SABIRLI BEKLEYİŞ

ABONE OL
22:22 - 09/01/2021 22:22
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Şu anda AB ülkelerinde halk sabırla aşı sırasını bekliyor. Tüm gezegen halkı Koronavirüsün yok olmasını, gitmesini normal hayata dönmeyi istiyor.

Öncü düşünürleri filozof ve psikologlar arzu edilen normal hayatın virüsten önceki normal yaşam olmasın, diyorlar. Bu yeni normalleşmede adımlar daha yavaş ilerlemeli. Aksi takdirde durma noktasına gelen küresel salgın döneminden hiç ders çıkarılmamış olunur.

Beklerken tanıdığım sabırsız bekleyen insan eşim, bilhassa neden beklediğini bilmezse. Türkiye’de çoğu insanlar kendileri için acele ediyor, ama başkalarını bekletirken rahat. Neden bekletildiğini açıklamıyorlar. Zaman zaman alışveriş esnasında sıranız geldiği halde, araya giriyor. Satıcı müşteri kaybetmeme uğruna iki müşteriye aynı anda hizmet vermeye çalışıyor. Para otomatlarında arkanızda olan insanın nefesi sıcak havada ensede hissediliyor. Mesafe geleneği bazı yerlerde Korona’dan sonra mutlaka kalmalı.

Okul bitirme sınav neticesini bekleyen öğrenci, bebeğinin doğumunu bekleyen baba için zaman bir türlü geçmek bilmez.

Ceza evlerinde zaman adeta durur, bunu o durumda olanların yazdığı şiir ve romanlardan, bestelenen türkülerden anlıyoruz. Cezanın evi olmaz, diyen ülkelerde yapılan kurslarla mağdurları topluma tekrar kazandırmak amaç edilir. Cezalar intikam amacıyla verilmez.

Aslında beklerken geçen saatler de ömürden gidiyor. Zamanı değerlendirme sanatı öğrenilebilir. Çocuklarla seyahat ederken oyuncak alma alışkanlık haline getirilmeli. Bu durumda yetişkin olunca öğrendiğini uygulayabilir.

Noel Bayramında süslenmiş ağaç altındaki hediyelerini bekleyen çocuklara, özel hazırlanmış Advent takvimi, beklemeyi çekilir hale getirir.

Bir gün metroda giderken yanıma kitap alamamıştım, evden acele çıkmıştım. Yolda bir ressam arkadaşla karşılaştım. Bana insanların yüzüne fazla rahatsız etmeden bak, her şahsın arkasında bir hikâye vardır, bunu tasvir edersen sıkılmazsın, demişti.

Yolda arabada trafik durma haline gelince, iç dünyaya bakış rahatlatır. Nefesini ona kadar sayıp, tekrar saymaya başlamak gibi. Yani meditasyon yapmalı.

Kalp kontrolünde, doktorum yirmi dört saat bir alet taşımamı istedi. Neler yaptığımı, zamanı nasıl geçirdiğimi yazmam gerekiyordu. Günlük yaşamıma ilâve olarak kalbime bir mektup yazdım. Öyle ya tam yetmiş altı yıl beni yarı yolda bırakmamıştı, teşekkürü hak etmişti. Doktorum böyle bir şeyle ilk defa karşılaştım, çok beğendim, deyince hoş bir sohbet oldu.

Profesör psikolog Bayan Kate Sweeny, modern internet çağında insanların beklerken çok sabırsız olduğunu, söylüyor. Her şeye tuşlara basarak ulaşmaya alışan insan aceleci oluyor.

Kendisi kırk yaşında California Üniversitesinde Korona virüs döneminde bekleme psikolojisinin insanlara yaptığı etkiyi araştırıyor.

Evde kalma, karantina zorunluğu olunca evde yemek yapma, kuyrukta beklemektense ekmeğini fırınında pişirme hatırlandı. Televizyon yayınlarında star aşçı Ali Güngörmüş’ü izlemek hayli neşe veriyor. Alman TV kanallarında çok sayıda takipçisi var. Yemek pişirme yarışları çok medeni olarak neticeleniyor. Para eşit olarak yarışanlara veriliyor, aşçılar da aldıkları parayı bir derneğe veya vakfa bağışlıyorlar.

Noel Bayramı yaklaşınca çabuk test yaparak, aile fertleriyle rahat buluşma, bayramı birlikte kutlama çok isteniyor. Zira bilhassa altmış beş üstü yaşlılarla geçirilecek son bayram olur korkusu var. Bu nedenle kuyruklar oldukça uzun. Bu durumda cep telefonları sırada zamanı geçirirken çare olabiliyor Dışarda beklenirse hava soğuk, eldiven giyiliyor. O zaman sırada hareket yapıp ısındıktan sonra, dergi veya kitap okumak mümkün olabilir.

Kanser veya Korona muayene neticesi beklerken olumlu düşünmeli. Sonuç kötü çıkınca üzülecek zaman çok, beklerken acı çekmeye gerek yok. Buna fırsat vermeme de öğrenilebilir. O halde beklemeyi öğrenme bir sanattır, erken başlanırsa öğrenebilir her insan.

Ölümü beklerken güç gerekir, bu gücü enerji destekler. Enerjiyi hasta sevdiklerinden beslenir, Tabu yapılmadan konuşulmalı. Üzüntü, acı kaybedilen insanın yaşı ve yaşam biçimine bağlıdır. Bazı ölümler kurtuluş olabilir.

Küresel salgın Korona virüs yordu tüm gezegeni. Yaza kadar aşı sırası gelsin, yeni normal hayat başlasın. Dünya vatandaşları tekrar seyahat özgürlüğüne kavuşsun. Seyahat büroları, uçak şirketleri, ekmeğini turizmden kazananların yüzü gülsün. Anne babalar çocuklarına, büyük anne babalar torunlarına sarılabilsin. Tüm sanat dalları halka kapılarını açabilsin.

Yeni yılda istenecek şeylerin başında sağlık geliyor.

Sağlıkla kalın!

İlter Gözkaya-Holzhey

eMail: [email protected]

 

Bu konuda okuduğum makale:

Kate Sweeny, Warten zermürbt, ZEIT Magazin (dergi), No: 53,

vom 17.12.2020, Sayfa 50 – 51

 

 

 

 

 

 

 

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.