Salman Rüşdi’ye New York’ta Bıçaklı Saldırı

Salman Rüşdi’ye New York’ta Bıçaklı Saldırı

ABONE OL
22:05 - 12/08/2022 22:05
Salman Rüşdi’ye New York’ta Bıçaklı Saldırı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Tartışmalı “Şeytan Ayetleri” kitabından sonra 1980’lerden beri İran’dan ölüm tehditleri alan yazar Salman Rüşdi, New York’ta katıldığı bir etkinlikte yapacağı konuşma öncesinde bıçaklı saldırıya uğradı.

Bir Associated Press muhabiri, New York’ta Chautauqua Enstitüsü’ndeki konferansta Rüşdi tanıtılırken, bir kişinin sahneye çıkarak Rüşdi’yi yumruklamaya ya da bıçaklamaya başladığına tanık oldu. Rüşdi yere düşerken, erkek saldırganın yakalandığı belirtildi.

Polis, Salman Rüşdi’nin saldırıda boynundan yaralandığı ve hava yoluyla hastaneye taşındığı bilgisini verdi. Rüşdi’nin durumunun ciddiyeti henüz bilinmiyor.

Rüşdi’nin çok sayıda Müslümanın dine hakaret olarak gördüğü “Şeytan Ayetleri” kitabı 1988’den beri İran’da yasak.

Yasaktan bir yıl sonra, İran’da dönemin dini lideri Ayetullah Ruhullah Humeyni, Rüşdi’nin ölümünü isteyen bir fetva yayınlamiştı.

Fetva Rüşdi’yi öldüren kişiye 3 milyon doların üzerinde para ödülü öngörüyordu.

İran hükümeti, Humeyni’nin fetvasıyla arasına uzun süredir mesafe koymuş olsa da fetvayla birlikte İran’da Rüşdi karşıtı duygular etkili olmaya devam etti.

2012’de İran’ın yarı resmi bir dini vakfı, Rüşdi’yi öldürecek kişiye verilecek ödülü 2,8 milyon dolardan 3,3 milyon dolara çıkarmıştı.

O dönem tehdidi dikkate almayan Rüşdi insanların ödülle ilgilendiğine dair “kanıt” olmadığını söylemişti.

Aynı yıl Rüşdi, fetva hakkında “Joseph Anton” başlıklı bir anı kitabı yayınladı. Rüşdi hakkında fetvanın yayınlanmasının ardından bu takma adı kullanmıştı.

VOA tarafından geçilen Salman Rüşdi’ye New York’ta Bıçaklı Saldırı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Salman Rüşdi’ye New York’ta Bıçaklı Saldırı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Salman Rüşdi’ye New York’ta Bıçaklı Saldırı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.