Polonya’dan Almanya’ya Resmi Leopard İzni Başvurusu

Polonya’dan Almanya’ya Resmi Leopard İzni Başvurusu

ABONE OL
16:48 - 24/01/2023 16:48
Polonya’dan Almanya’ya Resmi Leopard İzni Başvurusu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Polonya bugün 14 adet Leopard tankını Ukrayna’ya tedarik etmek amacıyla Almanya’ya resmi talepte bulundu. Böylelikle Polonya, Rusya’nın saldırılarını püskürtmede kritik olduğu öne sürülen Leopard tanklarının Ukrayna’ya tedarik edilmesine izin vermesi konusunda Almanya üzerindeki baskıyı arttırdı.

Ukrayna, ağır zırhlı muharebe tanklarının askerlerine daha fazla hareketlilik ve koruma kazandıracağını, yakın gelecekte beklenen yeni Rus saldırılarını bertaraf etmede ve kaybedilen toprakları geri almada avantaj sağlayacağını kaydediyor.

Ancak Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un Sosyal Demokrat Parti’si, Moskova’nın çatışmaları tırmandıracağı korkusuyla Leopard tanklarının Ukrayna’ya verilmesi konusunda tereddüt içinde.

Almanya, daha önce, hiçbir ülkenin ellerindeki Leopard tanklarının Ukrayna’ya verilmesi için izin başvurusunda bulunmadığını kaydetmişti.

Berlin’i ayak direttiği için eleştiren Polonya, resmi izin başvurusu yaptığı için hızla yanıt verilmesinin beklediğini belirtti.

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, ”Umarım Almanya hızla yanıt verir çünkü Almanlar, anlaşılması zor bir şekilde bu işi geciktiriyor, yan çiziyor. Ukrayna’nın kendisini savunmasına yardım etmek istemediklerini görüyoruz” şeklinde konuştu.

Polonya ayrıca tankların maliyetinin Avrupa Birliği tarafından karşılanmasını bekliyor ve bunun Brüksel’in iyi niyetinin sınanması anlamına geleceğini kaydediyor.

Almanya Savunma Bakanlığı’ndan bir kaynak, Reuters haber ajansına, 14 adet Leopard 2 A4 tankının Ukrayna’ya tedarik edilmesi için resmi başvurusa bulunduğunu söyledi.

Alman hükümetinden bir sözcü de talebin “hakettiği aciliyetle ele alınacağını” bildirdi.

Stoltenberg’den Almanya’ya destek

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius

Almanya’nın başkenti Berlin’i ziyaret eden NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, geçen hafta görevine yeni başlayan Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius’la yaptığı görüşmeden sonra, Almanya’nın Ukrayna’ya verdiği askeri desteği övdü.

“Almanya en büyük askeri, mali ve insani yardımları sağlayan ülkelerden biri” diyen Stoltenberg, “Alman silahları Ukrayna’da her gün hayat kurtarıyor” diye konuştu.

Stoltenberg, Alman üretimi Leopard tanklarının Ukrayna’ya verilmesi konusunda yaşanan tartışmalarda Başbakan Olaf Scholz’a destek verdi. Olaf Scholz’un tutumunu anlayışla karşıladığını ifade eden Stoltenberg, “Bu meselede istişare ve gizliliğin gerçekten önemli olduğuna inanıyorum. Kamuoyu çoğu zaman acele edilmesinin daha iyi olduğunu düşünüyor. NATO Genel Sekreteri olarak, benim görevim gerekli kararların alınabilmesini ve istişarelerin gerçekleştirilebilmesini sağlamak. Bu tarz konuların gizlilik içinde yürütülmesi, her şeyin kamuya açık bir şekilde yapılmasından daha verimli olabilir” değerlendirmesini yaptı.

NATO Genel Sekreteri, Ukrayna’ya Leopard tartışmalardan bağımsız yeni silahların hızla teslim edilmesi çağrısında bulundu. “Savaşın bu belirleyici anında Ukrayna’ya daha ağır ve daha gelişmiş silahlar sağlamalıyız ve bunu da daha hızlı yapmalıyız” diyen Stoltenberg, “Kalıcı bir barışa ulaşmanın yolu Putin’e savaşı kazanamayacağını hissettirmektir” ifadesini kullandı.

Savunma Bakanı Boris Pistorius, basın toplantısında Alman Leopard tanklarının Ukrayna’ya teslimatı konusunda dikkat çeken bir açıklama yaptı. Alman hükümetinin Leopardlar konusunda “kısa bir süre içinde” karar vereceğini duyuran Pistorius, “Leopardlar’ı olan ülkeler tankların kullanımı konusunda (Ukraynalı askerlere) eğitim vermeye başlayabilirler. Buna engel olmayacağız” dedi.

Bakanlık olarak, Almanya’dan da tankların sevkiyatı için hazırlıkları sürdürdüklerini ifade eden Pistorius, “Alman ordusunda ve diğer NATO ülkelerinde bulunan tanklarının Ukrayna’ya teslimi konusunda son kararı Başbakanlık verecek. Bir ‘evet’ çıkması halinde Almanya olarak hızlı hareket edebilecek, eğitebilecek ve birimlerimizi buna göre konuşlandırabileceğiz” dedi.

Başbakan Olaf Scholz’un tanklar konusunda çekinceleri nedeniyle NATO’nun birliğinin bozulduğu ve Almanya’nın uluslararası alanda izole olduğu yönündeki iddiaları geri çeviren bakan, “Koordineli bir şekilde karar vermemiz doğru. Üstelik Avrupa’daki tüm ortakların aynı fikirde olduğu da söylenemez. İttifakta bir çatlak yok, ancak farklı gruplar var ve tankların teslimine ilişkin kararın bir iki gün daha sürmesi gerekiyorsa, bu da doğrudur” diye konuştu. Cem Dalaman/Berlin

VOA tarafından geçilen Polonya’dan Almanya’ya Resmi Leopard İzni Başvurusu haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Polonya’dan Almanya’ya Resmi Leopard İzni Başvurusu haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Polonya’dan Almanya’ya Resmi Leopard İzni Başvurusu haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.