RAMAZAN DAVULCUSU

ABONE OL
01:02 - 23/04/2022 01:02
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Aydın Yenipazar’da ramazan davulcusuna yapılan şaka sahura kalkamayan millet, davulcu Mehmet Ural 65.yaşında yılardır ramazan davulu çalan bir şahsiyet…

Daha önceleri bilindiği gibi her mahallenin veya semtlerin birer ramazan davulcusu olurdu, gerçi şimdi ramazan davulcusu olmak ihaleye bağlanmış, bastırıyorsun parayı alıyorsun ihaleyi daha sonraları yaptığın söylediğin bu mâni ve ritmik havalarla topluyorsun parsayı.

Davulcularda uyanık ama kim sahura kalkıyor; kim kalkmıyor hepsi kayıt altına alınıyor, bazen aralarda genellikle de bayramın ilk gününde topluyorlar parsayı.

İhaleyi alan kahraman ramazan davulcumuz, aynı zamanda bir sigara tiryakisi.

Sabahları sigara içemediğinden geceleri davul çalarken ağzında emzik gibi sigara eksik olmuyor.

Haber Aydın Yenipazar gazetesine yansıyor. Sahur vakti davul çalan Mehmet Ural’a birileri içmesi için sigara veriyor, ramazan davulcusu sigarayı içtikçe coşa geliyor, mahalleyi sahura kaldırması gerekirken davulu çala; çala şehir dışına çıkıyor, o gün sabah eve gelmeyen davulcuyu ailesi merak ediyor sağa, sola polise haber veriliyor, arama başlıyor, en sonunda ramazan davulcusu şehir dışında bir tarlada baygın bir vaziyette bulunuyor. Ramazan davulcusu kendine geldiğinde olayı şöyle anlatıyor, ben dudak tiryakisiyim, bunu herkes biliyor, mahalle arasından geçerken gençler bana sigara ikram etti, ben de sigarayı yaktım, içimi de kıpır, kıpır çok zevkliydi, daha sonrasını hatırlamıyorum, meğer bana verdikleri esrarmış, böyle eşek şakası mı olur?

“Belki de rakiplerim yapmıştır.” …

Diyerekten serzenişte bulundu, buna bağlı olarak bazı aileler sahura kalkamadığı için kaza orucu tutmak zorunda kalacaklar herkesten özür diliyorum, hainler bizi ekmek kapımızdan edecekler dedi. Ramazan davulcusu hemen; hemen tüm İslam ülkelerinde var, Endonezya’dan, Lübnan, Filistin, Tunus vs… Davulcular bizdeki gibi farklı müzik ve ritimlerle insanları sahura kaldırır, Pakistan’da bir ay boyunca birçok lokanta kapanır. Kurallar biraz daha katıdır. Fakat bizim davulcular bir başkadır. Maniler dizeler, türküler söylerler, bir de sigara yaktılar mı, çiftetelli çalaraktan milletti sahura kaldıranlar dahi olmuştur.

Anadolu topraklarında birçok inanç ve din mensubu insanlar yaşarlar. Bilindiği gibi Mustafa Kemal’in emri ile 3.03.1924 tarihinde Diyanet Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığına bağlı bir teşkilat olarak kurulmuş.

30 Kasım 1925’te kabul edilen bir yasayla tekke, zaviye ve türbeler kapatılmış. Hesapta demokratik bir…

Uygulama gibi görünse dahi, planlı projeli olarak 429 sayılı kanunla, Türkiye Cumhuriyeti laik, dini olmaz ibaresi kaldırılmasına rağmen, tamamıyla suni İslam yasayla güvence altına alınmıştır.

Milyonlarca Alevi inancında olan insanlar yok sayılmış, fakat diyanettin 130 bin çalışan personelinin maaşları diğer inanç gurupları tarafından da ödenmesine rağmen, bu zihniyet Alevi Cem evlerini hâlâ ibadet yeri olarak kabul etmemiştir. Hatta bazı kendini bilmez politikacılar cemevi cümbüş evi diyerekten dalga geçmişlerdir. Peki soruyoruz? Tutuğunuz oruçlarda diğer inanç gruplarından helallik aldınız mı?

Bence Diyanet kapatılmalı diğer inançlardaki gibi her topluluk kendini finanse etmelidir.

En büyük bütçeye sahip Diyanet personeli de belirli eğitimlerden geçirilerek üretime katkıda bulunulacak sektörlerde çalıştırılmalıdır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.