“Rus Halkının Yarısından Fazlası Seferberliğe Tepkili”

“Rus Halkının Yarısından Fazlası Seferberliğe Tepkili”

ABONE OL
23:20 - 29/09/2022 23:20
“Rus Halkının Yarısından Fazlası Seferberliğe Tepkili”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in, işgal ettiği Ukrayna’daki savaş nedeniyle kısmi seferberlik ilan etmesine tepkiler devam ediyor. Kararın ardından yapılan bağımsız bir anketin sonuçları, Rusya’da halkın yarısından fazlasının seferberlik nedeniyle “endişeli ya da öfkeli” olduğunu ortaya koydu.

Putin, kısmi seferberlik kararını 21 Eylül’de açıkladı. Bağımsız araştırma kuruluşu Levada Merkezi’nin 22-28 Eylül tarihleri arasında yaptığı ankete katılan Ruslar’ın sadece yüzde 23’ü seferberlik kararıyla “gurur duyduklarını” ifade etti. Yüzde 47’si “endişe ve korku” hissettiklerini belirtirken, yüzde 13’ü karar karşısında “öfke duyduklarını” söyledi.

Ülkenin 50 bölgesinde 18 yaşın üzerindeki yetişkinler üzerinde yapılan ankete 1631 katılımcı dahil oldu.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, seferberliğin, daha önce asker eğitimi almış olan 300 bin erkeği kapsadığını açıkladı ancak bazı hükümet yetkilileri ve Kremlin yanlıları dahil birçok kişi asker olarak görev başına çağrılabileceklerin sayısının yüksek olduğu görüşünde. Bu durum sonucunda, göreve “çok sayıda uygunsuz ya da yetersiz” kişilerin çağrılacağı yorumları da gündemde.

Kısmi seferberlik ilanı sonrası birçok kentte savaş ve seferberlik karşıtı protestolar patlak verirken, binlerce kişi ülkeyi hem kara hem hava yoluyla terketmeye başladı.

Diğer taraftan, Kremlin, kararın ardından, “hata sonucu” askere çağrılanlar olduğunu, bunlarla ilgili işlemlerin yerel yönetimler ve Savunma Bakanlığı tarafından geri çekildiğini açıkladı.

Polonya ve Baltık ülkelerinden sonra Finlandiya da kara sınırını Rus turistlere kapattı

Seferberlik kararının hemen ardından Rusya’dan komşu ülkelere akın başladı. Binlerce kişi Baltık ülkeleri, Polonya ve Finlandiya sınırlarında uzun kuyruklar oluşturdu. Seferberlik kararının açıklanmasından sonra haftasonu 17 bin Rus’un kara sınırından geçmesine izin veren Finlandiya, sınırı kapatma kararı aldı.

Basın toplantısında konuşan Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, kararın alınmasıyla ilgili olarak Ukrayna ve diğer komşu ülkelerin yetkilileriyle görüştüklerini belirtti ve “Rus vatandaşların Finlandiya’ya turistik amaçlı girmesi, Finlandiya’nın uluslararası ilişkilerini tehlike altına sokuyor” dedi.

Haavisto’nun açıklamasına göre, Finlandiya’ya aile ziyareti ya da çalışma ve eğitim amaçlı giriş yapmak isteyen Ruslar’a izin verilecek ancak turist vizesi talepleri reddedilecek.

Rusya’dan AB üyesi ülkelere uçuşlar daha önce durdurulmuştu ancak karayolu ve raylı hat seferleriyle seyahat Ruslar için hala mümkündü. AB yetkilileri, geçen haftalarda, Rusya vatandaşlarına Schengen vizelerinde de kısıtlama getirme kararı aldı.

VOA tarafından geçilen “Rus Halkının Yarısından Fazlası Seferberliğe Tepkili” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Rus Halkının Yarısından Fazlası Seferberliğe Tepkili” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Rus Halkının Yarısından Fazlası Seferberliğe Tepkili” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.