Rus Doktorlar Zehirlendiği Öne Sürülen Navalny’yi Almanya’ya Göndermiyor

Rus Doktorlar Zehirlendiği Öne Sürülen Navalny’yi Almanya’ya Göndermiyor

ABONE OL
12:52 - 21/08/2020 12:52
Rus Doktorlar Zehirlendiği Öne Sürülen Navalny’yi Almanya’ya Göndermiyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırılan Rus muhalif siyasetçi Alexei Navalny’nin tedavisinin Almanya’da yapılmasına izin verilmedi.

Navalny’nin sözcüsü Kira Yarmysh, Navalny’nin tedavi altında olduğu Sibirya’daki Omsk Hastanesi’nin, hayati tehlikenin sürdüğünü ve 44 yaşındaki Rus muhalif siyasetçinin uçakla naklinin mümkün olmadığını bildirdiğini söyledi.

Sözcü, Navalny’yi almak için hastahaneye giden ailesinin kapıdan geri çevrildiğini de açıkladı. Rus siyasetçinin yattığı hastahenenin şef doktoru Alexander Murakhovsky, tedavinin devam ettiğini ve başka bir ülkeye naklinin mümkün olmadığını doğruladı.

Rus doktorların en iyi tedaviyi uygulayacakları konusunda herhangi bir kuşku duyulmamasını isteyen Murakhovsky, yapılan tahlillere göre Navalny’ın kanında herhangi bir toksik madde bulunmadığını da ifade etti. Bir başka doktor da, Navalny’nin zehirlendiğine dair herhangi bir bulguya ulaşılmadığını ve tedavisinin devam ettiğini öne sürdü. Hastahaneden daha önce yapılan bir açıklamada, hastanın zehirlenmesiyle ilgili teşhisin saptanabilmesi için 2 gün süreye ihtiyaç olduğu duyurulmuştu.

Navalny’nin nakline izin verilmemesi Berlin’de şaşkınlığa yol açtı. Diplomatik kaynaklar, Alman hükümetinin Navalyn’nin uçuşuna izin verilmesi için girişimlerinin sürdüğünü, bu nedenle ambulans uçağın Omsk’da bekletildiğini aktardı. Bu sabah Rusya’dan gelen karar öncesinde, son 24 saatte Almanya ve Rusya arasında çok hızlı bir diplomasi trafiği de yaşandı.

Navalny salı akşamı Tomsk kentinden başkent Moskova’ya uçtuğu esnada fenalaşıp Omsk kentinde hastaneye kaldırıldıktan sonra sözcüsü, uçağa binmeden çayına karıştırılan bir maddeyle zehirlendiği öne sürmüştü.

Dün öğleden sonra Fransa’da Cumhurbaşkanı Macron’la bir araya gelen Başbakan Merkel, Putin döneminin en geniş kapsamlı protestolarını 2011 ve 2012 yıllarında harekete geçeren isim olarak tanımlanan Navalny’nin Almanya’da tedavi edilmesi için girişimde bulunduğunu söyledi.

Navalny’ye gerekli tüm yardımı sunmaya hazır olduklarını ifade eden Merkel, siyesetçinin zehirlenmesinden sorumlu olanların bulunup, mahkeme önüne çıkarılması gerektiğini desöyledi. Macron da, “Navalny’nin başına gelenlerden son derece endişeliyiz ve üzüntülüyüz” ifadelerini kullandı.

Rus muhalif siyasetçi Alexei Navalny

Alman Dışişleri’nin Moskova’yla uçuşun hazırlığı için bağlantı kurduğu öğrenilirken, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, istenmesi halinde Navalny’nin ülke dışında tedavi görmesi için gereken düzenlemeleri yapmaya hazır olduklarını aktardı. Bunun ardından Berlin’de bir açıklama yapan, Rus muhaliflere desteğiyle bilinen Barış için Sinema Vakfı (Cinema for Peace Foundation) nakil için bir özel hava ambulansı kiralandığını duyurdu. Söz konusu uçak, dün gece Almanya’nın Nürnberg kentinden havalanarak, Navalny’yi almak için Tomsk şehrine ulaştı. Berlin’deki dünyaca ünlü Charite Kliniği, Navalny’nin tedavisi için hazırlıkların tamamlandığını bildirdi.

2011 yılında görevini kötüye kullandığı gerekçesiyle 7 yıl hapis cezasına çarptırılan, ülkenin eski başbakanlarından Julia Timoşenko da 2014’de serbest bırakıldıktan sonra Charite’de tedavi olmuştu. Bel fıtığı rahatsızlığı bulunan Ukraynalı kadın siyasetçi, özgürlüğüne kavuştuktan sonra Merkel tarafından tedavi görmesi için Almanya’ya davet edilmişti.

Rusya’da Devlet Başkanı Vladimir Putin karşıtı eylemleriyle tanınan ve Pussy Riot grubunun üyelerinden Piotr Verzilov da eski eşinin zehirlendiği iddiaları sonrasında, Charite’ye getirilerek, Berlin’de tedavi görmüştü.

 

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.