Polisler Yeni Tayin Sistemine Neden Tepkili?

Polisler Yeni Tayin Sistemine Neden Tepkili?

ABONE OL
15:41 - 19/03/2022 15:41
Polisler Yeni Tayin Sistemine Neden Tepkili?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İçişleri Bakanlığı’na bağlı Emniyet Genel Müdürlüğü teşkilatıyla ilgili 2024’te yürürlüğe konulacak yeni tayin sistemi, polis memurları açısından ailevi sorunlara neden olacağı gerekçesiyle tepkiyle karşılanıyor.

Cumhurbaşkanlığı kararıyla Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu yönetmelikte polis memurları için illerdeki görev süreleri değiştirdi.

Önceki yönetmelikte, Türkiye “şark (doğu) ve garp (batı)” şeklinde iki bölge olarak ele alınıyordu. Bu iki bölge mantığı korundu ancak kentler dört gruba ayrıldı ve polis memurlarınca emekli oluncaya kadar bu dört grupta görev yapmaları öngörüldü. Yönetmelik sosyal medyada “Polisin de Oyu Var” etiketiyle polisler ve polis yakınlarınca aile hayatına zarar vereceği gerekçesiyle tepkilere neden oldu. Ülke genelinde 320 binden fazla polis memurunu (2021 yılı başında resmi veri 283 binin üzerinde) ve aileleriyle birlikte binlerce insanı etkileyecek yönetmelikte kentler ve görev süreleri şöyle düzenlendi:

Birinci bölge 1. Grup: Sekiz yıl görev süreli Adana, Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul, İzmir ve Mersin. Altı yıl görev süreli Aydın, Balıkesir, Çanakkale, Denizli, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Muğla, Sakarya, Samsun, Tekirdağ, Trabzon ve Yalova.

Birinci bölge 2. Grup: Beş yıl görev süreli Afyonkarahisar, Aksaray, Amasya, Bolu, Burdur, Çorum, Düzce, Edirne, Giresun, Isparta, Kahramanmaraş, Kastamonu, Kırıkkale, Kırklareli, Kütahya, Niğde, Nevşehir, Ordu, Osmaniye, Rize, Tokat, Uşak ve Zonguldak. Dört yıl görev süreli Bartın, Bilecik, Çankırı, Karabük, Karaman, Kırşehir, Kilis, Sinop ve Yozgat.

İkinci (Şark) bölge 1. Grup: Beş yıl görev süreli Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Mardin, Sivas, Şanlıurfa ve Van. Dört yıl görev süreli Artvin, Bayburt ve Gümüşhane.

İkinci (Şark) bölge 2. Grup: Dört yıl görev süreli Ağrı, Bingöl, Bitlis, Iğdır, Kars, Muş ve Siirt. Üç yıl görev süreli Ardahan, Hakkari, Şırnak ve Tunceli.

Sosyal medyada tepkiler üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü’nün (EGM) bir polis memuruna dört kez tayin çıkabileceğini açıkladı. Ancak emekliliği açısından kentlerdeki görev süreleri de dikkate alındığında yeni yönetmelik nedeniyle altı kez tayin olunması söz konusu.

Bunun yanısıra emniyet teşkilatında üst rütbeliler dışında maddi koşulları ve lojman olanakları sınırlı polis memurları açısından dört ve daha fazla tayin durumunda aileleriyle çocukları için sosyal sorunlar doğacağı görüşü gündemde.

Yasal statüsü Anayasa Mahkemesi’nin gündemindeki Emniyet-Sen’in Genel Başkanı Faruk Sezer de VOA Türkçe’ye değerlendirmesinde, bir polis memuru için eğer disiplin gerekçeli sürgün tayini yaşamazsa dahi, emeklilik yaşına ulaşabilmesi açısından altı kez tayin durumu ortaya çıktığını söyledi.

Siyasetçiler de polisler için yıpratıcı olacağını savundu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yeni yönetmeliğe ilişkin “Erdoğan’ın imzaladığı “Bölge Sistemi” tam bir garabettir. Saray, hayatı zorluklarla dolu olan Polisimize “Daha çok zorluğa katlanacaksın” diyor. Emniyet Teşkilatımızda gece gündüz emek veren kardeşlerimiz hiç merak etmesin, bu bozuk yönetmeliği iktidara gelir gelmez kaldıracağız!” mesajını paylaştı.

İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Yavuz Ağıralioğlu da polisler için ailesel sorun yaratacağını işaret ederek, “Zaten zor şartlar altında çalışan polislerimizin hayatlarını daha da zorlaştıracak ve aile bütünlüğünü bozacak bu yönetmelik yanlışından derhal geri dönülmelidir. Türk polisinin aile hayatına suikast yapacağınıza, çalışma şartlarını iyileştirin ve 3600’ü (ek gösterge), özlük haklarını verin” dedi.

İyi Parti: ”Cemaat korumasıyla tayin edilmeyenler var”

İyi Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz da yönetmeliği “seçim odaklı siyasi hesaplama” olarak yorumladı. Poyraz’ın açıklamasında yönetmelikteki “idari gerekçeli tayin ettirmeme” durumuna dikkat çekildi.

Poyraz, “Bugüne kadar atama sisteminin kanayan yarası olan ipka (polis memurunun tayini çıktığı halde, bulunduğu görev yerinde idari kararla görevine devam etmesi) sisteminin adil ve objektif bir şekilde düzenlenmesine yönelik olarak, yeni yönetmelikte herhangi bir düzenleme yapılmadığını, üzüntüyle görmekteyiz. Mevcut halde, söz konusu ipka uygulaması; iktidarın, adam kayırmacı ve nepotist tavrının, acımasızca sürmesini sağlamaktadır. Ülkenin ihtiyaç duyulan her bölgesinde, fedakarca görev yapan Emniyet güçlerimizin büyük çoğunluğunun yanında, iktidarın karar vericilerinin ve bir takım kapalı ve anti demokratik grupların, iktidara akredite olmuş cemaat ve tarikatların koruması altındaki küçük bir grup Emniyet mensubunun; bu uygulama ile mevzuatı delerek, özellikle batı illerimizdeki büyük şehirlerimizde, meslek hayatına başladıkları ve meslek hayatlarını tamamladıkları inkar edilemez bir gerçektir. Yönetmelikte “ipka” 2 defa ile sınırlanmış ancak yine 2 tane daha imkan tanınmıştır. Bu ipkaların da hangi şartlarla verileceği Emniyet mensuplarımızın ve hepimizin malumudur” ifadesini kullandı.

Bu tepkilere karşılık İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise, “Birçok olumlu düzenlemeyle polisimizin şark süresini indiren, bölge düzenlemesini 2024’te başlatacak yönetmelik için Kılıçdaroğlu; ilgili büyükelçiye! onaylatarak tweet atmış. Ortağın HDPKK yönetmelik mahiridir, belediyelerinize verdiği örgüt mensupları gibi. Geliyor gelmekte olan” ifadesini kullanarak CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nu hedef aldı.

EGM şark görev süresini öne çıkardı

Emniyet Genel Müdürlüğü, polis memurları için sıkça tayin iddiasına karşılık “Halen teşkilatımızda tüm rütbelerdeki personelimizden sırası gelenler için zaten 2. şark görevi uygulaması yapılmaktadır. Bu değişiklik ile bir personel meslek hayatı boyunca merkezden en fazla dört (4) atamaya tabi tutulacak olup daha sonra kendi isteği ile tercihlerine göre atama talep edebilecektir” açıklaması yaptı.

EGM’nin açıklamasında, 1 Ocak 2024’te yürürlüğe gireceği vurgulanan yönetmelikle ilgili kamuoyunda şark olarak tanımlanan ikinci bölgedeki hizmet sürelerindeki düşüş ön plana çıkarıldı. Polisler için şark göreviyle ilgili “Nitekim halen Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki illerimizde görev yapan yaklaşık 62 bin (62.000) personelimiz yapılan değişiklikteki sürelere tabi olacak ve bu durumdan yararlanacaktır. Hizmet süresi artan yerlerde halen görev yapan personelimiz ise artıştan etkilenmeyecektir. Ayrıca 2. Şark görevini yapmakta olan personelimiz, görev süresi iki (2) yıl olan birimler haricinde, yeni düzenlenen sürelerden bir (1) yıl eksik görev yapması durumunda şark görevini tamamlamış sayılacaktır. Ancak Emniyet Müdürü ve Emniyet Amiri rütbesindeki personel, bu uygulamaya tabi tutulmayacaktır. Yeni düzenleme sayesinde hizmet süresi düşürülmesinden dolayı yaklaşık yedi bin beş yüz (7.500) personelimiz şark illerindeki görevini tamamlamış sayılacaktır” denildi.

Sosyal medyada dört değil altı tayin anlamına geldiği görüşüyle yönetmeliğe tepkiler devam ederken, EGM’nin yapılan banka anlaşmasıyla polis memurlarına maaşlarına ilaveten aylık 300 lira daha ödeme yapılacağını duyurması da dikkat çekti.

Emniyet-Sen nasıl altı tayin olacağını açıkladı

Bu arada Türkiye’de kamu görevlilerine sendikalaşma hakkı tanınmasına rağmen kolluk gücü polislerce sendika kurulması sürecindeki sıkıntı sürüyor. Konfederasyon çatısı altında olmaksızın 2012 yılında Emniyet-Sen (Tüm Çalışan Emniyet Hizmetleri Sınıfı ve Emniyet Teşkilatında Çalışan Diğer Tüm Hizmet Sınıflarına Dahil Personel Sendikası) bünyesinde polis memurları, 12 Eylül 1980 askeri darbesi sonrasında yeniden sendikalaşma yoluna gitti. Ankara Valiliği’ne kayıt işlemi yapılmasıyla, 12 Kasım 2012’de Emniyet-Sen resmen kuruldu. Ancak sonrasında o dönemde 200 bini aşkın polis memuru arasında 60 bini aşkın üyeye ulaşmasına rağmen Yargıtay’da sendika kurulamayacağına hükmedildi. Dava süreci halen Anayasa Mahkemesi’nin gündeminde.

Sendikalaşma girişimi nedeniyle diğer kurucu üyeler gibi disiplin cezaları, tayin edilme gibi süreçler yaşayan Emniyet-Sen Genel Başkanı Faruk Sezer ise, Türkiye’de halen polis hak ve talepleri konusunda sosyal medya gibi alanlarda örgütlenme çalışmalarını yürüten isimlerden birisi.

Bu yeni yönetmeliğe ve öncesinde polisler arasında mesleki baskılar nedeniyle intihar vakalarındaki artışa dikkat çeken Sezer, VOA Türkçe’ye neden yönetmeliğe karşı “Polisin de Oyu Var”, “Polis Yorgun” gibi etiketlerle tepkiler gösterildiğini açıkladı.

Sezer, “Atama ve yer değiştirme içerikli yönetmeliğimiz mevcut idi. Meslek hayatı boyunca sürgün tayini dediğimiz Emniyet Teşkilatı Kanunu’nun 34. Maddesi çerçevesinde sekiz veya on kez tayin olan meslektaşlarımız da var. Ama normal şartlarda bir polis memuru göreve başladıktan sonra 3-4 yıl sonra ise şark hizmetine gider. Üçüncü tayin yerine gittiğinde genellikle mesleğini orada tamamlardı. Bu üçüncü tayin yeri ya büyükşehir veya memleketi olurdu. İki bölge vardı zaten ama şimdi batı ikiye, doğu ikiye ayrılarak dört grup oldu. Şark hizmetinde görev süreleri düşürüldü. Ancak yeni düzenlemeyle üç tayin yerine altı kez tayin durumu ortaya çıktı” dedi.

Emniyet-Sen Genel Başkanı Sezer, “Yeni mezun polis memuru ilk önce göreve başladığı yerde çalışırdı. Bu polis, 27-28 yaşında şark hizmetine giderdi ve 32-33 yaşta batıya veya memleketine geri dönerdi ve emekliliğine kadar o yerde çalışırdı. Böylece evliliğini ve çocuklarını yani hayatını da rahatlıkla planlardı” diyerek üst rütbeliler hariç tüm memurlar açısından evlilik hayatını tehdit edecek düzenleme yapıldığını söyledi. Sezer, “Örneğin polis memuru ilk görev yeri İstanbul’da sekiz yıl çalıştı, 30 yaşında doğu görevine gidecek ve ikinci bölge birinci gruptaki kentlerden birisinde beş yıl kaldı. 35 yaşında yeniden tayin olacak ama ilk görev yeri olduğu için birinci bölge, birinci gruptaki kentleri yazamayacak. Bu durumda birinci bölge ikinci grupta diyelim ki Isparta’ya gitti ve burada altı yıl çalıştı. 41 yaşında bu sefer yeniden doğu görevine yani ikinci bölge ikinci gruptaki kentlere gidecek. Örneğin 41 yaşında Hakkari’ye gidecek ve buradaki görevi bittiğinde 44 yaşında yeniden tayin olacak. Çocukları belki lise veya üniversite sınavına hazırlanırken beşinci kez tayin olacak. Bu beşinci tayinde daha önce çalıştığı kentte de gidemeyecek. Bu tayinde sekiz yıl görev süreli büyük kente gitse bile 51 yaşına geliyor ki, yeniden altıncı kez tayin olması gerekecek emekliliği için. Ailevi hayat bakımından ilk üç tayinden sonrası polis eşleri ve çocukları elbette polis memuruna karşı tepkili olacak” diye konuştu.

Dosya AYM’de dört yıldır beklemede

Emniyet-Sen’in geleceğini de sorduğumuz Faruk Sezer, “Sendikalaşma uğruna on kez meslekten ihraç, maaş kesilme ve sürgün tayini cezaları almamış olsaydım ki hepsini de yargı kararlarıyla iptal ettirdim ama bu kadar uğraştığım için sendika kurulmasına halen uğraş veriyoruz. Kazandığımız dava maalesef kaybettirildi. Anayasa Mahkemesi kesinlikle haklı olduğumuzu bildiği için dört yıldır dosyamızı beklemede tutuyor. 22 Şubat 2018’de AYM’ye gitti. Halen alt düzeyde incelemede tutuyorlar” tepkisini de aktardı.

VOA tarafından geçilen Polisler Yeni Tayin Sistemine Neden Tepkili? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Polisler Yeni Tayin Sistemine Neden Tepkili? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Polisler Yeni Tayin Sistemine Neden Tepkili? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.