Senato ve Anayasa Mahkemesi’nde Farklı Silah Adımları

Senato ve Anayasa Mahkemesi’nde Farklı Silah Adımları

ABONE OL
22:32 - 23/06/2022 22:32
Senato ve Anayasa Mahkemesi’nde Farklı Silah Adımları
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD’de iki partili silah güvenliği önlemleri paketi, bugün Senato’da usul oylamasında geçti. Anayasa Mahkemesi ise Amerikalılar’ın kendilerini savunmak için halka açık yerlerde tabanca taşımalarının anayasal bir hak olduğuna karar vererek silah haklarını genişletti.

Senato tasarısı, aile içi şiddetten ya da çocukken önemli suçlardan hüküm giymiş kişilerin silah satın almak istemeleri durumunda, sabıka kontrollarını sıkılaştıracak.

Ancak Tasarı, Başkan Joe Biden dahil Demokratlar’ın talep ettiği, saldırı tarzı tüfeklerin veya yüksek kapasiteli şarjörlerin yasaklanması gibi daha kapsamlı silah kontrol tedbirlerini içermiyor.

Buna karşın, üçe karşı altı muhafazakar çoğunluklu Anayasa Mahkemesi’nin kararı, New York eyaletinin ev dışında gizli tabanca taşıma sınırlamalarını iptal etti. Mahkeme, 1913 yılında yürürlüğe giren yasanın, ABD Anayasası’nın ikinci ek maddesi uyarınca bir kişinin “silah bulundurma ve taşıma” hakkını ihlal ettiğine karar verdi.

Bu karardan birkaç saat sonra Senato, 34’e karşı 65 oyla silah güvenliği paketini günün ilerleyen saatlerinde ya da Cuma günü yapılabilecek nihai oylamaya sunulmasını kabul etti. Oylama, 30 saati bulabilecek tartışmalar için süreci başlattı. Demokratlar, Cumhuriyetçiler’i süreci hızlandırmayı kabul etmeye çağırdı

Dönüm noktası niteliğindeki mahkeme kararı ve Senato’daki usul oylaması, ABD’de silahlar konusunda yaşanan derin gerilimi gözler önüne seriyor.

Anketler Amerikalılar’ın çoğunluğunun ateşli silahlara yeni sınırlamalar getirilmesini desteklediğini ve bu taleplerin yakın zamanda Uvalde ve ve Buffalo’da yaşananlar gibi kitlesel silahlı saldırıların ardından yükseldiğini gösteriyor.

Anayasa Mahkemesi’nin muhafazakar yargıçları ise silah alımlarına getirilecek yeni tedbirlerin çoğunu sınırladığını söyledikleri ikinci ek maddenin geniş şekilde yorumlanmasını savunuyor.

Senato’daki oylama, Biden’ın bu ayın başında yaptığı ve “yeter” diyerek kanun yapıcıları harekete geçmeye çağırdığı ateşli bir konuşmanın ardından geldi.

80 sayfalık İki Partili Daha Güvenli Toplumlar Yasası, eyaletleri silahların tehlikeli olduğu düşünülen kişilerin eline geçmesinin engellenmesini teşvik edecek ve aile içi şiddetten ya da çocukken önemli suçlardan hüküm giymiş silah alıcılarının sabıka kontrollarını sıkılaştıracak.

Kongre üyeleri, tasarının ABD’deki silahlı cinayetlerin önünü kesmeye yardımcı olarak, hayat kurtaracağını söylüyor.

Kar amacı gütmeyen bir araştırma grubu olan Silahlı Şiddet Arşivi’ne göre, 2022 yılında ABD’de cinayet ve intihar dahil 20 bin 800’den fazla kişi, silah şiddeti nedeniyle hayatını kaybetti.

Senato Demokrat Çoğunluk Lideri Chuck Schumer bugün Genel Kurul’da yaptığı konuşmada, “Bu, silah şiddetinin ulusumuzu etkilediği tüm yollar için her derde deva bir çözüm değildir. Ancak doğru yönde atılmış gecikmiş bir adımdır. Önemli bir adım ve hayat kurtaracak” dedi.

NRA için “muazzam bir kazanım”

Anayasa Mahkemesi’nin muhafazakar yargıcı Clarence Thomas’ın kaleme aldığı karar, Anayasa’nın “bireyin ev dışında kendini savunmak için tabanca taşıma hakkını” koruduğunu ilan etti.

Ulusal Silah Birliği (NRA) de yaptığı açıklamada, “Bu, NRA üyeleri ve ülke genelindeki silah sahipleri için muazzam bir kazanımdır. New York sakinlerinin kendini savunma haklarını bir hükümet bürokratının kaprisine bırakan korkunç yasanın anayasaya aykırı olduğu ve değiştirilmesi gerektiği ilan edildi” dedi.

NRA yöneticilerinden Jason Ouimet, “Bu karar, kişisel korunma için ateşli silah taşıma hakkını hala tanımayan yedi eyalette de yasaların doğru bir şekilde değiştirilmesine kapı açmaktadır” diye konuştu.

“Tasarı yasalara saygılı silah sahiplerini etkilemiyor”

Senato’da tasarıyı destekleyen Cumhuriyetçiler, en ateşli seçmenleri arasında yer alan yasalara saygılı silah sahiplerinin haklarını etkilemediğini savunuyor.

Cumhuriyetçiler’in lideri Senatör Mitch McConnell da destek verdiği tasarı için, “Yasalara saygılı ve aklı başında vatandaşlar olan Amerikalı silah sahiplerinin ezici çoğunluğunun haklarına dokunulmuyor” dedi.

Ancak Cumhuriyetçi destekçiler, ülkenin en büyük silah lobisi olan Ulusal Silah Birliği’nin karşı çıktığı yasa konusunda eleştirilere maruz kalıyor.

Tasarı, ateşli silahların kendileri ya da başkaları için tehlike arz ettiği düşünülen kişilerin elinden alınmasına yönelik “uyarı sistemi” yasalarının kabul edilmesi için eyaletlere fon sağlıyor. Tasarıda ayrıca, uyarı sistemi yasalarına karşı çıkılan eyaletlerde alternatif müdahale önlemlerinin finanse edilmesi ve okullarda güvenliğin arttırılması yer alıyor.

Tasarı, özel ilişkilerinde yakın partnerlerini istismar etmekten hüküm giyenlerin silah satın almalarını engelliyor ve eyaletlerin, çocuk suç ve akıl sağlığı kayıtlarını ulusal sabıka kontrol veri tabanlarına eklemesine izin veriyor.

Cumhuriyetçiler’in tasarıdaki baş müzakerecisi Senatör John Cornyn, geçen hafta kendi eyaleti Teksas’ta Cumhuriyetçi Parti kongresi öncesinde yaptığı bir konuşma sırasında tasarının içeriğinden bahsederken yuhalandı.

Senato’nun 2 numaralı Demokrat üyesi Senatör Richard Durbin, tasarının Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Eğitim Bakanlığı’na 4,5 milyar dolar fon sağlayacağını söyledi.

VOA tarafından geçilen Senato ve Anayasa Mahkemesi’nde Farklı Silah Adımları haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Senato ve Anayasa Mahkemesi’nde Farklı Silah Adımları haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Senato ve Anayasa Mahkemesi’nde Farklı Silah Adımları haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.