“Rus Güçleri Sandıklarla Kapı Kapı Dolaşıyor”

“Rus Güçleri Sandıklarla Kapı Kapı Dolaşıyor”

ABONE OL
22:35 - 26/09/2022 22:35
“Rus Güçleri Sandıklarla Kapı Kapı Dolaşıyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Ukrayna’da, Rusya’nın işgal ettiği 4 bölgede devam eden referandumda oy verme işlemi sürüyor.

Batı yarın sonlanması beklenen referandumun, Moskova’nın bu bölgeleri ilhak etmek için bahane olarak kullanacağı uyarısında bulunurken, Kiev yönetimi ise Rusya’nın zorla insanlara oy kullandırdığına dikkat çekiyor.

Rusya’nın parçası olup olmamak için Herson, Zaporijya, Donetsk ve Luhansk’da yapılan referandumla ilgili açıklama yapan Ukrayna’nın Luhansk bölgesi valisi Serhiy Gayday, Rus destekli yetkililerin güvenlik görevlilerinin eşliğinde kapı kapı dolaşarak insanları oy vermeye zorladığını söyledi.

Gayday, “doğru oy kullanmayan ya da oy kullanmayı reddeden vatandaşların isimlerinin silindiğini” dile getirdi.

Ukraynalı vali, “Bir kadın elinde karaoke mikrofonuna benzeyen bir şeyle sokakta yürüyor ve herkese referanduma katılmalarını söylüyor. İşgal güçlerinin temsilcileri ellerinde oy sandıklarıyla apartman apartman dolaşıyor. Bu gizli bir oylama değil mi?” diye konuştu.

Referandum, Rusya’nın binlerce kişinin ölümüne, milyonlarcasının yerinden edilmesine ve küresel ekonominin zarar görmesine neden olan bir savaşı başlatmasından 7 ay sonra, Ukrayna’nın bu ay bir karşı saldırıyla geniş toprak parçalarını geri almasının ardından yapılıyor.

Kırım’ın ilhakı gibi

Ukrayna hükümeti, Rusya’nın referandum sonuçlarını halkın desteğinin bir işareti olarak göstermeyi ve daha sonra 2014’te Kırım’ı ele geçirmesine benzer şekilde, uluslararası toplumun tanımadığı ilhak için bir bahane olarak kullanmayı amaçladığını bildiriyor.

Rusya, Kırım’ı ilhak ettiği 2014’te yapılan referandumda bölgedeki halkın yüzde 96,7’sinin bağımsızlığı desteklediğini iddia etmişti.
Ancak daha sonra Rusya İnsan Hakları Konseyi’nden sızan bir rapora göre, Kırım’da sadece yüzde 30’luk bir kesimin referandumda oy kullandığı ve bu oranın da sadece yarısının bağımsızlığı desteklediği ortaya çıkmıştı.

Rusya, 2014 yılında kısmen işgal ettiği Donbas bölgesini oluşturan Luhansk ve Donetsk’i halihazırda bağımsız devletler olarak görüyor.

“Putin’in kılıç sallamalarına aldırmayın”

Batı’dan ve Kiev yönetiminden ise referandumun geçersiz olduğuna ve Rusya’nın nükleer tehditlerinin ciddiye alınmaması gerektiğine ilişkin açıklamalar gelmeye devam ediyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski Rusya’nın Ukrayna’da işgal ettiği toprakları referandum yoluyla ilhak etmesi durumunda diplomatik müzakerelerin sona ereceğini söyledi.

ABD’nin Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan da dün yaptığı açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı nükleer silah kullanması halinde ABD’nin buna karşılık vereceğini ve bunun sonuçlarının Moskova için yıkıcı olacağını dile getirdi.

İngiltere Başbakanı Liz Truss ise dün CNN’de yayınlanan bir röportajında, “Putin’in kılıç sallamalarına ve sahte tehditlerine kulak asmamalıyız. Bunun yerine yapmamız gereken şey Rusya’ya yaptırım uygulamaya ve Ukraynalıları desteklemeye devam etmektir” dedi.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin geçen hafta yaptığı açıklamada kısmi seferberlik ilan etmiş ve Batı’yı Rusya’ya karşı nükleer şantaj yapmakla da suçlamıştı.

VOA tarafından geçilen “Rus Güçleri Sandıklarla Kapı Kapı Dolaşıyor” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Rus Güçleri Sandıklarla Kapı Kapı Dolaşıyor” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Rus Güçleri Sandıklarla Kapı Kapı Dolaşıyor” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.