Scholz’dan Kıbrıs’la İlgili Arabuluculuk Teklifi

Scholz’dan Kıbrıs’la İlgili Arabuluculuk Teklifi

ABONE OL
14:13 - 24/11/2022 14:13
Scholz’dan Kıbrıs’la İlgili Arabuluculuk Teklifi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis ile yaptığı görüşmenin ardından, ülkesinin Kıbrıs konusunda arabulucu olarak devreye girmeye hazır olduğunu söyledi.

İki günlük çalışma ziyareti çerçevesinde Berlin’e gelen Anastasiadis ile görüştükten sonra açıklama yapan Scholz, Almanya’nın iki bölgeli ve iki toplumlu çözümü desteklediğini, bunun temelinin BM kararları olduğunu ifade etti.

Kıbrıs konusunda müzakere sürecinin canlandırılması gerektiğini söyleyen Scholz, “Talep edilirse Almanya, BM yönetimindeki müzakere sürecine yardımcı olmaya hazır” dedi.

“Kıbrıs Konusunda ABD’den İcazet Alacak Değiliz”

Türkiye ile Yunanistan arasında Doğu Akdeniz ve Ege’de yaşanan sorunlara da gönderme yapan Almanya Başbakanı, bu konuda da diyalog çağrısı yaptı.

Bölgede iyi komşuluk ilişkilerinin herkesin çıkarına olacağını belirten Scholz, “Deniz alanları önemli ekonomik potansiyele sahiptir ve bölgesel enerji işbirlikleri için iyi fırsatlar sunar. Bu çerçevede yaşanan sorunların uluslararası hukuk temelinde aşılması iyi olur” diye konuştu.

Güney Kıbrıs’tan “yardım edin” talebi

Anastasiadis ise Türkiye’nin uluslararası hukuk yoluna dönmesi gerektiğini ifade etti.

Diplomatik kaynaklar, Anastasiadis’ın Scholz’la görüşmesinde, Türkiye’nin Kıbrıs sorunundaki tutumunu değiştirmesi için Almanya’dan “yardımcı olmasını ve müzakerelerin yeniden başlaması için ortam yaratılması konusunda Ankara’yı ikna etmesini” istediğini aktardı.

Rum Yönetimi lideri Anastasiadis’in ziyareti çerçevesinde Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier ve eski Almanya Başbakanı Angela Merkel’le de görüşmesi bekleniyor.

VOA tarafından geçilen Scholz’dan Kıbrıs’la İlgili Arabuluculuk Teklifi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Scholz’dan Kıbrıs’la İlgili Arabuluculuk Teklifi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Scholz’dan Kıbrıs’la İlgili Arabuluculuk Teklifi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.