Rus Füzesi Odesa’da Bir Apartmanı Vurdu

Rus Füzesi Odesa’da Bir Apartmanı Vurdu

ABONE OL
00:27 - 02/07/2022 00:27
Rus Füzesi Odesa’da Bir Apartmanı Vurdu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Rusya, Ukrayna’nın Karadeniz kıyısındaki Odesa liman kentine bugün füze saldırısı düzenledi. Ukraynalı yetkililer saldırıda en az 19 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. 152 kişinin yaşadığı apartmandan 42 kişi kurtarıldı. Rus askerleri bir gün önce yakındaki Yılan Adası’nda bulunan üslerini terk etmişti.

Saldırıda dokuz katlı bir apartmanın bir kısmı tamamen yıkıldı. Yakınındaki 14 katlı apartmanın da duvarları ve pencereleri zarar gördü. Komşu köy Serhiivka’dan ekipler enkaz kaldırma çalışmalarına yardım etmek için Odesa’ya gitti.

Ukraynalı yetkililer en az 16 kişinin füzenin isabet ettiği apartmanda hayatını kaybettiğini, biri çocuk diğer üç kişinin ise yakındaki tatil kampına isabet eden füzeler yüzünden öldüğünü bildirdi.

Bölge valisi Sovyetler Birliği dönemine ait bir füzenin Karadeniz istikametinden geldiğini bildirdi.

Rusya sivilleri hedef aldığını reddetti

Kremlin ise sivilleri hedef aldığını reddetti. Açıklamada ”Size Cumhurbaşkanımız’ın sözlerini hatırlatmak isterim, Rus Silahlı Kuvvetleri sivil hedefleri vurmaz” ifadeleri kullanıldı.

Saldırı, Rusya’nın Ukrayna’nın merkezindeki Kremençuk kentinde kalabalık bir alışveriş merkezini vurmasının ardından geldi. Kremençuk’taki saldırıda en az 19 kişi hayatını kaybetmişti.

”Moskova uzun menzilli saldırılarını arttırdı”

Kiev, Moskova’nın cepheden sivilleri hedef alan uzun menzilli saldırılarını son günlerde önemli şekilde arttırdığını söylüyor. Ukrayna bu saldırıların ”savaş suçu” olduğu görüşünde. Rusya ise askeri tesisleri hedef aldığını öne sürüyor.

Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından binlerce sivil hayatını kaybetti. Rusya saldırıyı ”özel asker operasyon” olarak nitelendirirken Batı ve Ukrayna bunu Rusya’nın ”gerekçesiz saldırganlığı” olarak görüyor.

Rusya dün askerlerini ıssız ancak stratejik olarak önem arz eden Yılan Adası’ndan çekmişti. Rusya savaşın ilk günlerinde ele geçirdiği bu noktayı Karadeniz’i kontrol etmek, Odesa ve diğer limanları kapatmak için kullanıyordu.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, dün akşam yayınladığı videolu mesajında Rusya’nın Yılan Adası’ndan çekilmesini ”stratejik bir zafer” olarak değerlendirdi.

Zelenski, ”Bu henüz bir güvenlik garantisi sağlamıyor. Henüz düşmanın geri dönmeyeceğini garanti etmiyor, ancak işgalcilerin eylemlerini önemli ölçüde kısıtlayacak. Adım adım onları denizimizden, topraklarımızdan ve hava sahamızdan püskürteceğiz” diye konuştu.

Zelenski ve milletvekilleri Odesa’da sabah saatlerinde düzenlenen saldırıda hayatını kaybedenleri anmak için bir dakika saygı duruşunda bulundu.

Rusya, Ukrayna’nın doğusundaki kara harekatında başarıya ulaşırken Ukrayna şehirlerine uzun menzilli füze saldırılarını da hızlandırdı. Moskova, güçlü saldırısıyla Kiev’i doğudaki iki ayrılıkçı eyaleti bırakmaya zorluyor.

Rusya Luhansk’ı ele geçirmeye çok yakın

Moskova, Severodonetsk kentini geçen hafta ele geçirmesinin ardından bu eyaletlerden biri olan Luhansk’ı ele geçirmeye çok yakın. Ukrayna’nın Luhansk’taki son kalesi ise Donets nehrinin karşı kıyısındaki Lisiçansk şehri. Ancak burası da Rusya’nın aralıksız topçu atışı nedeniyle kuşatma altına girmeye yakın görülüyor.

Vali Serhiy Hayday, Ruslar’ın Lisiçansk’a farklı istikametlerden ateş açtığını ve yaklaştığını söyledi.

Zelenski de yaptığı açıklamada işgalcilerin ateş üstünlüğünün devam ettiğini kaydetti ve ”Tüm kaynaklarını bizi vurmak için getirmişler” diye konuştu.

Doğudaki kayıplarının ardından Ukrayna’nın Yılan Adası’ndaki zaferi Kiev’e Karadeniz’de büyük bir başarı kazandırdı.

Ukrayna limanlarının kapatılması gıda krizini tetikliyor

Rusya, Karadeniz’i dünyanın en büyük tahıl ihracatçılarından Ukrayna’nın limanlarını kapatmak için kontrol altında tutuyordu.

Limanlara uygulanan blokaj, Ukrayna’nın ekonomisine zarar vermekle kalmıyor, küresel açlık krizi tehdidini de beraberinde getiriyor.

Moskova gıda krizindeki sorumluluğunu reddediyor ve krize Batı’nın Rusya’nın ihracatını hedef alan yaptırımlarının neden olduğunu öne sürüyor.

Ruslar’ın Yılan Adası’ndan çıkartılması Odesa limanının açılması için önemli bir adım olabilir ancak uzmanlar Rusya’nın kargo gemilerini Karadeniz’de tehdit etmeye devam edeceği görüşünde.

Ukrayna Tarım Bakanlığı, Cuma günü yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın tahıl ihracatının Haziran ayında yıllık yüzde 43 düşüşle 1,41 milyon tona indiğini belirtti.

Yine de verilere göre 30 Haziran’da sona eren 2021-22 sezonunda tahıl ihracatı 24 Şubat işgalinden önceki güçlü sevkiyatların etkisiyle yüzde 8,5 artarak 48,5 milyon tona yükseldi.

Ukrayna’nın tahıl ihracatı, ana sevkiyat güzergahı olan Karadeniz limanlarının büyük ölçüde kapatılmasının ardından savaşın başlangıcından bu yana düştü. Bu durum küresel gıda fiyatlarının artması ve Afrika ile Ortadoğu’da kıtlık kaygısına yol açıyor.

VOA tarafından geçilen Rus Füzesi Odesa’da Bir Apartmanı Vurdu haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Rus Füzesi Odesa’da Bir Apartmanı Vurdu haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Rus Füzesi Odesa’da Bir Apartmanı Vurdu haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.