Rusya Hür Avrupa Radyosu’nun Banka Hesaplarını Dondurdu 

Rusya Hür Avrupa Radyosu’nun Banka Hesaplarını Dondurdu 

ABONE OL
22:14 - 14/05/2021 22:14
Rusya Hür Avrupa Radyosu’nun Banka Hesaplarını Dondurdu 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Rusya, Amerika’nın Sesi’nin (VOA) de bağlı olduğu federal basın kuruluşu Amerika Küresel Medya Dairesi (USAGM) bünyesindeki Hür Avrupa Radyosu’nun (RFE/RL) Moskova’daki banka hesaplarını dondurdu. Karar, Rusya’nın Hür Avrupa Radyosu’na “yabancı devlet kuruluşu” yasasını ihlal ettiği gerekçesiyle art arda verdiği para cezalarından sonra alındı.

Rusya, Hür Avrupa Radyosu’nu “yabancı devlet kuruluşu”na ait basın organı olarak sınıflandırıyor. Rus icra memurları Cuma erken saatlerde Hür Avrupa Radyosu’nun Moskova bürosunda envanter sayımı yaptı ve “yabancı devlet kuruluşu” yasasını ihlalleri için uygulanan para cezalarının ödenmemesi üzerine bu adımın atıldığını bildirdi.

Hür Avrupa Radyosu Başkanı: “Sesimizi kısamayacaklar”

Amerikan federal basın kuruluşu Amerika Küresel Medya Dairesi (USAGM) tarafından yapılan açıklamada, Rus icra memurlarının Cuma sabahı erken saatlerde ödenmeyen para cezaları nedeniyle işlem başlatılacağı bilgisini Hür Avrupa Radyosu’na ilettiği bildirildi. USAGM, bu adımın Rus hükümetinin radyoyu Rusya’dan uzaklaştırmak için yürüttüğü kampanyanın tırmandırılması anlamına geldiğini kaydetti. Hür Avrupa Radyosu Başkanı Jamie Fly, Kremlin’in bağımsız medyaya yönelik baskıcı çabalarını yoğunlaştırmasını eleştirdi, Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın “yabancı devlet kuruluşu” etiketi yasalarının “gerçek hür toplum” içindeki “medyada çoğulculuk” ilkesinin bir yansıması olduğu şeklindeki iddiasına karşı çıktı.

“Rusya’daki Hür Avrupa Radyosu bünyesinde görev yapan gazeteciler yurtsever Rus vatandaşlarıdır, Amerikan değil” diyen Fry, bu gazetecilerin Rus kamuoyunun ‘yalanlara alışmaması ve hayatı yalanlar içinde yaşamaması’ için bağımsız haber ve veri akışı sağladığını kaydetti. “Hür Avrupa Radyosu, Kremlin’in rahatsızlık verici gerçekleri sansürlemek için bulunduğu umutsuz girişimlerle mücadele etmeyi sürdürecek” diyen Fry, “Rus dinleyicileri yalnız bırakmayacaklarını ve bu zalim taktikler karşısında seslerinin kısılmayacağını” vurguladı.

USAGM açıklamasına göre Rus hükümeti, “yabancı devlet kuruluşu” yasası bahanesiyle Rusya’daki son bağımsız medya organlarından birini daha hedef alıyor. Hür Avrupa Radyosu, Rusya’da editoryal bağımsızlığı savunmak için çok yüksek miktarlarda para cezalarıyla karşı karşıya bırakılıyor. Hür Avrupa Radyosu’yla çalışan gazeteciler Rus hükümeti tarafından yabancı unsur olarak damgalanma riski alıyor. USAGM’e göre Rusya Adalet Bakanlığı, son iki hafta içinde, merkezi Letonya’da bulunan online basın kuruluşu Meduza’yı, merkezi Moskova’da bulunan yolsuzluk karşıtı medya kuruluşu PASMI’yi ve Hollanda’da kurulan VTimes.io’yu “yabancı devlet kuruluşu” kategorisine aldı. Bu adım, bu yayın kuruluşlarının hayatta kalıp-kalamayacağını ve Rusya’da bağımsız medyadan söz edilip-edilemeyeceğini tartışmaya açtı.

Rusya’da medyanın faaliyetlerini düzenleyen kurum olan Roskomnadzor, Hür Avrupa Radyosu’na yabancı devlet kuruluşu yasasını çiğnediği gerekçesiyle 520 kez ceza kesti. Bu cezaların toplamı 2 milyon 400 bin dolar ediyor. Rus mahkemeleriyse Hür Avrupa Radyosu’nun temyiz başvurularını reddetti.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya’da hür basına yönelik giderek büyüyen tehditlere karşı ses çıkarmaya devam ediyor. Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 7 Mayıs’ta Hür Avrupa Radyosu’na verdiği söyleşide, Rusya’nın bağımsız basına uyguladığı baskıları kınadı, bu baskıların Kremlin’in zayıflığının bir işareti olduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Jalina Porter da Cuma günü günlük basın brifinginde konuyla ilgili açıklama yaptı.

Washington’un Moskova’nın attığı bu adımdan derin rahatsızlık duyduğunu ifade eden Porter, “Bu olay, Rusya’nın bağımsız medyayı baskı altına alma ve Rus halkını tarafsız haberlere erişimden mahrum bırakmaya yönelik yeni bir girişimi. RFE/RL’yi ve bağlı kuruluşlarını sarsılmaz biçimde desteklemeye ve basın mensupları için de dahil olmak üzere ifade özgürlüğünü savunmaya devam ediyoruz” dedi.

VOA tarafından geçilen Rusya Hür Avrupa Radyosu’nun Banka Hesaplarını Dondurdu  haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Rusya Hür Avrupa Radyosu’nun Banka Hesaplarını Dondurdu  haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Rusya Hür Avrupa Radyosu’nun Banka Hesaplarını Dondurdu  haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.