*** ”Sağduyulu bir şekilde tartışmamız lazım”

*** ”Sağduyulu bir şekilde tartışmamız lazım”

ABONE OL
22:51 - 08/09/2010 22:51
*** ”Sağduyulu bir şekilde tartışmamız lazım”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

  

”Sağduyulu bir şekilde tartışmamız lazım”

Almanya İçişleri Bakanı Thomas De Maiziere, ülkedeki göçmenlerin uyum konusunu sağduyulu, dürüst ve adil bir şekilde tartışmak gerektiğini söyledi

Maiziere, Federal Göç ve Mülteciler Dairesi (BAMF) tarafından hazırlanan ve Alman hükümeti tarafından düzenlenen kabine toplantısında kabul edilen ”entegrasyon programını” tanıttı.

Bu programın uyum tartışmalarını daha nesnel hale getirmeye katkı sağlayacağını belirten Maiziere, ”Uyum konusunu sağduyulu, dürüst ve adil bir şekilde tartışmamız lazım” dedi.

Yabancıların daha iyi uyum sağlamaları için Almanca öğrenmeleri gerektiğini ifade eden Maiziere, Almanya’da 1,1 milyon yabancının yeterli düzeyde Almanca konuşamadığını, okulu yarım bırakan yabancı gençlerin oranının yüzde 15 ve uyum sağlamak istemeyenlerin oranının yüzde 10 ile 15 arasında olduğunu kaydetti.

Almanca öğrenmeye çocukların okul öncesinde ve kreşlerde başlaması gerektiğini belirten Maiziere, uyum konusunda, birinci kuşakta ve çok sonradan gelen yabancılarda sorun yaşamadıklarını, ancak bu iki grup arasında bulunan kuşakta sorunların olduğunu ifade etti.

Uyum sorununa karşı eyaletler bazında çocukların okula gitmeden önce Almanca dil seviyelerinin tespit edildiği ve buna göre önlem alınmaya başlandığını belirten Maiziere, hükümet olarak da uyum kursları ve ülkeye gelenler için yönlendirme kursları düzenlediklerini kaydetti.

Maiziere, uyum kurslarına ülkeye yeni gelenlerin, uzun süre sosyal yardım alanların ve uyum konusunda desteklenmesi gereken yabancıların katıldığını ifade ederek, bu kurslara katılmayanlara aldıkları sosyal yardımın bir kısmının kesilmesi gibi yaptırımların uygulandığını belirtti.

Maiziere, Almanya’da 2005 yılından bu yana düzenlenen uyum kurslarına şimdiye kadar 600 bin kişinin katıldığını, bu kurslarda temel Almanca ve Almanya hakkında bilgilerin ders olarak okutulduğunu hatırlattı.

Hükümet olarak görevlerinin gizlemek değil, sorunları analiz ederek çözüm üretmek olduğunu belirten Maiziere, sorunların giderilmesinin zaman alacağını kaydetti.

Maiziere, ”Bir din uyumu engelleyebilir mi” sorusu üzerine, bu sorunun din sorunundan çok, kültür ve sınıf sorunu olduğunu, Alman İslam Konferansında bu konuların konuşulduğunu belirtti ve din ile uyumdaki başarı arasında yakın bir bağ görmediğini söyledi.

Müslümanlara çaba göstermeleri, çocuklarını okula göndermeleri, toplumsal hayata katılmaları ve yasalara uymaları yönünde çağrıda bulunan Maiziere, böylelikle toplumun da kendilerine elini uzatacağını kaydetti.

BAMF Başkanı Albert Schmid de hükümete, daha fazla göçmen kökenli öğretmenin istihdam edilmesini önerdiklerini, bu öğretmenlerin göçmen çocuklara örnek teşkil edebileceklerini belirtti.

(aa) 

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.