Rusya’da LGBT Propagandası Yasası

Rusya’da LGBT Propagandası Yasası

ABONE OL
16:18 - 24/11/2022 16:18
Rusya’da LGBT Propagandası Yasası
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Rusya parlamentosu çocuklara “LGBT propagandasını” teşvik etme yasağını her yaşı kapsayacak şekilde genişleten taslağın üçüncü ve nihai değerlendirmesini kabul etti.

Yasa tasarısı kapsamında eşcinselliğe özendirmek olarak algılanan çevrimiçi, filmlerdeki, kitaplardaki, reklamlardaki ya da toplum içindeki durum ya da eylemler ağır para cezasına çarptırılabilecek.

Ceza bireyler için 400 bin ruble (6 bin 600 dolar) ile kurumlar için 5 milyon ruble (82 bin 100 dolar). Yabancılar ise 15 gün hapis cezasına çarptırılıp, ülkeden sınırdışı edilebilecek.

Tasarıyı eleştirenler bunun Rusya’daki cinsel azınlıkları daha fazla bastırma ve aşağılama amacını taşıdığı görüşünde. Rusya’da yetkililer mevcut yasalarla eşcinsel yürüyüşlerini engelliyor ve eşcinsel hakları savunucularını gözaltına alıyor.

Milletvekilleri, “Batı’nın teşvik ettiği, çürümekte olan değerlere karşı” ahlakı savunduklarını iddia ediyor. Ancak insan hakları grupları, bu gibi yasaların lezbiyen, gey, biseksüel ve trans bireyler (LGBT) gibi azınlıkların kamusal alanda temsilini yasaklamak için çıkartıldığı görüşünde.

Yasa tasarısının mimarlarından Aleksander Khinstein geçen ay yaptığı açıklamada, “LGBT günümüzde süregelen karma savaşın bir unsurudur. Değerlerimizi, toplumumuzu ve çocuklarımızı bundan korumalıyız” demişti.

Yasal yardım sunan LGBT ağı, tasarıyı “saçma” olarak değerlendirdi ve amacının LGBT toplumunu dışlamak ve aşağılamak olduğunu söyledi.

Video paylaşım platformu TikTok, Rusya’da geçen ay LGBT temalı videoları teşvik ettiği gerekçesiyle 3 milyon ruble cezaya çarptırılmıştı. Rusya’nın basın denetleme kurulu da tüm yayınevlerinden LGBT propagandası içeren kitapları piyasadan geri çekmelerini istedi.

Tasarının parlamentonun üst kanadında onaylanması ve yürürlüğe girmeden önce Cumhurbaşkanı Vladimir Putin tarafından imzalanması gerekiyor.

VOA tarafından geçilen Rusya’da LGBT Propagandası Yasası haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Rusya’da LGBT Propagandası Yasası haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Rusya’da LGBT Propagandası Yasası haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.