SAYININ GÜCÜ

ABONE OL
15:00 - 01/01/2021 15:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Bu yılı Korona virüs krizi ile geçirdik. İleride 2020 yılı deyince, sayıların anlatım gücü hatırlanacak.

Yıl sonu itibariyle bir günde 1129 ölü, hasta sayısı 22.459 olarak verildi. Robert Koch Enstitüsü’nün verilerine göre vefat edenlerin toplam sayısı yalnız Almanya’da 32.000’e ulaştı.

Bazı ülkelerde turizme ve ticarete kötü etkisi olur korkusuyla, sayılar tam verilmedi. Sayılara göre o ülkenin siyasetçi yeteneği değerlendirildi. Adeta yarış ve virüse karşı savaş kudreti sayılara göre açıklandı.

Almanya’da politikacılar dikkatle, virolog bilim insanlarının tavsiyesine uyarak açıklama yaptı. Korunma önemleri şeffaf bir ortamda alındı. Halkın çoğunluğu kısıntılara uydu. Ekonomik sorunlara devletten aldığı yardımla katlandı. Devletin bütçesi vatandaştan aldığı verginin bütünüdür.

İlk defa insanlık tarihinde on ay içinde aşı bulunduğu kayıtlara geçti. Korona’dan sonra ekonomi canlanınca vatandaş vergisini ödeyecek, devlete olan görev ve sorumluluğunu yerine getirecek.

Birim ve kesirlerin toplamına sayı diyoruz. Bir birimin kaç tane olduğunu gösteren sözcük rakam işaretiyle ifade edilir. Rakam kavramı Hint ve Arapçadan diğer dillere geçmiştir.

Matematik sayıların, geometri şekillerinin özelliklerini, aralarındaki ilişkileri tümden inceliye bilim dalıdır. Eski adı riyaziyedir. Kavram Yunancadan alınmıştır.

Matematik Profesörü Dr. Ali Nesin, matematik bir şeye yaramaz, çünkü her şeye yarar, demişti. Bu bilim dalının rol almadığı başka hiçbir bilim dalı yoktur.

Bir öğrencinin bu dersi sevmesi öğretmenin birinci sınıfta verdiği derse bağlıdır. Bilgiye yalnız iyi not almak için değil, bir ömür boyu sayıların insanı takip edeceği algısı iyi verilmelidir.

Dördüncü sınıfta geometri dersine başlamadan önce öğrencilerle yeşil alan, bahçe ve ormanda gezi yapılmalı. Doğada bitkilerin düzeni, yaprakların sıralanışı izlenirse, çocuğun merakı uyanır. Öğrenme hevesi ön plâna çıkarılmış olur.

Sınıfımda proje takip bilim insanıyla, öğrencilerimin Almancası iyi olduğu halde, neden matematikte notlarının zayıf olduğunu tartışıyorduk. Yetmiş yıllarında öğrencilerim birinci sınıfı Türkiye’de okumuşlardı. Hesap yapmayı birinci sınıfta öğrendiği dil, ömür boyu devam ettiği sonucuna Türkçe hesaplıyor, sonra Almanca’ya çeviriyor. Bu zaman içinde öğretmeni anlamıyor sanıyor, hak ettiği notu vermiyor. Bu durumda, göçmen çocuklarını okutan öğretmenlerin tahsilinde bir değişiklik yapılması gerekiyor.

Rakamlarla teşkil eden sayılar sayesinde doğa bilimi açıklanmış, takvim icat edilmiştir. Gün, hafta, ay ve yıl kavramları açıklanmıştır. Tarih cetveli olmadan geçen yıllarda bulunan icatları, gelecek nesillere aktarmak mümkün olmaz.

BioNtech firması Korona’ya karşı on ayda aşı buldu, demek kolay. Firmada tam altmış ülkeden bilim insanı, yüzlerce sağlık elemanı çalışıyor. Otuz yıldır araştırma yapıyor. İngiltere aşıya ilk izin veren ülke oldu. Firmayı kanser ilaçlarından tanıyordu. Bilim toplumunda tanınmış bir firma, araştırmaya ve bilime önem veren Almanya devleti parasal destekliyor. Her gün kaç kişinin aşı olduğunu, hangi ülkelere kaç aşı verildiğini duyuyoruz. Kurallar ülkesinde daha araştırma aşamasında sipariş veren ülkeler önce alıyor. Sonra adaletle sıralıyla dağıtım yapılıyor. Aşıyı üreten ve dağıtım yapan firma aynı firma değil.

Mucitler, insanlık tarihinde tıp biliminde mikrop, bakteri ve virüslere karşı bulunan ilâç ve aşıların tarihini türlerini okumuş olmasalardı, bu kadar kısa zamanda aşıyı bulamazlardı. Bilimin tıpta kökü İbni Sina’ya dayanıyor.

Hasta ve ölüm sayıları verilirken, küresel nüfus sayımları da ifade edilince, iyi mücadele eden ülkelerin politikacıların aldığı kısıtlama kararlarına halk uyum gösterdi. Her şeye hayır diyen, devlet gücünü zayıflatmak isteyen demokrasi karşıtları azınlıkta kaldı.

Sosyal yaşamda kısıtlamalar, hasta ve ölüm sayılarına bakılarak veriliyor. Ülkede 32 bin kürede 1 milyon 800 bin aile yeni yıla yasla girecekler. Yılbaşı kutlamalarına getirilen kısıtlamalar çoğu halk tarafından anlayışla karşılanıyor.

Matematik dersleri yalnız dört işlem hesaplama değildir. Öğrenci öğretmenini sevmezse o dersi de sevmez. Ebeveynler evde hesabın önemini anlatmalıdır. Çok küçük yaşta sayı boncuğu abaküs mutlaka tedarik edilmelidir. Yalnız ailede kaç kişi olduğunu değil, küçük büyük, genç yaşlı karşılaştırma önemlidir. İlerde istatistiklerin önemini, problem çözmede öğrendiklerini yaşamına uygulamayı öğrenecektir.

Sayıları konu olarak ele alınca bir bilgi denizine girmiş gibi oluyor insan. Bu makalemin araştırmaya, derinleşmeye okuyucularımın çevrelerine daha dikkatle bakmasına sebep olmasını candan diliyorum.

2021 yılında Korona virüs belasından kurtulalım, umut dolu bir yıl olsun.

Sayılarla kalın!

İlter Gözkaya-Holzhey

eMail: [email protected]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.