Seçiciler Kurulu Biden’ın Başkanlığını Resmen Onayladı

Seçiciler Kurulu Biden’ın Başkanlığını Resmen Onayladı

ABONE OL
11:03 - 15/12/2020 11:03
Seçiciler Kurulu Biden’ın Başkanlığını Resmen Onayladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD’de Seçiciler Kurulu üyeleri, oylarını kullandı ve 3 Kasım başkanlık seçimlerinin galibi Demokrat Partili Joe Biden’ı Amerika’nın gelecek dört yıl boyunca görev yapacak yeni başkanı olarak resmen onayladı.

ABD siyaset sahnesinde neredeyse 50 yıldır yer alan Demokrat Biden, seçimi kazanması için gereken 270 seçici delegenin bandını aştı.

Seçici Kurul’un oylarının 306’ya karşı 232 olarak sonuçlanması bekleniyor.

Cumhuriyetçi Başkan Donald Trump, böylece ülkenin 244 yıllık tarihinde başkanlığının ilk döneminin ardından seçim yarışını kaybederek ikinci dönem görev yapamayan beşinci başkanı oldu.

Seçici Kurul oyları ABD seçimlerinde formalite olarak görülen aşamalardan biri olsa da Başkan Trump’ın 3 Kasım seçimlerinde kilit eyaletlerde oyların sayılması sırasında usulsüzlükler yapıldığını iddia etmesi Seçici Kurul’un kararını daha önemli hale getirdi.

Trump ve yandaşları kilit eyaletlerde seçim sonuçlarına itiraz ettikleri 50 kadar davayı kaybettiler.

ABD’de seçici kurul üyelerinin büyük kısmını parti üyeleri ya da sivil toplum liderleri oluşturuyor. New York eyaletinde oyunu Biden için kullanan seçici delegelerden ikisi 2016 başkanlık seçiminde Donald Trump’a karşı yarışan Demokrat aday Hillary Clinton ve eşi eski başkan Bill Clinton’dı.

Seçici kurul üyeleri oy kullanmak için genellikle eyalet Kongre binalarında toplansalar da bu kez seçim sonuçlarına dair yaşanan toplumsal gerilim nedeniyle bazı yerlerde delegeler bilinmeyen noktalarda oylarını kullandı. En az iki eyalette yetkililer Seçici Kurul delegelerine silahlı koruma sağladı.

Oy kullanma işlemi farklı zamanlarda yapılsa da eyaletlerin en az yarısında şeffaf olmak adına oy kullanma işlemi canlı yayınlandı.

Demokrat aday Joe Biden’ın oy verme işlemi sona erdikten sonra bir konuşma yapması bekleniyor.

Joe Biden ABD’de halk oylamasını 7 milyondan fazla oyla kazandı. Ancak seçim sonucunu belirleyen esas unsur 538 üyeli Seçiciler Kurulu’nun oyları.

55 seçici delegeyle en fazla delege sayısına sahip eyalet olan California’yı 38 delege ile Teksas ve 29 delegeyle New York izliyor. 3 Kasım seçimlerinde California ve New York’u Biden, Teksas’ı ise Trump kazandı.

Ortabatı eyaleti Michigan’da Demokrat seçiciler kurulu üyelerine oy verme işlemi öncesinde polis eşlik etti.

Ülkenin güney batısındaki Arizona eyaletinde Biden 1996’dan bu yana seçimi kazanan ilk Demokrat aday olmuştu. Eyalette Seçici Kurul üyeleri güvenlik nedeniyle bilinmeyen bir noktada oylarını kullandı.

Biden’ın memleketi Delaware’de de oy verme işlemi daha güvenli olduğu düşünülen bir üniversite spor salonunda yapıldı.

Seçici Kurul oylamasının ardından 6 Ocak’ta ABD Senatosu ve Temsilciler Meclisi Kongre’de ortak bir oturumda bir araya gelerek Pazartesi günü kullanılan Seçici Kurul oylarını sayacak.

Amerika’yı kuranlar, Anayasa’yı oluştururken ülkenin liderini nasıl seçeceği konusunda anlaşmazlığa düşmüş, bunun üzerine nihai bir kararla Electoral College yani Seçiciler Kurulu sistemini oluşturmuştu. Bu sistem, başkanı seçmen oylarının toplamına göre seçmekle, başkanı Kongre’nin seçmesi arasında bir uzlaşma olarak değerlendirilmişti.

ABD Anayasası’na göre eyaletler, Seçiciler Kurulu’nda, Kongre’de sahip oldukları sandalye kadar üyeye sahip. Bu da bir eyaletin nüfusuna oranla Temsilciler Meclisi’nde sahip olduğu sandalye sayısına ek olarak Senato’da sahip olduğu iki sandalyenin toplamına denk geliyor. Maine ve Nebraska hariç her eyalet, tüm Seçiciler Kurulu oylarını, eyalette en çok oyu toplayan adaya tahsis ediyor.

Donald Trump, 2016 seçimlerinde, ulusal oy sayımında geride olsa da Seçiciler Kurulu’nda üstünlük sağlayarak seçilen 5’inci başkan olmuştu.
Biden, 2020 seçimlerinde ulusal çapta Trump’tan 7 milyon fazla oy aldı.

VOA tarafından geçilen Seçiciler Kurulu Biden’ın Başkanlığını Resmen Onayladı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Seçiciler Kurulu Biden’ın Başkanlığını Resmen Onayladı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Seçiciler Kurulu Biden’ın Başkanlığını Resmen Onayladı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.