Şimdiden 12 Milyondan Fazla Seçmen Oy Kullandı

Şimdiden 12 Milyondan Fazla Seçmen Oy Kullandı

ABONE OL
13:56 - 28/10/2022 13:56
Şimdiden 12 Milyondan Fazla Seçmen Oy Kullandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

VOA TÜRKÇE – ABD’de 8 Kasım’da yapılacak ara seçimler öncesinde erken oy verme sürecinde şimdiye kadar 12 milyondan fazla kişi oy kullandı. Seçim uzmanları bu durumu ara seçimlere katılımın yüksek olabileceğinin bir işareti olarak yorumladı.

ABD Seçim Projesi adlı kuruluşa göre, erken oy kullanan seçmenlerin yüzde 55’i Demokrat, yüzde 34,5’u da Cumhuriyetçi.

Seçim uzmanları bu verilerin özellikle Demokrat seçmende yüksek bir motivasyon olduğuna işaret ettiğini belirtiyor.

Uzmanlar her iki siyasi parti seçmeninde gözlemlenen heyecanı seçimde katılımın yüksek olabileceğine ilişkin bir gösterge olarak değerlendiriyor.

Demokratlar için en kötü senaryo

ABD’de ara seçimlerde genellikle Beyaz Saray’ı elinde tutan siyasi parti Kongre’de sandalye kaybediyor.

Şimdiye kadar yapılan anketlerin önemli bir kısmı, şu anda Demokratlar’ın çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu Cumhuriyetçiler’in alma ihtimalinin yüksek olduğuna işaret ediyordu.

Reuters’da bu hafta ortasında yer alan bir habere göre Biden yönetimi yetkilileri, Beyaz Saray’da ara seçimlere ilişkin iyimserliğin bir miktar azaldığını; Demokratlar’ın Kongre’nin her iki kanadında da çoğunluğu kaybedebileceği konusunda endişelerin olduğunu belirtiyor.

Son anketler Demokratlar’ın rahat bir şekilde önde götürdüğü bazı Senato yarışlarında durumun bıçak sırtı olduğunu; iki partinin neredeyse başa baş olduğu bazı eyaletlerde seçim yarışının yüksek enflasyon verilerinin gölgesinde Cumhuriyetçi Parti eğilimli hale geldiğini gösteriyor.

ABD’de seçim yarışını günlük anketlerle takip eden FiveThirtyEight platformu dahil anket şirketleri, Temsilciler Meclisi’nde ibrenin keskin bir şekilde Cumhuriyetçi Parti’ye kaydığını belirtiyor.

Kongre’nin her iki kanadında çoğunluğu kaybetmek Demokratlar açısından en kötü senaryo. Bu senaryonun gerçekleşmesi halinde, Demokrat Başkan Joe Biden’ın görevdeki iki yılında Cumhuriyetçiler kürtaj, güvenlik, iklim değişikliği gibi siyasi önceliklerde sunulacak yasa tasarılarını engelleyebilir.

Reuters’ın haberine göre, Beyaz Saray’ın bu konudaki düşüncesiyle ilgili bilgi sahibi olan bir kaynak, Demokratlar’ın Senato’daki çoğunluğu koruma ihtimalinin yüzde 50-50 olarak görüldüğünü kaydetti.

Cumhuriyetçiler’in Kongre’de çoğunluğu elde etmesi halinde Demokratlar’ın bütçe harcamaları ve Başkan Joe Biden’ın oğlu Hunter Biden’ın özel hayatına ilişkin soruşturma başlatma olasılığını bulunuyor.

Aynı habere göre, yönetimde şu anda ve daha önce danışman olarak görev yapan kaynaklar Beyaz Saray’ın olası soruşturmalar konusunda hazırlık yaptığını ifade ediyor.

Kadın seçmenin katılımı

Ara seçime giden süreçte Demokrat seçmen açısından önem taşıyan konulardan biri, muhafazakar yargıç sayısının liberallere karşı çoğunlukta olduğu Anayasa Mahkemesi’nin tartışmalı bir kararla anayasal hak olmaktan çıkardığı kürtaj hakkı.

Demokrat Parti yetkilileri seçim yarışının çekişmeli olduğu çeşitli eyaletlerde oy kullanmak için kayıt yaptıran kadın seçmen sayısında artış olduğuna dikkat çekiyor.

Beyaz Saray yetkilileri, kürtaj hakkı tartışması rekabetin yoğun olduğu en az on eyalette önemli rol oynadığını belirtiyor.

Cumhuriyetçi Parti ise kürtaj hakkı ve doğum kontrol gibi başka özgürlük alanlarına yönelik kısıtlama getireceğini açıklamıştı.

Biden TikTok yıldızlarıyla buluştu

8 Kasım’daki ara seçimlerde Demokratlar açısından genç seçmenin oyu da önem taşıyor.

ABD Başkanı Joe Biden bu hafta Beyaz Saray’da toplam takipçi sayısı 67 milyonu bulan sekiz TikTok yıldızıyla biraraya geldi.

Bazı Demokratlar Başkan Biden’ı ara seçim öncesinde daha sık sahada görmeyi ve daha fazla seyahat etmesini istediğini belirtmişti.

Son haftalarda daha yoğun bir seyahat programı olan Demokrat Başkan Biden yarın Pennsylvania’ya gidiyor.

Bu Biden’ın göreve geldiğinden bu yana, Demokrat senatör adayı John Fetterman ve Cumhuriyetçi senatör adayı Mehmet Öz arasında kıran kırana bir mücadelenin yaşandığı eyalete yaptığı beşinci ziyaret olacak.

Obama kan kaybını durdurabilir mi?

ABD’nin eski Demokrat Başkanı Barack Obama da bu hafta ara seçim kampanyasında Demokrat Parti’ye destek vermek için sahada olacak.

Cuma günü Georgia’ya gitmesi beklenen Obama, 8 Kasım’a kadar ara seçimde yarışın çekişmeli olduğu ve son dönemde Cumhuriyetçi adayların ivme kazandığı Wisconsin, Nevada, Pennsylvania eyaletlerini ziyaret edecek.

Seçim uzmanları, son Reuters/Ipsos anketine göre Başkan Biden’ın onay oranının yüzde 39 olduğu bir sırada, eski Başkan Obama’nın çekişmeli eyaletlerde yaşayan Demokratlar için önemli bir temsilci olduğuna dikkat çekiyor.

Eski Başkan Obama, kendi başkanlığı döneminde gidişatı değiştiren 2010 yılındaki ara seçimlerde Cumhuriyetçiler’in Temsilciler Meclisi’nde 63 sandalye kazanmasını daha sonra yaptığı bir açıklamada “bozgun” olarak nitelemişti.

Obama’nın ara seçim kampanyasında amacı Siyah seçmen, eğitimli kırsal kesim, Latinler ve genç seçmen gibi genellikle Demokrat Parti’ye oy veren kitleyi sandığa gitmeye teşvik etmek.

Trump 3 Kasım’da Iowa’da

Eski Başkan Donald Trump da, 3 Kasım’da Iowa eyaletinde Cumhuriyetçi Vali adayı Kim Reynolds ve Senatör Chuck Grassley’ye destek mitingi düzenleyecek.

2024 yılında Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adaylarının belirleneceği kurultayın adresi olan Iowa’da Trump’ın düzenleyeceği etkinliğin, eski Cumhuriyetçi Başkan’ın bir sonraki başkanlık seçimlerinde aday olacağına ilişkin tahminleri güçlendireceği yorumu yapılıyor.

2024 seçimlerinde aday olmayı değerlendirdiği belirtilen bazı Cumhuriyetçiler Donald Trump’ın adaylık konusunda karar vermesini beklemiyor.

Florida eyaletinin Cumhuriyetçi Valisi Ron DeSantis, ABD genelinde ulusal bir bağış ağı oluşturuyor.

Eski Başkan Yardımcısı Mike Pence de son günlerde Cumhuriyetçi Parti vizyonunu ortaya koyduğu konuşmalar yapıyor.

Cumhuriyetçi Cheney’den Demokrat adaya destek

Trump karşıtlığıyla bilinen ve 6 Ocak Kongre saldırısını soruşturan komisyonun başkan yardımcısı olan Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyesi Liz Cheney ise Michigan eyaletinden Kongre üyesi adayı olan Demokrat Elissa Slotkin’e destek verdiğini açıkladı.

Liz Cheney temsil ettiği Wyoming eyaletinde Cumhuriyetçi Parti ön seçimlerini kaybetmişti. Cheney’nin Michigan’da Elissa Slotkin’e destek için kampanya etkinliklerine de katılması bekleniyor.

Liz Cheney Demokrat adaya desteğini açıkladığı mesajında, “Elissa’yı iyi ve onurlu bir devlet memuru olarak tanırım. Elissa’yla aramızda politika konusunda anlaşmazlıklar olsa da, ulusumuzun yurt içi ve yurt dışında tehditlerle karşı karşıya olduğu bir zamanda, Kongre’de ciddi, sorumlu ve sağlam üyelere ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

Demokrat Elissa Slotkin de yaptığı yazılı açıklamada, “Demokrasimizin kalbine meydan okuduğu bir anda, Kongre üyesi Cheney’nin sesi çok önemliydi. Cheney son iki yıl içinde büyük bir liderlik gösterdi. Her konuda anlaşamıyor olsak da, haftaya Michigan’ın yedinci bölgesinde kendisini karşılamayı sabırsızlıkla bekliyorum” dedi.

VOA tarafından geçilen Şimdiden 12 Milyondan Fazla Seçmen Oy Kullandı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Şimdiden 12 Milyondan Fazla Seçmen Oy Kullandı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Şimdiden 12 Milyondan Fazla Seçmen Oy Kullandı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.