“SEKAMER”İ BEKLEYEN TEHLİKE…

ABONE OL
12:07 - 01/03/2023 12:07
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Gün geçmiyor ki posta kutumuza bir şikayet veya dertlenme mesajı düşmesin.

Bugün de konuya duyarlı bir ablamız, bir yeri yaparken  başka bir yeri yıkmayalım diye duyuruda bulunmuş.

Gidip görme şansını yakaladığım için konuyu önemli buldum.

Deprem sonrası yer arayışına girenler, TOKİ alanı olarak KSÜ Ziraat fakültesinin Gaffarlı da bulunan Araştırma Çiftliği “Sekamer”i seçmişler. Sevgili okurumuz bu durumdan oldukça rahatsız olmuş ve haklı kaygılarını da nedenlerini de sıralamış.

Sekamer 40 yıla yaklaşan bir süreçte, bin bir güçlükle kurulmuş gen kaynakları bulunan bir alan. Özellikle Ceviz ve Badem bahçeleri ile ünlü. Üstüne üstlük koleksiyon bahçesi olarak kurulmuş. Yani, pek çok Ceviz ve Badem çeşidi bir araya toplanmış.

Buraya getirip TOKİ yapmak tam anlamı ile zirai bir cinayettir. Nasıl dünün Bursa’sında ki Şeftali bahçeleri, Antalya’da ki portakal bahçeleri yerlerine dikilen binalar nedeni ile yok oldu ve aranıyorsa ayni şey Sekamer’in başına gelebilir.

***

Bunca yer var iken Sekamer’in seçilmesi son derece manidar.  Bölgenin kalkınmasında önemli bir rol oynayacak ve zenginleşmesine katkıda bulunacak böylesine bir değerin inşaat yığınları altında kaldığını veya sökülüp atıldığını görmeye gönlüm razı olmuyor.

Mudanya’da nasıl zeytinlikler yok edilip çok katlı binalar dikildi ise, bir yolunu bulup böylesine bir yaptırımın bilinçsizce gerçekleşmesi sonucu bir dünya markası da yok edilmiş olacak.

İnsanlara güvenli alanlar bulacağız derken; ülke tarımı için oluşturulan değerli yerleri yok etmek hiç te akıllıca bir iş olmayacaktır.

***

Kahramanmaraş kadim bir şehirdir. Sütçü İmam üniversitesi ise bünyesinde yapılan sert kabuklu ürün araştırmaları ile son yıllarda dünyanın ilgisini çekmiş durumda.  Dünya pazarında Ceviz’in önemli bir yeri var. Burada yapılan araştırmalar ile Ceviz fidanları Dünya’ya yayılmaya devam ediyor.

Özellikle 4 yaşından sonra her ağaç yaklaşık 30 ila 40 kg. arasında ürün veriyor. Bir zamanlar batıl bir inanç nedeni ile Türkler arasında ceviz ekmek pek makbul bulunmuyordu. Şimdi ise her türlü iklim koşulunda rahatlıkla yaşayabildiği için Ceviz fidanı ekimi oldukça yaygınlaşmış durumda.

Sekamer ile ilgili olarak oluşturulan gönüllüler platformu TOKİ’ler için yanlış yer seçildiğini ilgililere anlatma gayreti içindeler.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
    Tüm Yorumlar (1)
    • Pilot

      Teşekkür ediyorum…

      Yanıtla
      +0
      -0