SALDA’NIN GÜZELLİĞİ…

ABONE OL
15:03 - 08/06/2022 15:03
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Buyurun size siyasetsiz, zamsız, şikayetsiz bir tatil yazısı…

Bu hafta sonu bir çalışma için Burdur’un Yeşilova ilçesinde, ilçeye 4 km. mesafede yer alan Salda Gölü kıyısında buluştuk.  Deniz seviyesinden 1140 m. yüksekte bulunan gölü görmemiş olanlara tavsiye ediyorum. Salda’nın her saat değişen bir renk skalası var. Suyun rengi farklı turkuaz tonlarında. En derin yeri 184 m. olarak saptanmış.  Yüz ölçümünün 40.70 kilometre kare olduğu belirtiliyor.   Magnezyum, soda ve kil ağırlıklı gölün çevresi insanı hayrete düşürüyor.  İki yakası arasında ürkütücü ve farklı manzara var. Bir yanı kayalık, öteki yanı ise ormanlık.

Gölün adı ile paydaş Salda köyüne gelirken modern yerleşimlere, bahçeli evlere, kıyıda konuşlanmış otel ve plajlara rastlıyorsunuz. Ulaşım Burdur-Denizli üzerinden oldukça a rahat. isterseniz Atatürk’ün ismini verdiği Bozkurt ilçesine de buradan ulaşabiliyorsunuz.

***

Bu kadar Coğrafi bilgi yeter sanırım…  Bizi ilgilendiren şey, Salda Gölünün yaşanan bazı olaylardan sonra  14 Mart 2019 tarihinden itibaren özel Çevre Koruma bölgesi olarak  tespit ve ilan edilmiş olması… Hatırlanacağı gibi bu bölgedeki bazı verilerin Mars kumu ile örtüştüğü, kumun kamyonlar ile başka yerlere taşındığı konusundaki gazete haberleri ile gündeme gelmesi olmuştu.

Çevre ve şehircilik bakanlığı tarafından göl çevresinde sürekli denetimler yapıldığı, her hangi bir ihlale izin verilmediği, Belediyenin  ise göl kenarında ki  izinsiz işgalleri  kaldırarak  Salda gölünün korunması için çaba harcadığı belirtiliyor.

İlginç olan tarafı tüm bu olaylar olurken belediye başkanı Mümtaz Şenel ve eşi Fatma Şenel’in  evleri basılarak kurşunlandığı, başkanın beş, eşinin iki kurşun ile yaralandıkları, uzun bir tedavi süreci sonunda göreve döndüğünü öğreniyoruz.  Çevre halkı tarafından çok sevilen belediye başkanı Mümtaz Şenel; 30 yıllık eğitimcilik görevinden sonra emekliliğini geçirmek üzere memleketine dönmüş; çevresinin baskısı ile aday olmuş bir öğretmen… Böyle bir olaydan ötürü sakat kalmış olması doğrusu oldukça üzücü ve düşündürücü.  Olayın gerçek boyutlarını bilmiyoruz. Fısıltı gazetesinin ve yereldeki söylemlerin devasa iddialarına ise itibar edemiyorum.  Sadece görevden ayrılmayıp hizmete devam eden başkana ve ailesine geçmiş olsun demekle yetiniyor, sonucu ne olursa olsun kamu görevini yerine getirmenin ne kadar zor olduğunu belirtmekle yetiniyorum.

***

Burnumuzun dibinde böyle güzel bir yerin olması, bizim bunu yeterince değerlendirememiş olmamız doğrusu ayıp.  Atatürk’ün ismini verdiği Bozkurt ilçesinin şirin belediye başkanı ve İzci annesi olarak bilinen Birsen Çelik hanımefendiyi de ziyaret ediyoruz.  Burada bir Cumhuriyet kadını ve Atatürk sevgisi ile donanmış bir Anadolu insanı ile buluşmak yüreğimizin pasını siliyor.

Önümüzdeki günler  Salda gölü için tarihi günler olacak.  Her iki yakanın farklı ancak kaderi bir insanları; sadece Türkiye’den değil, Dünya’nın dört bir yanından ziyaretçi akınına sahne olacaklar. Salda köyünün hemen arkasında yer alan,  devlet eli ile ziyaretçi merkezi olarak oluşturulan kısım günümüz şartları düşünülünce bizi şaşırtıyor.

Güler yüzlü gençlerin görevli olduğu ziyaretçi merkezine gidebilmek için arabanızı otoparkta bırakıyor, ulaşım için imal edilmiş özel bir “Garatren” ile göl kenarına ulaşıyorsunuz. Kuma ayakkabı ile basmak yasak. Şu anda göle girmek ve yüzmek yasak… Sadece ileride yer alan plajlar bölgesinden bunu gerçekleştirmeniz mümkün.

Gündüzleri 30 dereceye kadar çıkan hava sıcaklığı bu mevsimde geceleri 12 dereceye kadar düşebiliyor. Bizim şansımızdan mıdır nedir bilemem ama her gün akşam üstü sağanak halinde yağmur yağdı.

***

Kaldığımız yer Yeşilova Belediyesinin sosyal tesisi olan Kaya dibi oteli. Güler yüzlü sınırlı sayıdaki personeli ile her yere yetişmeye ve tesisi açık tutmaya çalışıyorlar.  Kolay iş değil elbette… Hele şimdiki zamanda eleman bulmak ve her an bakım isteyen bir tesise sahip olmak zor.

İki günde olsa siyaset ve ekonomi dışında bir işle uğraşmak doğrusu bana iyi geldi. En az bir aylık enerji depoladım. Daha evvel adını duyduğum, ancak gidemediğim, NASA’nın bile Mars ile benzeş olduğunu iddia ettiği Salda’yı görme şansını yakaladım.

İnşallah belediye başkanı sayın Mümtaz Şenel bir daha vurulmaz, “İyilik cezasız kalmaz” sözü gerçek olmaz, yine görüşürüz.

 

 

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.