Rus Vatandaşı Olan Snowden Pasaportunu Aldı

Rus Vatandaşı Olan Snowden Pasaportunu Aldı

ABONE OL
20:03 - 02/12/2022 20:03
Rus Vatandaşı Olan Snowden Pasaportunu Aldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Amerika’nın yurtiçi ve uluslararası izleme operasyonlarıyla ilgili geniş kapsamlı gizli belgeleri 9 yıl önce sızdıran ABD Ulusal Güvenlik Dairesi eski çalışanı Edward Snowden, vatandaşlık yemini ederek Rus pasaportu aldı.

Snowden’ın avukatı Anatoly Kucherena, Rus devlet haber ajansı TASS’a “Evet, pasaportunu aldı, yemin etti” dedi. 39 yaşındaki Snowden, konuyla ilgili henüz açıklama yapmadı.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Eylül ayında ABD ve müttefiklerinin kapsamlı gizli dinleme faaliyetlerini ortaya çıkaran gizli dosyaları sızdırdıktan sonra ABD’den kaçan Snowden’a Rus vatandaşlığı vermişti.

Snowden’ı savunanlar, ABD casusluğunun boyutlarını ifşa ettiği için onu modern zamanların muhalifi olarak görüyor. Muhalifleriyse, Snowden’ın Batılı casusların düşman devletleri ve militanları dinlemek için kullandıkları gizli yöntemleri ifşa ederek, bazı hayatları tehlikeye atan bir hain olduğunu söylüyor.

Geçmişte kendisi de Rus istihbaratına liderlik yapmış olan Putin, 2017’de yaptığı açıklamada Rusya’daki yaşantısını dikkat çekmeden sürdüren Snowden’ın, ABD’nin sırlarını sızdırma konusunda hatalı olduğunu ancak vatan haini olmadığını söylemişti.

2020’de kalıcı oturma izni verilmişti

Rusya 2020’de Snowden’a kalıcı oturma izni vermiş ve böylece Rus vatandaşlığına giden yolu açmıştı.

Aynı yıl ABD’de temyiz mahkemesi Snowden’ın ifşa ettiği programın yasadışı olduğu hükmüne varmış ve bu programı savunan istihbarat liderlerinin doğruyu söylemediğine kanaat getirmişti.

Avukatı Kucherena, Snowden’ın 2020 yılında bir erkek çocuk sahibi olduğu eşi Lindsay Mills’in de vatandaşlık başvurusunda bulunacağını belirtmişti.

VOA tarafından geçilen Rus Vatandaşı Olan Snowden Pasaportunu Aldı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Rus Vatandaşı Olan Snowden Pasaportunu Aldı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Rus Vatandaşı Olan Snowden Pasaportunu Aldı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.