SANAL KULUÇKAYA YATANLAR

ABONE OL
11:27 - 23/10/2020 11:27
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Yaşamları boyunca sosyal, siyasal ekonomik olarak duyarlılık göstererek inandıkları değerleri koruyup, kollayıp, yaşatan öncülerdir. İnançlarının özünü her koşulda ortaya koyarak geleceğe taşırlar. Günümüz pandemi koşullarında, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamalarını açık kapalı alanlar içinde korunma kurallarına uygun kutlanması doğru bir tutum.

Mesele: Elbette, bu duyarlı kesimler değil.

Asıl Mesele: Hayatı boyunca kendine dokunan, kendi yaşamından çalınana, kendinin sömürülmesine, kendinden alınana, kendisinin horlanmasına, ayrıştırılıp ötekileştirilmesine, insanca yaşama hakkının ortadan kaldırılmasını umursamayanlar. Doğaya, hayvana, böceğe, çevreye, insana… Karşı duyarsızca yaşayanların sosyal kuluçka dönemlerinde sağa sola çemkirmeleri.

Açlığı, yoksulluğu, haksızlığı, hukuksuzluğu… Dert etmeyenler. Toplumsal sosyal doku içinde hiç yer almayanlar. Koşullarının uygun olmasına rağmen ekonomik olarak toplumsal değer yaratacak ihtiyaçlara katkı sunmayanlar. Sendikalar, siyasi partiler, meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşlarında örgütlenmekten kaçınarak sanal kuluçka dönemi yaşayanların çığırtkanlığı.

Neden mi?

Gerçeklik ile yüzleşmekten kaçınırlar. Korkaktırlar, bencildirler, çıkarcıdırlar, duyarsızdırlar, ikiyüzlüdürler, öz güvensizdirler, sermaye severler, yalancıdırlar, şovcudurlar…

Bu kesimler sağdan sola, soldan sağa dönerek süresiz sanal kuluçka dönemi sürdürürler.

Arada bir kafa kaldırdıkları olmaz mı?

Olur!

Türkiye’nin bağımsızlığı kutlanacak!

Hurra, Sosyal kuluçka sayfalarında,  herkesten büyük bayrak paylaşma, okkalı sözler etme yarışına girerler.

1 Mayıs kutlanacak!

Hurra, sosyal kuluçka sayfalarında, herkesten daha fazla 1 Mayıs afişleri paylaşırlar, ateşli soluğanlar atarlar.

Cumhuriyet kutlanacak!

Hurra, sosyal kuluçka sayfalarında, en popiler Atatürk posterleri ve sözleri ile süslerler.

Dini bayramlaşma olacak!

Hurra, sosyal kuluçka sayfalarında, Kuran’dan ayetler, sureler yorumlarlar. Farz, sünnet telkinleri yaparlar.

Bu kesimleri, bugün 23 Nisan’ın 100.yıl dönümü kutlamaları içinde aynı görüntüler ile izleyebilirsiniz.

Diye bilirsiniz ki; Onlar da öyle yapsınlar. Kime ne zararları olur?

Hekimler, ilaç yazmadan önce hastalığa teşhis koyarlar. Sonra iyileştirecek ilacın adını reçeteye yazarak hastasına verirler. Beyaz, siyah, kırmızı ilaçlardan istediğini alabilirsin demezler. Hastalığı ve onu iyileştirecek ilacı bilirler. Bilimsel bir tanı olarak kabul edilmiş gerçeklik üzerinden hareket ederler.

Cumhuriyet, 23 Nisan, 1 Mayıs, 19 Mayıs…  Kendiliğinden olağan seyrinde bayramlaşmadı. Bu değerler bir emek üzerinden bedeller ödenerek değer olarak ortaya çıktılar.

Bütün bunları göz önünde bulundurularak: Koruyup kollamanın, geliştirmenin, yaşatmanın reçetesi belirlenmiştir.  Bir tarafta tarihsel reçeteyi iyi okuyanların, analiz edenlerin bedensel, beyinsel mücadelesinin değerleri ileri taşıma gerçekliliği var.  Diğer tarafta; geliştirilen sanal ataklar, yapay kurgular ile sanal kuluçka dönemi yaşayanlar.

Farklı olan, zarar veren ne?

Bu sorunun cevabı: Orijinal baskısı yapılmış bir kitap ile korsan baskı yapılan aynı kitabın yan yana satılmasına tahammül gösterme tutumudur. Yeni kuşakların kimi nasıl takip edeceğinin, karmaşasını yaratmaktır.

Değerlerini; her koşulda gerçekçi tutum savunan cumhuriyet, kadınları, erkekleri, gençleri ile sanal kuluçka dönemi yaşayanları aynı kategoride görebilir miyiz?  Bunları ayrıştırmayarak, göz yumarak aynılaştırmak insan tutumu olur mu?  Olanakları var olmasına rağmen, yoksul cumhuriyet çocuklarına, yoksul ailelere, cumhuriyetin yaşatılmasına katkı sunmayanların cumhuriyet iddiaları samimi olur mu? 1 Mayıs ruhunu yaşatabilirler mi? Atatürk sevgisi taşıyabilirler mi? İnançlarını samimi yaşayanlara haksızlık etmezler mi? Milli değerlere zarar vermezler mi?

Bunlar:

Herkesten çok cumhuriyetçi olurlar.

Herkesten çok milliyetçi olurlar.

Herkesten çok devrimci olurlar.

Herkesten çok dindar olurlar.

Herkesten çok Atatürkçü olurlar, vatansever olurlar… Fakat vatana millete hayırları olmazlar.

Olamazlar!

Neden mi?

İnsan, ahlak, yaşam olarak, kendi kendilerine hayırları olmadığı için. Kendi insani değerlerine sahip çıkmayarak, insan olmaktan koptukları için. Topluma güven veremezler.

23 Nisan kutlu; çocuklar eğitim, sağlık, barınma, korunma, sosyal devlet güvencesi içinde  mutlu olsunlar.

Hadi hayırlısı…

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.