Senato’dan İsveç ve Finlandiya’nın NATO Üyeliğine Onay

Senato’dan İsveç ve Finlandiya’nın NATO Üyeliğine Onay

ABONE OL
11:39 - 04/08/2022 11:39
Senato’dan İsveç ve Finlandiya’nın NATO Üyeliğine Onay
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD Senatosu Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine onay veren partiler üstü tasarıyı kabul etti.

Çarşamba günü Senato’da yapılan oylamada tasarı 1’e karşı 95 oyla kabul edildi. Tasarıyla NATO’nun genişlemesine ilişkin önemli bir adım atılmış oldu.

Senato Çoğunluk lideri Chuck Schumer iki ülkenin büyükelçilerini de oylamaya davet etti.

ABD Başkanı Joe Biden Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ”Bu tarihi oylama Amerika’nın NATO konusunda partiler üstü kararlılığı ve İttifakımızın bugünün ve geleceğin zorluklarını karşılamaya hazır olmasının sağlanması konusunda önemli bir sinyal göndermektedir” dedi.

Başkan Biden, yüksek yetkinliğe sahip ordularıyla iki güçlü demokrasi olarak tanımladığı İsveç ve Finlandiya’nın ittifaka katılım protokollerini imzalamayı sabırsızlıkla beklediğini ifade etti.

Bir süre önce Ukrayna’nın başkenti Kiev’i ziyaret eden Senato’daki Cumhuriyetçiler’in lideri Mitch McConnell, iki ülkenin ordularının Amerikan güçleriyle birlikte çalışma deneyimine sahip olduğunu vurgulayarak, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üye olmasını ABD’nin ulusal güvenliği için “başarılı olmasına kesin gözüyle bakılan bir hamle” olarak niteledi.

McConnell, iki ülkenin NATO’yu daha güçlü Amerika’yı da daha güvenli hale getireceğini söyledi.

İsveç ve Finlandiya’nın üyeliği için NATO’nun 30 üyesinin onay gerekiyor. İki ülkenin adaylığı üyeliğe başvurduklarından bu yana geçen üç ay içinde NATO üyelerinin yarısından fazlasının onayını almış durumda.

İki ülkenin ittifaka hızla üye olmasına yönelik süreç Rusya’nın Ukrayna işgaline karşı bir yanıt niteliğinde.

VOA tarafından geçilen Senato’dan İsveç ve Finlandiya’nın NATO Üyeliğine Onay haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Senato’dan İsveç ve Finlandiya’nın NATO Üyeliğine Onay haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Senato’dan İsveç ve Finlandiya’nın NATO Üyeliğine Onay haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.