı sunuyoruz. INOVATSO’yu eğitimlerle destekleyerek kentimizde güçlü bir girişimcilik ekosistemi oluşturmaya çabasındayız. Dijitalleşme bu merkezin lokomotif konularından birisi olacaktır. Sunulan imkânları ve dijital dönüşüm sürecini fırsata çeviren, kendisini geliştiren üyelerimizin ve gençlerimizin geleceğinin mutlaka olumlu olacağına inanıyorum.”
 
DÜNYANIN EN ZENGİN İNSANLARI DİGİTAL ŞİRKETLERİN SAHİPLERİ

 
TOBB E-Ticaret Sektör Sektör Meclis Başkan Yardımcısı Merter Özdemir ise dünyada dijitalleşme ile dünyanın en zengin insanların da değişmeye başladığını ifade etti.
 
Dünya’da 15-20 yıl önce dünyanın en zengin insanlarının petrol üretici şirketlerin sahibi olduğuna dikkat çeken Özdemir, şunları kaydetti.
 
”Şimdi Dünyanın en zengin insanları internet ve dijital şirket sahipleri.  Şu anda dünyanın en zengin insanları arasında yer alan Amazon’un sahibi gibi. Türkiye’de bu dijital dünyasında mutlaka yer almalıdır.  Dün dijital dünyaya başlamış olmalıydık. Zaman geçirmeyelim.”
 
VODOFONE KOBİ SATIŞ DİREKTÖRÜ YUSUF AYSAL
 

Vodofone KOBİ Satış Direktörü Yusuf Aysal da Türkiye’nin dijitalleşmesini sadece ticaret olarak görmediklerini kaydetti. Türkiye’nin dijitalleşmesini e-Ticaret, e-ihracat ve sanayileşme yolunda sosyal sorumluluk projesi olarak gördüklerini ifade eden Aysal, ”Türkiye’nin KOBİ’leri en kısa zamanda dijitalleşir. Rakipler artık KOBİ’lerin kapı komşusu KOBİ’ler değil.  Rakipler artık, dünyada hiç bilmediğimiz tanımadığımız KOBİ’ler. VODOFONE olarak Türkiye’nin ve KOBİ’lerin dijitalleşmesini önemsiyoruz” dedi.
 
PANELLER
 
Moderatörlüğünü Yusuf Aysal’ın yaptığı ”Başarılı KOBİ Örnekleri” panelinde Sabah Gazetesi KOBİ ve Teknoloji Editörü Mehmet Can, Riolavitas Resort & Spa Hotel, Genel Müdür Mehmet Arı, Superior Conta, Genel Müdürü Meıchıh Güner, Superior Conta Satış Müdürü Alaettin Tabak ve Güliz Home firma sahibi İzzet Cıdıroğlu deneyimlerini anlattı.
 
Toplantının ikinci panelinde ise  “Fintech’ler Kobi’lerde Dijital Dönüşümün Neresinde?” konusu ele alındı. Akbank KOBİ Ürün Müdürü Turgut Çatalkaya, Paraşüt, Pazarlama Direktörü Bora Şahan, Kolay İK, Kurucu Ortağı Çağlar Yalı görüşlerini açıkladı.
 
Toplantının ikinci bölümünde de Vodafone, Pazarlama Müdürü Deniz Yağmur ‘Dijital Skor Ölçümü’ konusunda, KOSGEB Daire Başkanı Ertuğrul Çetinkaya, İdeasoft Ceo’su Seyhun Özkara, Sahibinden.Com Kurumsal Pazarlama Direktörü Ongun Özdemir ile Hepsiburada İş Geliştirme Müdürü Ziya Kızıltan da kendi çalışmaları ve gelişmeleri hakkında bilgi verdi.
 
Moderatörlüğünü  Merter Özdemir’in yaptığı panelde ise  Multinet Yatırımlar ve Finansal Servisler Genel Müdür Yardımcısı Baran Yıldırım ile İninal Ceo’su Ömer Suner tarafından “E-Ticarette Ödeme Sistemleri” anlatıldı
 
“Pazaryerleri Panelinde de E-ticaret Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Birkan Babakol, E-PTT AVM Ceo’su Hakan Çevikoğlu, “E-İhracat İle Yeni Dünya” konulu panelde ise 3 Gen Teknoloji Ceo’su Engin Özgen ile E-Ticaret Merkezi Direktörü Mehmet Erdemi görüşlerini açıkladı.
 
Entegra Şirketi kurucusu Murat Dişkıran ile Tek Kılavuz Dijital Pazarlama ve Satış Direktörü Arda Suvay deneyimlerini anlattı.
 
ha-ber.com/Fikri Cinokur/Antalya

 

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.