Pompeo'dan Doğu Akdeniz Açıklaması

Pompeo'dan Doğu Akdeniz Açıklaması

ABONE OL
18:56 - 11/09/2020 18:56
Pompeo'dan Doğu Akdeniz Açıklaması
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Afganistan yönetimi ile Taleban arasındaki barış müzakerelerine katılmak üzere Katar’a giderken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Katar’ın başkenti Doha’dan sonra Cumartesi günü Kıbrıs’ta temasları bulunması öngörülen Pompeo, bu ziyaretiyle ilgili bir soruya yanıtında, Doğu Akdeniz’de devam eden gerginliklerin diplomatik yollarla çözümlenmesine odaklandıklarının altını çizdi. Bakan, Kıbrıs’a silah ambargosunun kaldırılması kararının ise uzun süredir gündemde olduğunu belirtti.

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de petrol ve doğalgaz arama çalışmaları nedeniyle bölgede yükselen gerginlikle ilgili olarak “Doğu Akdeniz’de bugün yaşananlar önemli ve Kıbrıs’taki liderlerle, görüşleri ve hedefleri konusunda konuşmayı istiyorum” diyen Pompeo, Başkan Donald Trump’ın bu konuda hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hem de Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’le görüştüğüne dikkat çekti. Bakan, Trump’ın her iki lidere krizin “diplomatik ve barışçı bir şekilde çözülmek gerektiği” mesajını net bir şekilde verdiğini söyledi. Pompeo, “Ben de bu konu üzerinde yoğunlaşacağım ve Doğu Akdeniz’de bugün karşılaşılan sorunlara çözüm ararken Kıbrıs’ın kaygılarını anlayıp, bunu dikkate alarak ilerleyeceğim” şeklinde konuştu.

Almanya’nın, Doğu Akdeniz uzlaşmazlığındaki arabuluculuk girişimlerinden övgüyle bahseden Pompeo, samimi bir diyalogun başlamasını umduklarını söyledi ve “Görüşmelerin başlayabilmesi için de önce bölgedeki mevcut askeri unsurların geri çekilmesini umut ediyoruz” dedi.

Bakan Pompeo, bunun üzerine yöneltilen, Kıbrıs’a silah ambargosunun kaldırılması kararıyla ilgili olarak da, “Bu konu uzun zamandır gündemdeydi. Uzun süredir bunun üzerinde çalışıyorduk. Yıllar boyunca izlenen Amerikan politikasının paralelinde bir karardı. Bu kararı almak için de doğru zamandı. Bu yüzden de kararla ilgili tüm riskleri dikkate aldığımızdan emin olduktan sonra değerlendirmelerimizi tamamladık ve hızlı bir şekilde kararı verdik” ifadelerini kullandı.

Amerika’nın bu ayın ilk haftasında, 33 yıldır yürürlükte olan Kıbrıs’a silah ambargosunu kaldırma kararına Türkiye’nin tepkileri sürüyor.

ABD Kongresi, 2019 yılı Aralık ayında ambargoyu kaldırma kararı almıştı. Temsilciler Meclisi ve Senato, savunma bütçesi yasa tasarısı kapsamında bu kararı almıştı.

VOA tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.