Rusya Soledar’ı Ele Geçirdiğini İddia Etti

Rusya Soledar’ı Ele Geçirdiğini İddia Etti

ABONE OL
22:18 - 13/01/2023 22:18
Rusya Soledar’ı Ele Geçirdiğini İddia Etti
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Rusya Ukrayna’nın doğusundaki maden kasabası Soledar’ı ele geçirdiğini öne sürdü. Soledar’ın Rusya kontroluna geçmesi, Moskova’nın 24 Şubat 2022’de başlayan savaştaki ilk büyük başarısı anlamına geliyor.

Rusya Savunma Bakanlığı ağır bombardıman ve yoğun çatışmaların yaşandığı kentin dün akşam ele geçirildiğini açıkladı.

Açıklamada, bunun Ukrayna’nın güneybatısındaki Bahmut kentine giden tedarik yollarını kesmeye ve burada kalan Ukrayna güçlerini köşeye sıkıştırmaya yardım edeceği belirtildi.

Reuters haber ajansı henüz iddiayı bağımsız olarak doğrulayamadı. Ukrayna da bugün erken saatlerde yaptığı açıklamada zor bir gecenin ardından askerlerin Soledar’da direnişi sürdürdüğünü bildirmişti. Soledar’daki çatışmalar Ukrayna savaşının en kanlı çatışmaları oldu.

Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Soledar’ın ele geçirilmesinin havadan ve karadan yapılan bombardımanlarla, füze ve topçu atışıyla mümkün olduğu belirtildi.

Açıklamada, Soledar’ın ele geçirilmesinde Putin’in müttefiki Yevgeni Prigozhin’in liderliğindeki paralı asker grubu Wagner’in rolünden söz edilmedi.

Prigozhin bu hafta başında yaptığı bir açıklamada, Soledar’ın düştüğünü ve buradaki mücadelenin büyük ölçüde kendi grubu tarafından yürütüldüğünü bildirmişti.

Doğrulanması durumunda kasabanın ele geçirilmesi Temmuz ayından bu yana savaştaki Rus ordusunun ilk önemli başarısı olacak.

Soledar’ın alındığı haberi Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov’un Ukrayna’daki savaşın doğrudan başına getirilmesinin ardından geldi. Bazı uzmanlar bunun Prigozhin’e darbe olacağı, diğerleri ise savaşın kötü gitmesi durumunda düşüşün Gerasimov’a atfedilmesine yol açacağı görüşünde.

Soledar savaşında her iki taraf da ağır kayıplar verdi.

Rusya için Soledar, Bahmut’u ele geçirmek için aşması gereken engellerden biri. Bahmut, Soledar’ın 10 kilometre güneybatısında yer alıyor. Bahmut’u almak, Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesinin tamamını ele geçirme amacına bir adım daha yaklaşmak anlamına geliyor.

Büyük tuz madenlerinin bulunduğu Soledar, ticari değere sahip bir kasaba. Soledar aynı zamanda silahları ve cephaneyi Ukrayna füzelerinin menzili dışında tutmak için depo olarak da kullanılabilecek bir konuma sahip.

Ukrayna, Rusya’nın bombardımanlarla tahrip edilmiş olan Soledar için anlamsız bir savaş vermek amacıyla bölgeye çok sayıda asker gönderdiğini kaydediyor.

Amerikalı yetkililer, Rusya’nın Soledar’da, hatta Rusya’nın şimdiye kadar uzak tutulduğu, Soledar’ın 10 katı büyüklüğündeki Bahmut’ta zafer elde etmesinin, savaşın genel gidişatı açısından fazla anlam taşımayacağını söyledi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Beyaz Saray’da gazetecilere, ”Hem Bahmut hem de Soledar Rusya’nın eline geçerse bu durum, savaşın kendisi üzerinde stratejik bir etki oluşturmayacak. Ukraynalılar’ı kesinlikle durdurmayacak ya da yavaşlatmayacak” şeklinde konuştu.

VOA tarafından geçilen Rusya Soledar’ı Ele Geçirdiğini İddia Etti haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Rusya Soledar’ı Ele Geçirdiğini İddia Etti haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Rusya Soledar’ı Ele Geçirdiğini İddia Etti haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.