“Saldırıya Uğrayan Salman Rüşdi Yaşıyor”

“Saldırıya Uğrayan Salman Rüşdi Yaşıyor”

ABONE OL
22:05 - 12/08/2022 22:05
“Saldırıya Uğrayan Salman Rüşdi Yaşıyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

New York Valisi Kathy Hochul, New York Chautauqua Enstitüsü’nde düzenlenen bir etkinlikte sahnede saldırıya uğrayan ve boynundan bıçaklanan yazar Salman Rüşdi’nin hayatta olduğunu ve bölgedeki bir hastanede tedavi gördüğünü söyledi.

Vali Hochul, ”Rüşdi güvenli bir yerde. Yaşıyor ve tedavisi sürüyor” dedi. Saldırganın New York Eyalet Polisi tarafından göz altına alındığı belirtildi.

Görgü tanıklarının ifadelerine göre, etkinlik sırasında sahneye çıkan bir kişi Rüşdi’yi yumruklayıp bıçaklamaya başladı. Rüşdi yere düşerken, erkek saldırganın “etkisiz hale getirilerek yakalandığı belirtildi.

Olayın ardından açıklama yapan polis, Rüşdi’nin saldırıda boynundan yaralandığı ve hava yoluyla acilen hastaneye taşındığı açıkladı.

“Sadece düşüncelerini ifade etmek istedi”

New York Valisi Hochul, silah şiddetiyle ilgili katıldığı bir etkinlikte Rüşdi’nin sağlık durumuyla ilgili bilgi verdi.

Vali Hochul, Salman Rüşdi’nin bir konuşma yapmak üzereyken bir sahnede saldırıya uğradığını öğrendiğini belirterek, ”Yaşıyor. Helikopterle güvenli bir yere götürüldü. New York eyaletinin batısında sakin bir kent olan Chautauqua’ta düzenlenen bir etkinlikte, kanaat önderleri, politikacılar, yargıçlar ve düşüncesini özgürce ifade etmek için bir araya geldiler. Rüşdi de saldırıya uğramadan önce bu seçkin etkinlikte düşüncelerini ifade etmek istedi” diye konuştu.

New York Valisi Hochul, eyalet polisinin Rüşdi’yi koruduğunu ve hayatını kurtardığını ifade etti. Vali Hochul, failin kimliğiyle ilgili daha fazla bilgi vereceğini belirterek hakkında ceza davası açılacağını kaydetti.

2016 yılından beri New York’ta yaşıyordu

2016 yılında Amerikan vatandaşı olan Rüşdi, uzun bir süredir New York’ta yaşıyordu.

Tartışmalı “Şeytan Ayetleri” kitabından sonra 1980’lerden beri İran’dan ölüm tehditleri alıyordu. Rüşdi’nin çok sayıda Müslümanın dine hakaret olarak gördüğü “Şeytan Ayetleri” kitabı 1988’den beri İran’da yasak.

Yasaktan bir yıl sonra, İran’da dönemin dini lideri Ayetullah Ruhullah Humeyni, Rüşdi’nin ölümünü isteyen bir fetva yayınlamıştı.

Fetva’ya göre, Rüşdi’yi öldüren kişiye 3 milyon doların üzerinde para ödülü verecekti. İran hükümeti, Humeyni’nin fetvasıyla arasına uzun süredir mesafe koymuş olsa da fetvayla birlikte İran’da Rüşdi karşıtı duygular etkili olmaya devam etti.

2012’de İran’ın yarı resmi bir dini vakfı, Rüşdi’yi öldürecek kişiye verilecek ödülü 2,8 milyon dolardan 3,3 milyon dolara çıkarmıştı.

O dönem tehdidi dikkate almayan Rüşdi insanların ödülle ilgilendiğine dair “kanıt” olmadığını söylemişti.

Aynı yıl Rüşdi, fetva hakkında “Joseph Anton” başlıklı bir anı kitabı yayınladı. Rüşdi hakkında fetvanın yayınlanmasının ardından bu takma adı kullanmıştı.

VOA tarafından geçilen “Saldırıya Uğrayan Salman Rüşdi Yaşıyor” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Saldırıya Uğrayan Salman Rüşdi Yaşıyor” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Saldırıya Uğrayan Salman Rüşdi Yaşıyor” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.