“Rus Wagner Grubu askeri ekipmanı Mali üzerinden sevk etmeye çalışıyor”

“Rus Wagner Grubu askeri ekipmanı Mali üzerinden sevk etmeye çalışıyor”

ABONE OL
22:42 - 24/05/2023 22:42
“Rus Wagner Grubu askeri ekipmanı Mali üzerinden sevk etmeye çalışıyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Dışişleri Bakanlığı Rusya’nın paralı asker grubu Wagner’in Ukrayna’da kullanılmak üzere askeri ekipman alma çabalarını gizlemeye çalıştığını ve Rusya’nın Ukrayna işgaline destek amacıyla bu alımları Mali üzerinden sevk etmeye çalıştığı konusunda bilgilendirildiğini belirtti.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller dün düzenlediği basın toplantısında, Wagner’in etkili olduğu üçüncü ülkeler üzerinden ilerleyerek askeri ekipman alımını gizlemeye çalıştığını düşündüklerini ve Wagner’in bu işlemler için sahte belge kullanmaya niyetli olduğu konusunda bilgilendirildiklerini söyledi.

Sözcü, Wagner’in yabancı tedarikçilerden askeri sistem alma girişiminde bulunduğuna ve bu silahları Mali üzerinden sevki etme çabası içinde olduğuna ilişkin göstergelerin bulunduğunu kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, henüz bu silah alımlarının gerçekleştiğine ilişkin bir işaret görmediklerini; ancak durumu yakından takip ettiklerini belirtti.

Sözcü, Wagner’in askeri operasyonlarını destekleyen çok sayıda kişi ve kuruma da yaptırım getirdiklerini hatırlattı.

Rusya yalanladı, Mali’den açıklama yok

Mali hükümetindense henüz konuya ilişkin bir açıklama gelmedi. Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova ise bugünkü basın toplantısında ABD’nin iddialarının ‘uydurma’ olduğunu iddia etti.

Başında Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’e yakın işadamı Yevgeni Prigojin’in bulunduğu Wagner Grubu, Bahmut dahil Ukrayna’da çatışmaların yoğun olduğu bölgelerde sahada Rus askerleri safında çatıştı.

Batılı ülkeler 2021 yılından bu yana Wagner’in Mali’deki faaliyetlerine ilişkin kaygılarını gündeme getiriyor.

2021 yılında liderlerin darbeyle yönetimi ele geçirdiği Batı Afrika ülkesi Mali ve Rusya, ülkede bulunan Rus güçlerinin paralı asker olmadığını; Rusya’dan satın alınan ekipman konusunda Mali askerlerine eğitim desteği veren birimler olduğunu savunmuştu.

Bu haberde Reuters’tan alıntılar yapılmıştır.

VOA tarafından geçilen “Rus Wagner Grubu askeri ekipmanı Mali üzerinden sevk etmeye çalışıyor” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Rus Wagner Grubu askeri ekipmanı Mali üzerinden sevk etmeye çalışıyor” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Rus Wagner Grubu askeri ekipmanı Mali üzerinden sevk etmeye çalışıyor” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.