"Siyasi Eşitlik Olmadan Kıbrıs’ta Müzakere Olmaz"

"Siyasi Eşitlik Olmadan Kıbrıs’ta Müzakere Olmaz"

ABONE OL
21:07 - 17/09/2020 21:07
"Siyasi Eşitlik Olmadan Kıbrıs’ta Müzakere Olmaz"
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Türk Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kıbrıs sorununun çözümü konusunda KKTC’de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonrasına dair değerlendirmelerine yanıt verdi

Konuya ilişkin bir soruya yanıt veren Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Guterres’in ifade ettiği sürecin Kıbrıs Konferansı’nın kaldığı yerden devamı anlamına gelmeyeceğini söyledi.

Aksoy “BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kıbrıs meselesinin çözümüyle ilgili olarak, KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında yapılacağını söylediği 5+BM toplantısı, bizim açımızdan Ada’da otomatik olarak yeni bir müzakere sürecinin başlaması veya 2017 Temmuz ayında Crans Montana’da sona eren Kıbrıs Konferansı’nın kaldığı yerden devam etmesi anlamına gelmemektedir. Ada’daki iki taraf arasında çözüm için ortak bir zemin ve vizyon bulunmamaktadır” dedi.

Geçmişte yapılan müzakerelerde Rum kesiminin uzlaşmaya yanaşmadığı ve siyasi eşitliği ve adanın doğal kaynak zenginliklerini Türk tarafıyla eşit olarak paylaşmak istemediğini söyleyen Aksoy, eğer bir ortaklık kurulacaksa önce bu şartların yerine gelmesi gerektiğini ifade etti.

Aksoy, “Bu gerçeğe rağmen Ada’da hala bir ortaklık kurulmak isteniyorsa, bunun temel koşulu olan siyasi eşitliğin, tüm unsurlarıyla birlikte içi dolu olarak Rum tarafınca önceden kabul edilmesi ve yeni bir müzakere sürecinin bunun üzerine inşa edilmesi gerekir. Bu yapılamıyorsa o zaman iki tarafın egemen eşitlik temelinde, iki devletli çözüm üzerinde yeni bir müzakere sürecine girmeleri icap eder. Ülkemizin geçen yıl önerdiği gayrıresmi bir 5+BM toplantısı tertiplenmesi fikri bu hususların açıklığa kavuşturulmasına matuftur. Aksi takdirde, Türkiye, evvelce de defaatle açıkladığımız üzere, müphem bir zeminde ve geçmişte başarısız olmuş yöntemlerle yeni bir müzakere sürecine girmeyecektir” dedi.

Guterres siyasi süreci yeniden başlatmayı planlıyor

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Birleşmiş Milletler 75. Genel Kurulu Çalışmaları nedeniyle düzenlediği basın toplantısında, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) seçimlerin tamamlanmasının sonrasında garantör devletler ve tarafların katılımıyla siyasi süreci yeniden başlatmayı planladığını açıkladı.

BM Genel Sekreteri Guterres, görüşmelerin yeniden başlaması konusunda tarafların KKTC’de yapılacak seçimler sonrası görüş birliğine vardığını belirterek, “Taraflara siyasi süreci tehlikeye atacak tek taraflı her hangi bir adım atmamaları yönünde çağrıda bulunuyorum” dedi.

 

VOA tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.