SOLARYUM KANSER RİSKİNİ BÜYÜK ÖLÇÜDE ARTIRIYOR

ABONE OL
11:27 - 23/10/2020 11:27
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Alman Kanser Kurumu (Deutsche Krebshilfe) ve Dermatologlar Çalışma Grubu (ADP) ülke çapında solaryum yasağı çağrısında bulundu. Her iki kuruluş da ortak bildirilerini 4 Şubat Dünya Kanser Günü’nden bir gün önce yayınladı. ADP başkanı Prof. Dr. Eckhard Breitbart, “bronzlaşmış cildin sağlıklı ve güzel olarak kabul edilmesi oldukça yanlıştır. Bronzlaşma her zaman için hasar belirtisi ve cildin bir yardım çağırısıdır” dedi.

Her yıl bronzlaşma sonucu Avrupa genelinde 3.400 kişi hastalanıyor. Yaklaşık 800 vakada ise bu hastalık ölümle sonuçlanıyor. Örneğin ayda bir solaryum kullanımı cilt kanser riskini önemli ölçüde artırıyor. Almanya’da yılda yaklaşık 37.000 kişiye maligne melanom, yani siyah deri kanseri teşhisi konuyor. Bilim insanları, ayda bir kez solaryuma giden otuz beş yaşın altındaki kişilerin melanom geliştirme riski yüzde 60 oranında arttığı konusunda uyarıyor. Beyaz cilt kanser riski de ciddi ölçüde artmaktadır. Yirmibeş yaşın altında olan gençlerde çeşitli beyaz cilt kanseri formlarının riski yüzde 100’e varan oranda artmaktadır. Bu nedenle Almanya’da çocukların ve ergenlerin 2009’dan beri solaryuma gitmeleri yasaklanmıştır. Bu yasağa rağmen tahmini 140.000 çocuğun 2018’de bu yapay bronzlaşma şeklini kullandığı söylenmektedir.

Önümüzdeki 20 yılda kanser vakaları ikiye mi katlanacak?

Genel olarak kanser vakaları önümüzdeki yıllarda çok daha sık ortaya çıkacaktır. Alman Kanser Araştırma Merkezi’nin değerlendirmesine göre önümüzdeki 20 yıl içinde kanser vakalarının iki katına çıkması bekleniyor. Almanya için yıllık yeni kanser vaka sayısının mevcut 500.000’den 600.000’e yükselmesi bekleniyor. Bu bir yandan büyüyen ve yaşlanan bir nüfusa ve her şeyden önce de bizim yaşam tarzımıza bağlıdır. Kanser hastalıklarının yüzde 40’ının şu anda değişik korunma metotlarıyla önlenebileceği vurgulanamaktadır. Ancak insanlar kendilerini kanserden korumaya yardımcı olan birçok şeyi dikkate almıyorlar: sigara, obezite, fiziksel aktivite, sağlıklı beslenme, alkol, erken teşhis olanakları ve kanserden korunmak için önerilen mevcut aşılar (genç kızlarda rahim ağzı kanseri ve genç erkeklerde testis kanseri).

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.