Reisi: “Kaosu Ateşleyenler Hesap Verecek”

Reisi: “Kaosu Ateşleyenler Hesap Verecek”

ABONE OL
21:20 - 29/09/2022 21:20
Reisi: “Kaosu Ateşleyenler Hesap Verecek”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

İran’da Mahsa Amini’nin gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesinin ardından başlayan protestolar devam ederken, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi “ülkede kaosu ateşleyenlerin hesap vereceğini” söyledi.

Reisi, devlet televizyonuna verdiği demeçte, “Bu trajik olay hepimizi üzdü. Ancak kaos kabul edilemez. Hükümetin kırmızı çizgisi halkımızın güvenliğidir. İnsanların ayaklanmalar yoluyla toplumun huzurunu bozmasına izin veremeyiz” dedi.

Amini’nin ölümüyle ilgili soruşturma talimatı verdiğini belirten Reisi, “Adli tıp önümüzdeki günlerde ölümüyle ilgili rapor sunacak” ifadesini kullandı.

Reisi, İran güvenlik güçlerinin “ülkenin güvenliği için hayatlarını feda ettiklerini” söyleyerek, “Kaos ve ayaklanmalara katılan ve ateşleyen her kim olursa olsun hesap verecektir” dedi. İran Cumhurbaşkanı, “hiç kimsenin görüşlerini ifade etmekten korkmaması gerektiğini” de sözlerine ekledi.

İran’ın dini Lider Ayetullah Ali Hamaney ise protestolarla ilgili henüz bir yorumda bulunmadı.

22 yaşındaki Mahsa Amini’nin 13 Eylül’deki ölümü İran genelinde hükümet karşıtı protestolara neden oldu.

Memleketi İran’ın kuzeybatısındaki Kürt kenti Sakez olan Amini’nin komaya girdikten sonra hastanede hayatını kaybetmesi, yetkililerin 2019’da benzin fiyatlarındaki artışa karşı düzenlenen protestoları bastırmasından bu yana İran sokaklarında ilk büyük muhalefet gösterisine yol açtı.

Devlet medyası, protestolar sırasında aralarında polis ve hükümet yanlısı milislerin de bulunduğu 41 kişinin öldüğünü açıkladı. İranlı insan hakları grupları ise ölü sayısının çok daha yüksek olduğunu bildiriyor.

Ülke içinden ve dışından İranlı futbolcular ve sanatçılar gösterilere destek verirken, devlet medyası bu kişiler hakkında suç duyurusunda bulunulacağını aktardı.

VOA tarafından geçilen Reisi: “Kaosu Ateşleyenler Hesap Verecek” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Reisi: “Kaosu Ateşleyenler Hesap Verecek” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Reisi: “Kaosu Ateşleyenler Hesap Verecek” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.