”Rusya Gizli Siyasi Etki Kampanyası Yürütüyor”

”Rusya Gizli Siyasi Etki Kampanyası Yürütüyor”

ABONE OL
11:02 - 14/09/2022 11:02
”Rusya Gizli Siyasi Etki Kampanyası Yürütüyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Biden yönetiminden üst düzey bir yetkili, bugün yaptığı açıklamada, ABD’nin Rusya’nın Ukrayna savaşı nedeniyle uygulanan uluslararası yaptırımları baltalamak ve Moskova’nın yurtdışındaki etkisini sürdürmek için önümüzdeki aylarda giderek artan şekilde gizli siyasi finansmana yönelmesini beklediğini belirtti.

Yetkili, gazetecilere telefonda, Rusya’nın diğer ülkeleri siyasi olarak etkileme çabaları hakkında ABD istihbarat birimlerinin değerlendirmesiyle ilgili bilgi verdi. İstihbarat birimleri, Rusya’nın 2014’ten bu yana iki düzine ülkeden yabancı siyasi partilere ve siyasetçilere 300 milyon dolar transfer ettiğini öğrendi.

Yetkili, aşırı sağcı siyasi partileri desteklemek için düşünce kuruluşlarına kaynak sağlanmasını da içeren bu çabaların ”demokrasileri içeriden manipüle etme” girişimi olduğunu söyledi.

”Sanıyoruz ki bu buzdağının sadece görünen kısmı” diyen yetkili ”Müttefik ve ortaklarla temas kurarak bu tehdit hakkında daha fazla bilgi edinmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

Yetkili, Rusya’nın etkilemeye çalıştığı ülkeler arasında hangilerinin olduğunu açıklamadı ya da gizli finansman iddiası konusunda delil ortaya koymadı.

Washington’daki Rusya Büyükelçiliği de henüz konuyla ilgili yorum yapmadı.

Washington, Rusya’nın üstü kapalı etkileme araçlarına önümüzdeki aylarda daha fazla ihtiyaç duyacağı gerekçesiyle bazı bilgilerin gizliliğini kaldırma kararı aldı.

Başkan Joe Biden yönetimi, Rusya 24 Şubat’taki işgaline başlamadan önce de askerlerini Ukrayna sınırında konuşlandırdığı istihbaratının gizliliğini benzer şekilde kaldırmıştı.

Yetkili gizli bilgilerin, Moskova’nın etkisini geri püskürtmek için yardım edebilecek ülkelerle de paylaşıldığını belirtti.

Reuters’a konuşan yetkili ”Bu yabancı parti ve adaylara haber veriyoruz, eğer gizlice Rus parasını kabul ederlerse bunu ifşa edebiliriz ve edeceğiz” dedi.

VOA tarafından geçilen ”Rusya Gizli Siyasi Etki Kampanyası Yürütüyor” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ”Rusya Gizli Siyasi Etki Kampanyası Yürütüyor” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ”Rusya Gizli Siyasi Etki Kampanyası Yürütüyor” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.