Senato Irak Savaşı Yetkilerinin Kaldırılmasını Onayladı

Senato Irak Savaşı Yetkilerinin Kaldırılmasını Onayladı

ABONE OL
21:45 - 29/03/2023 21:45
Senato Irak Savaşı Yetkilerinin Kaldırılmasını Onayladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Senatosu Irak’ta geçmişteki savaşlara yönelik 20 yıllık yetkilerin kaldırılmasını öngören tasarıyı onayladı.

100 koltuklu Senato 30’a karşı 66 oyla 1991 ve 2002’de çıkartılan Askeri Güç Kullanma Yetkileri’ni (AUMF) kaldırmayı kabul etti. Tasarı Senato’dan geçmesi için gereken asgari oy sayısı olan 51 oydan çok daha fazlasıyla desteklendi. Tasarının Kongre’den geçmesi Körfez ve Irak savaşlarını resmen bitirmiş olacak.

İki Askeri Güç Kullanma Yetkisi’nin kaldırılması tasarısının yasalaşması için Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi’nden de geçmesi gerekiyor. Senato’da yetkilerin kaldırılmasının aleyhinde kullanılan oyların tamamı Cumhuriyetçiler’e aitti. Senato’daki Cumhuriyetçiler’in lideri Mitch McConnell da tasarıya karşı olduğunu gösteren bir açıklama yayınladı.

Başkan Joe Biden tasarıyı Kongre’nin her iki kanadından da geçmesi halinde imzalayacağını söyledi.

2003 yılının Mart ayında başlayan Irak işgalinden 20 yıl sonra tasarının oylanması binlerce Iraklı ve Amerikalı askerin canına mal olan savaştan, karmaşık Ortadoğu politikasından ve bu konudaki bölünmüş ABD siyasetinden uzaklaşmaya işaret eden tarihi bir adım olarak görülüyor.

Bu aynı zamanda Kongre üyelerinin, savaşa asker gönderme konusunda Kongre’nin yetkisini geri kazanmaya yönelik son çabasıydı. Yetkilerin kaldırılmasını destekleyenler, Senato ve Temsilciler Meclisi’nin açık uçlu savaş yetkilerini yürürlükten kaldırmaya çalışıp başarısız olmalarının ardından bunların uygunsuz şekilde Beyaz Saray’a devredildiğini söylüyor.

ABD anayasasına göre savaş ilan etme yetkisi başkana değil, Kongre’ye ait. Ancak Senato ve Temsilciler Meclisi, bir başkanın bir tehdide karşılık vermesine izin vermek için Askeri Güç Kullanma Yetkisi geçirebilir.

Bu yıl yürürlükten kaldırılabilecek olan iki yetki yasasından biri 1991’de Irak’ın Kuveyt’i işgal etmesinden sonra ve diğeri 2002’de, Saddam Hüseyin’in devrildiği ABD işgali öncesinde onaylanmıştı.

Bu yasalara hiçbir zaman süreleri dolmadığı ancak ilk amaçları da artık geçerli olmadığı için “zombi” yetkilendirmeleri deniliyordu.

Yasaların kaldırılmasını destekleyenler Irak’ın ABD’nin düşmanı olmadığını söylüyor ve bu yetkilerin gelecekte istikrarı bozucu askeri operasyonların önünü açabileceği kaygısını taşıyor.

Bazı çevreler, dönemin başkanı Cumhuriyetçi Donald Trump’ın Irak için çıkartılan 2002 tarihli Askeri Güç Kullanma Yetkisi’ni 2020’de İranlı komutan Kasım Süleymani’nin öldürülmesinde kullanmasını eleştirmişti.

VOA tarafından geçilen Senato Irak Savaşı Yetkilerinin Kaldırılmasını Onayladı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Senato Irak Savaşı Yetkilerinin Kaldırılmasını Onayladı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Senato Irak Savaşı Yetkilerinin Kaldırılmasını Onayladı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.