DOLAR

32,3588

0.26%
EURO

35,1093

-0.15%
ALTIN(gr)

2.306,45

1,28%
BİST 100

9079.97

1,28%
“Sınır Güvenliğimizi Garanti Altına Alacağız”

“Sınır Güvenliğimizi Garanti Altına Alacağız”

ABONE OL
20:05 - 20/04/2022 20:05
“Sınır Güvenliğimizi Garanti Altına Alacağız”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak’ta yürütülen Pençe-Kilit Harekatı ile sınır güvenliğini garanti altına almayı amaçladıklarını belirtirken, Suriye’ye yönelik de askeri operasyon sinyali verdi. Erdoğan, konuşmasında iç siyasetle ilgili konuların yanısıra İsrail’le ilişkilere de yer verdi.

Erdoğan, TBMM’deki parti grubundaki konuşmasında, Bursa’da infaz koruma memurlarına yönelik terör saldırısı hakkında, “Bursa’da terör saldırısında şehit olan infaz koruma memurumuza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum” ifadesini kullandı.

Erdoğan, Irak’ta devam eden sınır ötesi askeri operasyon için “Şehit olan iki askerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Pençe-Kilit harekatı ile amacımız hem Irak topraklarını terör örgütünün tasallutundan arındırmak hem de ülkemizin sınır güvenliğini garanti altına almaktır” açıklamasında bulundu. Erdoğan, “Bu harekat ile Türkiye’nin kimsenin topraklarında gözü bulunmadığını bir kez daha ifade etmek istiyorum. Terör örgütleriyle mücadelemizi doğrudan inlerine doğru genişlettik. İçeride de güvenlik korucularımızla yoğun bir mücadele başlattık. Bunun etkisini de kısa sürede gördük. Terör örgütlerini artık ülkemiz içinde eylem yapamaz hale getirdik. Sınırlarımızdan sızmaları ve kaçışları büyük ölçüde engelledik. Irak’ta terörle mücadelemize destek veren merkezi hükümet ve bölgesel yönetime teşekkür ediyoruz. Suriye’nin bir kısmında yer tutmak isteyen terör örgütünün başını da ezeceğimizden kimsenin şüphesi olmasın” diye konuştu.

Konuşmasında terörle mücadele bağlamındaki bölümde, Anayasa Mahkemesi’nin kapatılması talebini değerlendirdiği HDP’yi de hedef alan Erdoğan, “Yakında Kandil diye bir yer kalmayınca bu parti görünümlü terör örgütü payandasının da varlık sebebi ortadan kalkacaktır” yorumunda bulundu.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da, grup sonrasında gazeteciler ile sohbetinde, “Son derece ayrıntılı bir planlama ve uzun süreli çalışmanın ardından Pençe Kilit Operasyonu başlatıldı. Mehmetçiğin gücü kuvveti, morali yüksek. Zorlu arazi ve hava koşullarına rağmen büyük bir azim ve kararlılıkla birinci safha hedefleri ele geçirildi. Hedeflerimiz safha safha belirlendi. Onlarca mağara var. O mağara, barınak, sığınakların tek tek temizlenmesi lazım. Operasyonumuz devam edecek. Ömer üsteğmen ve Kaan teğmen, iki şehidimiz var. Onlara Allah’tan rahmet diliyorum. Teröristlerin yaptıkları konuşmalardan son derece çaresiz, acz içinde olduklarını görüyoruz. Çıkış yollarının olmadığını görüyorlar. Yalanlarla, hayallerle teröristleri yönetmeye çalışıyorlar. Bunun bir çıkar yol olmadığını herkes biliyor. Oradaki mağaraların içinde ne kadar saklanırsa saklansın, hangi taşın altına girerlerse girsinler herhangi bir şekilde kurtuluşları yok. Adalete teslim olmaktan başka çareleri yok, bunu bilmeleri lazım. Herhangi bir geri adım atmamız söz konusu değil. Bizim amacımız, temennimiz 40 yıldan beri milletimizin başına musallat olan bu terör belasından asil milletimizi kurtarmak” açıklaması yaptı.

Suriyeliler’e bayramlaşma izni verilmeyecek mi?

Ankara gündemindeki “Suriyeliler’i ülkelerine geri gönderme” tartışmasında, Erdoğan’ın bugün de Türkiye’den ayrılmaları gerektiği yönündeki görüşü koruduğu gözlendi.

Grup toplantısı sonrasında Erdoğan’a, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun dün Suriyeliler’e önümüzdeki günlerdeki Ramazan Bayramı’nda bu yıl bayramlaşma için sınır geçişine izin verilmeyeceği yönündeki açıklaması soruldu. Erdoğan, “Süleyman Bey’in dediği doğrudur. Sığınmacıları kovan değil kucaklayan bir iktidarız. Kuzey Suriye’deki briket evlerin bitişiyle birlikte onları oralara dönüşünü sağlayacak ve huzurlu bir ortam sağlanınca zaten kendileri gönüllü olarak oraya dönecektir” dedi.

Bakan Soylu ise, dün “Bu insanlar elbette kendi memleketlerine geri dönecekler. Geri dönmek için de tüm bu konudaki 490 binin üzerindeki Suriyeli buraya geldiler ve biz orada güvenli hale getirdiğimiz bölgelere de geri döndüler, bundan sonra da dönecekler ve dönmeye devam edecekler. Aynı zamanda bizim de bu konuda her bayram gidiş-geliş esnasındaki süreçlerde de özellikle altını çizerek söylüyorum, zaten güvensiz bölgelere gidişin olabilmesi mümkün değil. Bu bayram ve önümüzdeki bayram için de güvenli bölgelere gidiş konusunda bizim de bir tahdidimiz, kısıtımız söz konusu. Bayram gidişine müsaade etmeme konusunda kısıtımız var. Bu insanlar elbette ki yerlerine gideceklerdir, onlarla ilgili çalışmalar da yapılmaktadır” demişti.

Soylu, Suriyeliler’e vatandaşlık iddialarına ise, “2021 sonu itibarıyla geçici statü ile Türkiye’ye gelenlere 120 bini reşit ve diğerleri çocuk olmak üzere verilen vatandaşlık sayısı 192 bindir. Suriyeli iş insanları, zanaatkarlar, öğretim üyeleri, doktor ve mühendis. ‘İşte bunları kaçırıyorsunuz yurtdışına, bunları kaçırmayın’ diyenlerle bugün ‘Siz bu insanları çocuklarıyla aileleriyle beraber niye vatandaş yaptınız?’ diyenler aynı insanlar. Farklı değiller” yanıtını vermişti.

“İkramiye artışı yok enflasyonu takip ediyoruz” mesajı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in emekli ikramiyelerinde artış olmayacağına yönelik açıklamasının anımsatılması üzerine Erdoğan, “Çalışma Bakanı Bilgin ne dediyse doğrudur” açıklaması yaptı. Böylece geçtiğimiz hafta sonunda başkentte miting de düzenleyen emeklilerin bayram ikramiyesinde artış yapılması talebine olumsuz yanıt verilmiş oldu.

Erdoğan’ın, grup konuşmasında ise, “Türkiye’nin bugünündeki sıkıntıları çözmenin ötesinde yarınlarını da kurtaracak adımlar atıyoruz. Kur dalgası ekonomimizi etkilediğinde var gücümüzle milletimizin yanında yer aldık. Her kesime destek sağladık. Gelişmiş ülkeler başta olmak üzere her yerde yükselen enflasyonun yol açtığı sıkıntıların haberlerini takip ediyoruz” açıklamasıyla enflasyon artışını takip mesajı dikkat çekti.

Muhalefet cephesini ise Ramazan ayı atmosferini dahi zehirlemekle suçlayan Erdoğan, AKP Grubu’nda ayrıca İyi Parti’nin kuruluş sürecinde yer alan MHP kökenli Balıkesir Bağımsız Milletvekili İsmail Ok’un da partisine katıldığını açıkladı.

İsrail ile ilişkiler başka, Kudüs davamız başkadır

Cumhurbaşkanı Erdoğan, haftalık AKP Meclis grubu toplantısındaki konuşmasında İsrail’le ilişkilere de değindi.

Erdoğan, “İsrail ile siyasi ve ekonomik ilişkilerimizi geliştirmek için attığımız adımlar başkadır, Kudüs davamız başkadır” diyerek, İsrail’in görmezden gelinemeyeceğini söyledi.

Kudüs’teki Mescid-i Aksa’ya yönelik saldırıların “yürekleri dağladığını” söyleyen Erdoğan, “İsrail’den hangi düzeyde olursa olsun, görüştüğümüz her yetkiliye, her siyasi ve dini lidere Kudüs’ün statüsü ve Mescid-i Aksa’nın mahremiyeti konusundaki hassasiyetlerimizi daima açıkça söyledik, söylüyoruz” diye konuştu.

Filistin davasını savunmanın yolu İsrail ile dengeli ilişkilerden geçer

Erdoğan, Birleşmiş Milletler ve uluslararası toplumu Filistin’e yönelik haksızlıklara duyarlı olmaya ve harekete geçmeye her platformda çağırdıklarını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dünyadaki pek çok devletin ve toplumun Kudüs merkezli bu sorunun mahiyetini anlamakta hala zorlandığını görüyoruz ve düşünüyoruz. Şayet bu sorunun mahiyeti ve yol açabileceği felaketler bilindiği halde kasıtlı olarak bu şekilde davranılıyorsa o zaman işin içinde başka niyetler, başka hesaplar var demektir. Bizim, BM üyeliği tescillenmiş ve tarafımızdan tanınmış her devlet gibi, İsrail ile de küresel, siyasi, ekonomik, sosyal parametrelere uygun ilişkilerimiz vardır, olacaktır. Afrika’nın, Asya’nın, Güney Amerika’nın, okyanusların ücra köşelerindeki devletlerle bile ilişkilerimizi geliştirmenin yolunu ararken, coğrafyamızın en önemli bölgesindeki bu devleti görmezden gelemeyiz. Filistin davasını etkin savunmanın yolunun da İsrail ile makul, mantıklı, tutarlı, dengeli bir ilişki sahibi olmaktan geçtiği açıktır. Ancak bu demek değildir ki, Kudüs’te ve diğer Filistin topraklarında yaşanan zulümlere, kutsallarımıza yönelik saldırılara, yıllardır süren işgallere göz yumacağız, rıza göstereceğiz. Asla. Her ne kadar Mescid-i Aksa’nın 1969 yılında alçakça yakılmaya çalışılmasının ardından kurulan İslam İşbirliği Teşkilatı dahi bu meseleye yeteri kadar sahip çıkmıyor olsa da, biz kendi tarihimizin, vakarımızın, inancımızın gereğini getirmeyi sürdüreceğiz. Küresel ve bölgesel ihtiyaçların gereği olarak İsrail ile siyasi ve ekonomik ilişkilerimizi geliştirmek için attığımız adımlar başkadır, Kudüs davamız başkadır.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “tüm dünya sessiz kalsa bile, Kudüs davasını ve Mescid-i Aksa’ya sahip çıkma iradesini en yüksek sesle tekrarlamayı sürdüreceklerini” dile getirdi.

Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’la BM Genel Sekreti Antonio Guterres, Ürdün Kralı 2. Abdullah ve “sağduyusuna ve samimiyetine güvendiği” İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile görüşmelerinde son gelişmelere ilişkin Türkiye’nin duruşunu ifade ettiğini belirtti.

Erdoğan dün İsrail Cumhurbaşkanı Herzog ile Kudüs’teki son olaylara ilişkin telefon görüşmesi yapmıştı.

VOA tarafından geçilen “Sınır Güvenliğimizi Garanti Altına Alacağız” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Sınır Güvenliğimizi Garanti Altına Alacağız” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Sınır Güvenliğimizi Garanti Altına Alacağız” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
Tüm Yorumlar (1)
  • Mert

    Macron ve Le Pen 3 saate yakın canlı yayında Halkın önünde karşılıklı kozlarını paylaştılar. Erdoğan birazcık, karınca kadar olsun cesaretin varsa, çıkarsın Kemal Kılıçdaroğlu’nun karşısına kozunu paylaşırsın bizde görelim.

    Yanıtla
    +0
    -0