SON ŞANS

ABONE OL
23:59 - 06/08/2021 23:59
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Bu söz Profesör Dr. Mojib Latif’in. Kendisi Kiel kentinde GEOMAR Helmholtz Merkezinde Okyanus bilimcisi olarak görevli. 2015 yılında Alman Çevre ödülünü aldı. Çok sayıda iklim değişimi ile ilgili bilimsel yazıları yayınlandı.

Pandemi krizi doğa ve çevre felâketine karşı önlem almak için bir fırsat olabilir. Bu fırsat şansa çevrilebilir. Açık kalan küçük zaman penceresi gezegeni kurtarmak için son şans olabilir.

On bir bin çevre bilim insanı, yayınladıkları ortak bildiride politikacıları yeryüzünün yaşanacak hale gelmesi için uyarıyor. Çocuk ve torunlarımıza karşı sorumlu olduğumuzu hatırlatıyor, ikaz ediyor ve önlemleri sıralıyorlar.

İklimin ısınması önce durdurulması, sonra aşağıya çekilmesi gerekiyor. Atmosferin ısınması bu hızla giderse gezegenin birçok mekânı yaşanmayacak hale gelecek. Bugün seksen milyon göç yollarında olan sığınmacıların yirmi milyonu iklim değişiminden dolayı vatanlarını terk etmek zorunda kaldı.

Bu bildiri yayınlandıktan kısa bir süre sonra Almanya’nın üç eyaletinde, Türkiye’de Doğu Karadeniz’de sel felâketleri duyuldu. Başta Kanada olmak üzere çok sayıda orman yangını haberi verildi. Türkiye’de ve diğer Akdeniz ülkelerindeki orman yangınları hâlâ söndürülemedi.

Bu makaleyi yazarken gök gürlemeye başladı. Kızıma yağmurda dışarı çıkma, dedim. Çocukluğumdaki Yaz yağmurlarını hatırladım. Harman yerine koşar, yağmurda gök kuşağı altından geçmeye, ulaşmaya çalıştığımızı özlemle anımsadım. Elli altmış yılda çevre kirlendi, atmosfer ısındı. Yeryüzü kaynakları tüketildi. Ormanlar artık atmosferdeki karbondioksit miktarını temizleyemiyor. Kuraklık, aşırı sıcaklık ağaçları hasta etti.

Latif Bey HEISSZEIT, Sıcak Zaman kitabında, zararın neresinden dönersek kârdır, der gibi acil olarak alınacak önlemleri açıklıyor.

Tartışmaları uygulamaya koymak. Yalnız politikacıları değil sivil halkı uyarmak, felâketin farkına varmalarını sağlamak.

Plastik kullanımı en aza indirmek. Paket ile servis yapan restoranları desteklemek. Atılmayan, tekrar kullanılacak tabak, bardak vb. ürünleri teşvik etmek.

Seyahat kültürü pandemi döneminde değişti. Çoğu insanlar ülkelerinde tatil yaptı. Böylece daha az uçak atmosferi kirletti. Uçak, gemi, tren ve arabaların yeşil enerjiye geçmelidir. Yani güneş, su, rüzgâr enerjisi kullanmasını sağlamak.

Elektronik aletlerin tamir edilecek şekilde yapılması. Fabrikaların, aletleri bir kere kullanıp atılmasını önlemesi için, eskiyi tamir edecek yedek parçalar üretmesi.

Çocukları çevre bilinci ile eğitmeye ailede başlayıp, yuvada ve okulda devam etmeli. Çöp kültürü geliştirilmeli. Plastik zerrelerin denizleri kirlettiği anlatılmalı. Balıklar ölüyor, ölmese bile insan yediği zaman vücuda geçiyor. Havaya karışan plastik zerreleri akciğer hastalığına sebep oluyor.

Açtığı musluğu işi bitince kapatmayı, lâmbayı açık bırakmaması öğretilmeli. Bu satırları yazarken penceremden gördüğüm iki komşunun lâmbaları yirmi dört saat açık kaldığı gerçeği, yetişkin eğitimin zorluğunu gösteriyor.

Dünya İklim Organizesi, önlemleri açıklıyor. Kararlara önce endüstri ülkeleri uymalı, örnek olmalıdır. Endüstri ülkeleri en fazla gezegenin kaynaklarını tüketiyorlar. Bu nedenle tarihsel sorumlu olduklarının bilincini omuzlarında taşımalı. Ticareti etik yapmalı, az gelişmiş ülkelere çöp satmamalı. O ülkelerde çöpü doğaya zarar vermeden yok etme sistemi gelişmemiştir. Çevreye, gezegene ve insanın sağlığına çok zarar veriyorlar.

Demokrasi kuralları toplumun her sınıfına iletilip, anlatılmalı. Kısa süreli sadece seçilmeyi amaç eden politikacıları seçmenin tehlikesi anlatılmalıdır.

Demokrasinin yalnız seçim sandığı olmadığı öğretilmeli. Uluslararası kararlarda sivil kuruluş ve muhalif temsilcilerinin de düşünce ve katılımına önem verilmelidir. Çevre Bilim insanlarının açıklamalarını ciddiye alan ve uygulayan politikacılar seçilmeli.

Endüstri ülkeleriyle az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arası ticaret ilişki ve anlaşmaları etik kurallarına uymalıdır.

Doğayı koruma, atmosferin ısınmasını engellemek için alınacak önlemler kalıcı olacak şekilde yatırım yapılmalıdır.

Kurallar ülkesi Almanya’da sel felâketi, yerleşim yerlerinin iyi seçilmesi, bina yapımında yeni yöntem geliştirilmesini gündeme getirdi. Dağ yamaçlarına, dere, akarsu, deniz ve okyanuslara yakın bina inşa edilmemelidir.

Yasaklar getiren partiler seçimde kaybedecektir. Yasak yerine iyi örnekleri öne çıkarmalı. Bu satırları okurken öğretim prensibimi hatırladım. Öğrencilerimi hiç cezalandırmadım, iyi örnekleri ödüllendirdim.

Başka bir gezegenimiz yok!

Çocuk ve torunlarımızın aldığı nefesi, içtiği yediği gıdaları ve gelecek hayallerini, biz yetişkinlerin kısa süreli çıkar ve ilgilerinin üstünde tutarsak, iklim yıkımına karşı önlemler alarak gezegenimizi kurtarmaya hâlâ umut vardır.

                                                Barak Obama, 2014

 

Umutla kalın!

Kaynak ve şu anda okuduğum kitap:

Mojib Latif, HEISSZEIT, Mit Vollgas in die Klimakatastrophe und wie wir auf die Bremse treten.

Verlag Herder, Freiburg 2020

ISBN: 978-3-451-38684-8

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.