Rusya’dan Yeni Nükleer Uyarılar

Rusya’dan Yeni Nükleer Uyarılar

ABONE OL
23:53 - 27/09/2022 23:53
Rusya’dan Yeni Nükleer Uyarılar
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’e en yakın isimlerden biri olan Güvenlik Konseyi Başkan Vekili Dimitri Medvedev, bugün yaptığı açıklamada, Ukrayna ve Batılı ülkelere yeni bir nükleer uyarıda bulundu. Medvedev’in uyarısı, Ukrayna’da dört bölgede Rusya’ya katılmak için yapılan referandum oylamalarının beşinci ve son gününde geldi.

Moskova’nın son nükleer uyarısı aynı zamanda Avrupa ülkelerinin Baltık Denizi’nin altından geçen iki Rus doğalgaz boru hattında meydana gelen esrarengiz sızıntıların kaynağını araştırdığı zamana da denk geldi. Bu sızıntılar, Rus gazını Almanya’ya taşıyan hattı yeniden devreye sokma çabalarını engelliyor.

Gaz arzının Avrupa’ya aktarımında daha önce yapılan kesintilerden teknik sorunları sorumlu tutan Rusya, sızıntılarda sabotaj olasılığını yok sayamayacağını bildirdi ve soruşturma açılması çağrısı yaptı.

Dimitri Medvedev’den bugün gelen nükleer uyarı ise son haftalarda Rusya Cumhurbaşkanı Putin ve çevresindekilerin yaptığı benzer uyarıların sonuncusu oldu.

Uzmanlar bu uyarıların, Ukrayna ve Batılı ülkeleri caydırmak için Rusya’nın topraklarına yeni kattığı bölgeleri savunmada, taktiksel nükleer silah kullanımına hazır olduğu izlenimi vermek için yapıldığı görüşünde. Rusya, bu bölgelerde son haftalarda Ukrayna’nın sert karşı saldırılarına maruz kalmıştı.

Medvedev’in uyarısı, NATO’nun nükleer savaş riskini göze alamayacağı ve Moskova, Ukrayna’yı nükleer silahlarla vursa bile Batı’nın doğrudan Ukrayna’ya girmeyeceği öngörüsünde bulunması açısından daha önce yapılan benzer uyarılardan farklı bir nitelik taşıyor.

Medvedev, Telegram üzerinden, nükleer silah kullanımı olasılığı konusunda “Senaryo bu olsa bile NATO’nun anlaşmazlığa doğrudan müdahale etmeyeceğine inanıyorum. Okyanusun ötesindeki ve Avrupa’daki demagoglar nükleer kıyamette ölmeyecek” dedi.

‘Düzmece’ referandumlar

Ukrayna’nın kısmen Rusya kontrolundaki Herson, Luhansk, Donetsk ve Zaporijya bölgelerinde, Rusya’ya katılmak için düzenlenen referandum oylamaları beşinci ve son gününe girdi. Batılı ülkeler, yasadışı düzmece referandumlar olarak tanımladığı oylamaların sonuçlarını tanımayacaklarını bildirdi.

Rus hükümet yetkilileri, Kiev güçlerinin Rusya’ya katılan yeni bölgeleri geri almaya çalışması durumunda, bu bölgeleri savunmak için nükleer silah kullanabilecekleri uyarısını art arda tekrarlamıştı.

NATO ve Amerika, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik olası bir nükleer saldırısına nasıl yanıt verileceği konusunda kamuoyuna açıklama yapmadı. Ancak Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Pazar günü CBS televizyonunda, Washington’un Moskova’ya olası bir nükleer saldırının sonuçlarının Rusya açısından “felaket” olacağını aktardığını söyledi.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Mihailo Podolyak da İsviçre gazetesi Blick’e, Ukrayna’nın olası bir Rus nükleer saldırısına hazırlandığını, ancak Rusya’yı caydırmada asıl sorumluluğun nükleer silahlara sahip ülkelerde olduğunu kaydetti.

“Rusya’nın Ukrayna’ya karşı olası bir nükleer saldırısında insanları nereye tahliye edelim?” sorusunu yönelten Podolyak, “Nükleer silah kullanımı bu nedenle küresel güvenlik meselesidir. Bu sadece Ukrayna’nın sorunu değildir” dedi.

Podolyak, Blick gazetesine verdiği söyleşide, Rusya’nın ilhak referandumlarını düzenlemesine yardım eden Ukraynalılar’ın vatan hainliği suçlamasıyla karşı karşıya kalacaklarını ve en az beş yıl hapis cezasına çarptırılacaklarını söyledi.

“Elimizde isimlerden oluşan bir liste var” diyen Podolyak, referandumlarda oy kullanmaya zorlanan Ukraynalılar’ın cezalandırılmayacağını kaydetti. Ukraynalı yetkililer, sandıkların kapı kapı dolaştırıldığını ve Ukraynalı bölge sakinlerinin Rus askerlerinin önünde oy kullanmaya zorlandıklarını bildirmişti.

Referandum düzenlenen bölgelerin hiçbiri tam olarak Moskova’nın kontrölünde değil. Çatışmalar, cephenin tamamında devam ediyor. Bu ayın başında Harkiv’deki Rus askerlerini püskürten Ukrayna kuvvetleri, yeni kazanımlar elde ettiklerini kaydediyor.

İngiltere Savunma Bakanlığı’ndan bugün yapılan açıklamada, Putin’in işgal altındaki bölgelerin Rusya Federasyonu’na katıldığını, 30 Eylül’de parlamentoya hitaben yapacağı konuşmada dile getirmesinin beklendiği belirtildi.

Ağır çatışmalar sürüyor

Ukrayna ve Rus kuvvetleri arasındaki yoğun çatışmalar, Ukrayna’nın farklı bölgelerinde bugün de devam etti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski, doğudaki Donetsk bölgesinin hem Ukrayna’nın hem de Rusya’nın bir numaralı stratejik önceliği olmaya devam ettiğini söyledi. Zelenski, Rus askerlerinin güney ve batı bölgelerine ilerlemeye çalışması üzerine “özellikle ağır” çatışmaların birkaç kasabada sürdüğünü kaydetti.

Donetsk Bölge Valisi Pavlo Kirilenko, son 24 saatte, Donetsk’te 3 sivilin öldüğünü, 13 sivilin yaralandığını söyledi.

Kuzeydoğuda Ukrayna’nın bu ayki karşı harekatının odak noktası olan Harkiv’den de çatışma haberleri geldi.

Ukrayna kuvvetleri, güneyde Rus kuvvetlerinin ikmal rotalarını kesmek için köprü ve diğer nehir geçişlerini çatışmadan uzak tutma çabalarına ağırlık veriyor.

Öte yandan Ukrayna Hava Kuvvetleri, Mikolayiv bölgesine yönelik saldırı sonrasında Rusya tarafından kullanılan üç adet İran yapımı SİHA’yı vurduğunu kaydetti.

Reuters haber ajansı, savaş alanından gelen haberleri bağımsız kaynaklardan doğrulatamadı.

VOA tarafından geçilen Rusya’dan Yeni Nükleer Uyarılar haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Rusya’dan Yeni Nükleer Uyarılar haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Rusya’dan Yeni Nükleer Uyarılar haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.