Rusya’dan Kapsamlı Harekattan Kaçınma Çağrısı

Rusya’dan Kapsamlı Harekattan Kaçınma Çağrısı

ABONE OL
00:00 - 24/11/2022 00:00
Rusya’dan Kapsamlı Harekattan Kaçınma Çağrısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Rusya, Suriye’ye tam kapsamlı kara operasyonundan kaçınması için Türkiye’ye çağrıda bulundu.

Kazakistan’ın başkenti Astana’da, Rusya, Türkiye ve İran’ın katılımıyla yapılan Suriye toplantısının ardından konuşan üst düzey Rus müzakereci Aleksander Lavrentyev, bu tür eylemlerin şiddeti arttırabileceğini söyledi.

Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’de 2017’de bir araya gelen Türk ve Rus yetkililer, Suriye krizine çözüm için “Astana sürecini” başlatmıştı. İran da daha sonra Türkiye ve Rusya’ya katılarak üçüncü garantör ülke olmuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son iki günde yaptığı açıklamalarla Suriye’nin kuzeyine kara harekatı yapılacağı yönünde işaretler vermişti. Erdoğan, bugün AKP’nin TBMM Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada bu harekattaki hedef yerlerini Tel Rıfat, Menbiç ve Ayn el Arab olarak sıralamıştı.

Rus müzakereci Lavrentyev, “Umarız sözlerimiz Ankara tarafından duyulur ve çatışmaya başka bir çözüm yolu bulunur” dedi.

Lavrentyev, ABD’nin Suriye’nin kuzeyinde yıkıcı bir yol izlediğini belirtti ve Kürt sorununu çözmenin bölgede durumu istikrara kavuşturmanın önemli bir unsuru olacağını kaydetti.

Lavrentyev ayrıca, “Kürtler ABD’nin esiri. ABD’nin varlığı olmasaydı Kürt sorunu eminim ki çok çabuk çözülürdü” diye konuştu.

ABD, Suriye’de IŞİD’le mücadele için Kürt YPG milislerinin liderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile işbirliği yapıyor. Bu durum Türkiye ile önemli anlaşmazlıklara yol açıyor.

Rusya, Türkiye ve İran, Kazakistan’daki müzakerelerin ardından yayınladıkları ortak bildiride ayrılıkçıların Suriye’nin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü baltalama, komşu ülkelerin ulusal güvenliklerini sınır ötesi saldırılar ya da sızma yoluyla tehdit etme gibi planlarına karşı daha fazla direnme sözü verdi.

Lavrentyev tarafların Çin’i Astana görüşmelerine gözlemci olarak dahil etme fikrini görüştüğünü bildirdi. İran öneriyi desteklerken, Türkiye hala değerlendirme aşamasında.

VOA tarafından geçilen Rusya’dan Kapsamlı Harekattan Kaçınma Çağrısı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Rusya’dan Kapsamlı Harekattan Kaçınma Çağrısı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Rusya’dan Kapsamlı Harekattan Kaçınma Çağrısı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.