DOLAR

32,5917

0.35%
EURO

34,8554

0.32%
ALTIN(gr)

2.506,68

0,91%
BİST 100

9693.46

0,91%
Seçim gündeminden geçim derdine odaklanmalıyız

Seçim gündeminden geçim derdine odaklanmalıyız

ABONE OL
01:00 - 28/06/2019 01:00
Seçim gündeminden geçim derdine odaklanmalıyız
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Antalya Ticaret Borsası Haziran ayı meclis toplantısında konuşan Başkan Ali Çandır, bu yılın ilk yarısının tamamlandığını ifade ederek, 2019 yılının ilk yarısının gündeminin seçim olduğunu anımsattı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçilen Ekrem İmamoğlu’nu kutlayan ve başarı dileyen Çandır, ”. Artık seçim faslını geride bırakmalıyız. Şimdi seçim gündeminden geçim gündemine odaklanmalıyız. Önümüzdeki 4 yılı, toplumsal ve ekonomik ilişkilerin rehabilitasyonu için değerlendirmeliyiz. Çünkü ülkemizin kaybedecek bir saniyesi bile yok, zaman kalkınmaya odaklanma zamanıdır” dedi.

Ülke ekonomisinin geçen yıl yüzde 2,6 büyüme gerçekleştirdiğine dikkat çeken Ali Çandır, şöyle devam etti.

”Bu performans, en az yüzde 5’lik büyüme sınırımızın yaklaşık yarısıdır. 2019 yılının ilk çeyreğine ise yüzde eksi 2,6 küçülerek başladık. Eğer son 10 yıldaki yüzde 6,4’lük ortalama büyümeyi geçemezsek hedeflerimizi tutturamayacağız. Nisan, Mayıs ve Haziran aylarındaki gerçekleşmeler de geçen yılın aynı döneminden daha iyi değil. Özellikle enflasyon, kredi ve çek ödemeleri gibi ekonomik göstergelerdeki hareketlilikler bu düşüncemize dayanak oluşturmaktadır.

ENFLASYONUN NEDENİ OLARAK TARIM GÖSTERİLİYOR

Son iki yıldır yaşanılan yüksek enflasyonun lokomotifi olarak tarım sektörünün gösterildiğini ifade eden Çandır, şunları kaydetti.

”Ancak sektörümüzün yaşadığı zorlukları ve bu tanımlamayı hak etmediğini defalarca rakamlarla anlatmaya çalıştım. Örneğin; Mayıs ayı tarım ürünleri üretici enflasyonu (Tarım_ÜFE) aylık olarak yüzde -0,95 ve yıllıkta ise yüzde 30,23 olarak ilan edildi.

Yıllık enflasyon ilk bakışta yüksek görünebilir. Ancak son 15 yıla baktığımızda tarımın, başta TÜFE olmak üzere tüm enflasyonların hızını düşürdüğünü görmekteyiz. Bunun tek istisnası 2010 yılı Mayıs ayı olmuştur. Şunu da özellikle vurgulamak isterim ki; sektörümüzdeki girdi fiyatları geçen yıla göre ortalama yüzde 50’nin üzerinde artmıştır. Yani en az 20 puanlık maliyet yükü hala üretici ve ticaret erbabının sırtındadır.”

TARIM STRATEJİK SEKTÖR

Tarımın stratejik bir sektör olduğuna dikkat çeken Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, sözlerini şöyle sürdürdü.

”Stratejik olduğunu kararlılıkla vurguladığım tarım sektörü; yaşadığı zorluklara rağmen sanayi, inşaat ve hizmet sektörlerine göre son 10 yılda daha düşük, fakat istikrarlı büyümüştür. Nitekim, bu 10 yıldaki birinci çeyrek büyümelerini dört ana sektör bakımından değerlendirdiğimizde tarım, yüzde 2,5 ile ortalama büyümesine en yakın sektör olmuştur. Diğer sektörler ise bu dönemde ortalamalarından uzaklaşarak küçülmüşlerdir. Tarım sektörünün uzun yıllardır nispi olarak düşük seyreden büyümesini hızlandırmak ve istikrarlı yapısını korumak önümüzdeki dönemin en önemli hedeflerinden biri olmalıdır. Son zamanlarda ülkemiz gündeminden düşmeyen tarımsal sorunların çözümü için önümüzdeki dönemi bir fırsat olarak değerlendirmeliyiz. Aksi halde tüm direncine ve istikrarına rağmen sektörümüz, ciddi hasarlar görme riskiyle karşı karşıyadır. Eğer tarımdaki bu nispi istikrar da bozulursa bunu düzeltmek, diğer sektörlere göre çok daha zor olur ve uzun bir süre ister.”

SIKINTILAR FARKLI GELİŞİYOR

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Çandır, borsa meslek komitelerinden son dönemlerde sıkıntıların arttığını söyledi. Çandır, melek komitelerinden gelen şikayetleri şöyle sıraladı.

”Artan maliyetlerin, fiyatlara yeterince yansıtılamaması büyük sıkıntı. Tarımda çalışacak işgücünü bulmadaki zorluklar yaşanıyor. Toptancı Hal dışı depolardaki rekabeti bozucu ticaret artıyor. Kırdan kente özellikle genç göçünün giderek artması sektörü zorluyor. Et fiyatları maliyete göre düşük kalması bu sektörü olumsuz etkiliyor. Domates başta olmak üzere sebze fiyatlarındaki yüksek dalgalanmalar tek taraflı gündeme getiriliyor. İhracatta kambiyo sorunları var. Devlet destekli tarımsal kredilerinde yüzde 100 faiz artışları yaşanıyor.”

Ali Çandır, Antalya Ticaret Borsası’nın bu yıl 99. yılını kutladığını ifade ederek, gelecek yıl 100. kuruluş yılı etkinlikleri için şimdiden çalıştıklarını sözlerine ekledi.

ha-ber.com/Fikri Cinokur/Antalya

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.