Rusya’da ‘LGBT Propagandası’ Yasağının Kapsamı Genişletiliyor

Rusya’da ‘LGBT Propagandası’ Yasağının Kapsamı Genişletiliyor

ABONE OL
22:23 - 27/10/2022 22:23
Rusya’da ‘LGBT Propagandası’ Yasağının Kapsamı Genişletiliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Rusya’da LGBT propagandasını yasaklayan yasanın kapsamını genişleten tasarı Meclis’in alt kanadı Duma’da onaylandı.

Ülkede, 2013 yılından bu yana yürülükte olan yasaya göre, çocukları teşvik edici şekilde LGBT propagandası yapmak suç unsuru sayılıyor. Duma’da yeni onaylanan düzenlemeye göreyse, filmlerde, kitaplarda, reklamlarda, internet ortamında ya da diğer halka açık platformlarda LGBT propagandası sayılabilecek eylemlerde bulunmak da artık suç sayılabilecek. Bu suçun para cezasıysa kişilerde 6 bin 500 dolar, kurumlarda ise 70 milyon dolara kadar çıkabilecek.

‘LGBT propagandası suçundan’ hüküm giyen yabancı uyruklular yeni düzenleme kapsamında Rusya’dan sınırdışı edilebilecek.

Tasarıyı destekleyen milletvekilleri, “Batı’nın dayattığı, Rusya’ya uymayan değerler karşısında” ülkenin değerlerini koruma çabasında olduklarını savunuyor. Ancak bu adıma karşı çıkan hak savunucuları, sözkonusu yasağın LGBT bireylerin toplum hayatından dışlanması amacıyla tasarlandığı görüşünde.

Tasarının başlıca öncülerinden milletvekili Aleksander Khinshtein, geçen hafta yaptığı açıklamada, mevcut yasanın kapsamının genişletilmesiyle beraber sansürün devreye gireceği yönündeki eleştirileri reddederek, “LGBT’ye bir olgu olarak referans verilmesini yasaklamıyoruz. Propagandayı yasaklıyoruz” demişti.

Khinshtein ayrıca, “LGBT bugün bir hibrid savaş unsuru ve bu hibrid savaşta değerlerimizi, toplumumuzu ve çocuklarımızı korumak zorundayız” ifadelerini kullandı.

LGBT toplumuna yasal danışmanlık ve yardım hizmeti sunan LGBT Network adlı kuruluştan yapılan açıklamada ise, sözkonusu yasa tasarısı, LGBT toplumunun “rencide edilip dışlanmasına yönelik tuhaf bir girişim” olarak nitelendirildi. Açılamada, “Milletvekilleri, yetişkinlerin, yani erişkin nüfusun, ne söyleyip, izleyip, okuyacakları konusunda seçim yapma pozisyonunda olmadığını ima ediyor” ifadeleri yer aldı.

Video paylaşımı uygulaması TikTok, mevcut ‘LGBT propagandası yasağını’ ihlal ettiği gerekçesiyle Rusya’da yaklaşık 50 bin dolar (3 milyon ruble) para cezası aldı. Ülkedeki tüm yayınevlerineyse, sözkonusu yasayı ihlal eder nitelikteki kitapları raflardan kaldırma çağrısı yapıldı.

VOA tarafından geçilen Rusya’da ‘LGBT Propagandası’ Yasağının Kapsamı Genişletiliyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Rusya’da ‘LGBT Propagandası’ Yasağının Kapsamı Genişletiliyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Rusya’da ‘LGBT Propagandası’ Yasağının Kapsamı Genişletiliyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.