SINIR TANIMIYOR  

ABONE OL
11:27 - 23/10/2020 11:27
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Kapısına gelen çaresiz mültecileri döven, hatta öldüren Yunan polisi, her gün bir başka insanlık dışı yönteme başvuruyor.

Avrupa medya ve basını bu insanlık dışı fotoğrafları göstermiyor, birlik polis teşkilatı ile, kıtanın sınırlarını güç kuvvetiyle korumaya çalışıyor. Bir yandan da 2016 yılında yapılan antlaşmaya uymuyor, diye Türkiye’yi suçluyor. İki sınır arasında kalanlara yazık oluyor.

Avrupa Birliği üye ülkeleri sığınmacı sorununu çözme yerine, Türkiye’yi yalnız bıraktı. Sorun beş yıldır su yüzüne çıkmaz zannedildi. Bu dram yalnız parayla halledilecek bir durum değil. Kendi içinde sosyal problemlerle uğraşırken, Suriye ve komşu ülkelerde biriken sosyal dramı göremiyor.

Bazı ülkelerde insanlığını kaybetmeyen Avrupa vatandaşları utanıyor, yardım elini uzatan belediyeler var.

Orta Doğu ülkelerinde halkı etnik, dini kışkırtmalarla parçala, hükmet prensibini uygulayıp, savaş çıkaran ve silâh satanların utandığını zannetmiyorum.

Sınırları aşan corona virüsüne polis, asker gücüyle karşı koyamayan yerküre savaşa devam ediyor, önlemler alıyor.

Kurallar ülkesi Almanya önlem almadığı hiçbir nokta bırakmıyor. Federal Almanya ve Eyalet sağlık bakanları sürekli basın ve medyada halkı uyarıyor. Robert Koch Enstitüsü (RKI) en son haberleri açıklıyor.

Türkiye’de geçte olsa uyarılara başladı. Orta çağda bulaşıcı hastalıklarda, suçlu aranır, cezalandırılırdı, cadı diyerek yakılırdı. Zamanımızda ise hastalığı anlıyoruz, fakat şu anda aşısı yok. Bu nedenle telâşlanmamak elde değil.

Köşedaşım Dr. Ali Sak uzman olarak, hastalık bulaşma hakkında çok etraflı yazmış. Ben sosyal medyada dolaşan, bireyin dikkat etmesi gereken davranış kurallarını yazmayı uygun buldum. Almanca basını takip etmeyen veya edemeyenlere faydalı olabilir.

  • Dışardan eve gelince elleri su ve sabunla sık sık yıkamak. Suyun sıcak veya soğuk olması fark etmiyor. Yıkama süresi, iki defa doğum günü şarkısı söylenecek.
  • Asansör, tren ve otobüste elle değil, kolla veya kalem gibi bir gereçle düğmeye basmak.
  • Resmen yasaklanmadan önce konser, sergi ve toplantılara katılmamak.
  • Mecbur olmadıkça seyahat etmemek.
  • Aile doktoruna telefon edip, randevu aldıktan sonra gitmek.
  • Bilhassa altmış yaşı üstü yaşlıların, doktor, hemşire, hasta bakıcı ve öğretmen gibi meslek grupları grip aşısı olmaları.
  • Öksürürken, hapşırırken ele değil kolu kullanmak.
  • İnsanlara mümkün olduğu kadar bir buçuk metre mesafede durmak.
  • Tokalaşma, öpüşme ve sarılmaya bir müddet ara vermek.
  • Karantina olma durumuna, iki hafta alışveriş yapamayacak olmaya hazırlanmak. Erzak hazırlarken harman sıçanı gibi istiflemeye gerek yok.
  • Mümkünse torunlar büyükanne ve -babaların yanında bırakılmayacak.

Bütün bu önlemlerin üstünde sakin olmak, paniğe kapılmamak gerekiyor. Önlemler alındıktan sonra geriye dua etmekten başka çare kalmıyor.

İkinci Dünya Paylaşım savaşında din adamı Reinhold Niebuhr’un söylediği dua, bütün dinlerde edilebilir. Torun ve öğrencilerime bu duayı öğretiyordum.

“Allah’ım değiştiremeyeceğim şeyler için bana sabır ver ki, sakin olayım. Değiştirebileceğim şeyler için bana güç ve cesaret ver ki, sorunları çözebileyim.”

Corona virüs bulaşıcı hastalığını çocukların hafif atlattığı, fakat ölüm vakaları daha fazla altmış üstü yaşlılarda görülüyor.

Doğa kurallarının en etkilisi ölüm. Belli bir ömür yaşandıktan sonra gelecek nesillere yer açmak gerekiyor. Korkulan ölüme giden yolda çekilecek ağrılar oluyor.

Ölümden önce barışa katkı sağlamak mümkündür. Nefrete karşı sevgi, kusura karşı affedici olmak, küsleri barıştırmak. Kavga yerine diyaloğu tercih etmek, bildiğin doğruları söylemek. Sorunu, üzüntüsü ve acısı olan insanlara umut vermek. Teselli edilmeyi beklemeden, teselli etmek.

Anlaşılmayı beklemeden, anlamak.

Sevilmeyi beklemeden, sevmek.

Almayı beklemeden, vermek.

Affeden affedilir, kendi benliğine saygı ve sevgisi olan başkalarına da aynı duygu ve davranışları gösterebilir.

Yarın ölecek gibi yaşanırsa, bugüne daha çok değer verilir.

Ülkeler bu hastalıkla dayanışma sınavı geçirecektir.

Sağlıkla kalın!

İlter Gözkaya-Holzhey

eMail: [email protected]

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.