Rusya’dan Azerbaycan Ermenistan Sınırına Asker

Rusya’dan Azerbaycan Ermenistan Sınırına Asker

ABONE OL
20:49 - 18/01/2023 20:49
Rusya’dan Azerbaycan Ermenistan Sınırına Asker
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki gerginlikleri yatıştırmak için iki ülke arasındaki sınıra asker göndermeye hazır olduklarını ancak Erivan’ın şimdiye kadarki sert tavrının bunu önlediğini söyledi.

Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki gerginlik, son haftalarda Ermenistan’dan tartışmalı Dağlık Karabağ bölgesine doğrudan uzanan tek yolun kapalı olması nedeniyle tırmanmıştı.

Lavrov, Rusya’nın Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü çerçevesinde Azerbaycan-Ermenistan sınırına bir misyon göndermeye hala hazır olduğunu söyledi. Ermenistan, Moskova liderliğinde oluşturulan örgütün bir üyesi ama Azerbaycan üye değil.

Ancak Erivan’ın Azerbaycan’ın tavrının kınanmasıyla ilgili daha önceki ısrarı, Rusya’nın bölgeye asker göndermesini engelledi.

Lavrov, bugünkü basın toplantısında, “Ermenistan’daki durumla ilgili zorluklar oldu. Ermeni dostlarımız, bölgede istikrar sağlanması için Azerbaycan’la olan sınıra Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü misyonu gönderme ihtiyacına direndi” dedi.

Lavrov, “Misyonun parametreleri üzerinde anlaştık ancak bunu kabul etmek mümkün olmadı çünkü Ermenistan, hazırlanan belgeye Azerbaycan’ın sert bir dille kınanmasının da eklenmesi üzerinde ısrarcı oldu” şeklinde konuştu.

Ermenistan’ın müttefiki olan Rusya, Azerbaycan’la da iyi ilişkiler yürütmeyi amaçlıyor.

Son anlaşmazlık, Ermenistan’ı Dağlık Karabağ’a bağlayan Laçin Koridoru’nun kapalı olması üzerine çıktı. Uluslararası arenada Azerbaycan’ın bir parçası olarak kabul edilen Dağlık Karabağ, nüfusunun çoğunluğu olan etnik Ermeniler tarafından kontrol ediliyor.

Çevreci aktivistler olduklarını öne süren Azeriler, Laçin Koridoru’nu bir aydan uzun süredir Ermenistan’ın yasadışı madencilik faaliyetleriyle ilgili anlaşmazlık nedeniyle bloke ediyor. Erivan, bu kişilerin Azerbaycan hükümetinin desteğini alan kışkırtıcılar olduğunu kaydediyor.

Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki bu çıkmaz, Rusya’nın arka bahçesindeki anlaşmazlıkları yatıştırma becerisinin bir sınavı olarak görülüyor.

Ermeni yetkililer, Moskova’nın barış gücünü Laçin Koridoru’ndaki engelin kaldırılması için kullanmayı reddetmesi karşısında giderek daha çok öfkelendi. Moskova ise Ermenistan’ın bir anlaşma sağlamak için Avrupa Birliği’nin aracılığına başvurma girişimlerini eleştirdi.

Lavrov, bugünkü açıklamasında, “Müttefik olmamıza rağmen Ermenistan Avrupa Birliği’yle müzakere yapmayı tercih ediyor” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı, Bakü’nün onayı olmadan bölgede Avrupa Birliği’nin herhangi bir şekilde varlığının sonuç vermeyeceğini sözlerine ekledi.

VOA tarafından geçilen Rusya’dan Azerbaycan Ermenistan Sınırına Asker haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Rusya’dan Azerbaycan Ermenistan Sınırına Asker haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Rusya’dan Azerbaycan Ermenistan Sınırına Asker haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.